Agenda Constructiilor
Marti, 02 Iunie 2020
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - Consiliul Concurentei utilizeaza activ Indicele Agregat de Presiune Concurentiala
Consiliul Concurentei utilizeaza activ Indicele Agregat de Presiune Concurentiala
Oportunitati & Comunicate Publicat de AG&F 18 Apr 2019 08:20
Consiliul Concurentei (CC) a dat recent publicitatii raportul aferent anului 2018, prin intermediul caruia arata ca acest an a fost unul dificil, cu multe provocari, marcat de o activitate foarte intensa, dar care s-a finalizat cu rezultate bune.
„2018 este si anul in care am finalizat cele mai multe cazuri prin programul de clementa, respectiv 20%, companiile care au apelat la acest mecanism oferind informatii referitoare la existenta unor fapte anticoncurentiale sau dovezi suplimentare pentru probarea incalcarii legislatiei in materie de concurenta. In acelasi timp, 80% dintre investigatiile instrumentate s-au finalizat cu amenzi, iar aproape jumatate dintre companiile sanctionate au recunoscut incalcarea legislatiei in domeniu. Acest lucru demonstreaza atat o maturizare a companiilor, cat si faptul ca institutia devine din ce in ce mai puternica. In anul 2018, am declansat o serie de investigatii in domenii sensibile, avand impact direct asupra consumatorilor: alimentar - oua, farmaceutic - imunoglobuline, infrastructura/constructii–drumuri, ciment, energie - licitatii organizate de Transelectrica si un posibil abuz de pozitie dominanta al Hidroelectrica. Astfel, la sfarsitul anului 2018, aveam in desfasurare un numar de 37 de investigatii, ce se mentine aproximativ constant in ultimii trei ani, aratand in consecinta capacitatea noastra de gestionare simultana a cazurilor”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele CC.
Potrivit documentului, Consiliul Concurentei a initiat pe parcursul anului 2018 o ancheta sectoriala privind lucrari de modernizare, intretinere, reparatii drumuri si strazi la nivelul primariilor municipiilor resedinta de judet si a finalizat patru anchete sectoriale privind: comertul online, gazele naturale, apele minerale si lemnul, la finalul anului 2018 ramanand in derulare opt anchete sectoriale. In cadrul raportului privind concurenta in sectoare-cheie pentru 2018, au fost analizate sectoarele de retail alimentar, energie si materiale de constructii. In cadrul aceluiasi raport, Consiliul Concurentei a continuat utilizarea Indicelui Agregat de Presiune Concurentiala, al carui scop este sa masoare inclinarea spre concurenta a unor piete sau industrii din economia nationala, evaluand in total 43 de industrii. De asemenea, dintre principalele domenii de activitate analizate in contextul derularii cazurilor de concurenta neloiala, la nivelul lui 2018, se disting serviciile (paza, auto, constructii, imobiliare, medicale, taximetrie, reparatii, traducatori autorizati, bancare, contabilitate, IT), cu 48% dintre cazuri, iar acest domeniu nu este devansat de nicio alta activitate din sfera economiei nationale. In acelasi, doar in ceea ce priveste executia de lucrari de constructii si instalatii, analizata separat de inspectorii de concurenta, se inregistreaza 8% dintre cazuri. Pentru a descarca raportul aferent anului 2018, care include si unele cazuri in materie de concurenta pe piata de constructii si in domeniile conexe (cum ar fi, printre altele, licitatiile Transgaz in care anumite firme de constructii si-au impartit lucrarile – investigatie declansata la sesizarea DIICOT, cazul Jovila Construct si analiza operatiunii de concentrare economica a Wienerberger, ce dorea sa exercite controlul unic direct asupra Brikston), click aici!
 
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 

PAGINA PERZONALIZATA

COVID-19ALLBIMACADTeraSteel
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere