UE: Plan de actiune comun privind migratia, integrarea si incluziunea pana in 2024 |
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Elena Icleanu 24 Sep 2020 09:59 |
Comisia Europeana a propus un nou pact privind migratia si azilul, care acopera toate elementele diferite necesare pentru o abordare europeana cuprinzatoare in domeniul migratiei. Noul pact stabileste proceduri imbunatatite si mai rapide in cadrul sistemului de azil si migratie si asigura echilibrul intre principiile partajarii echitabile a responsabilitatii si solidaritatii. Acesta este esential pentru restabilirea increderii intre statele membre si in capacitatea Uniunii Europene de a gestiona migratia.
Migratia este o problema complexa, cu multe fatete care trebuie puse in balanta impreuna. De exemplu, siguranta persoanelor care solicita protectie internationala sau isi doresc o viata mai buna, ingrijorarile tarilor aflate la frontierele externe ale UE, care sunt preocupate de faptul ca presiunile exercitate de migratie vor depasi capacitatile lor si care au nevoie de solidaritate din partea celorlalte tari. Sau ingrijorarile altor state membre ale UE care sunt preocupate de faptul ca, in cazul nerespectarii procedurilor la frontierele externe, sistemele lor nationale de azil, integrare sau returnare nu vor putea face fata in cazul unor fluxuri migratorii importante.
Sistemul actual nu mai functioneaza in mod corespunzator
In ultimii cinci ani, UE nu a reusit sa rezolve problemele acestuia. UE trebuie sa depaseasca impasul actual si sa se ridice la inaltimea sarcinii care ii revine. Prin noul pact privind migratia si azilul, Comisia propune solutii europene comune la o provocare europeana. UE nu trebuie sa mai recurga la solutii ad-hoc, ci sa instituie un sistem previzibil si fiabil de gestionare a migratiei.
In urma unor consultari ample si a unei evaluari corecte si globale a situatiei, Comisia propune imbunatatirea intregului sistem, inclusiv analizarea unor modalitati de ameliorare a cooperarii cu tarile de origine si de tranzit, asigurarea unor proceduri eficace, integrarea cu succes a refugiatilor si returnarea persoanelor fara drept de sedere in UE. In domeniul migratiei, nu exista o singura solutie, care sa multumeasca toate partile implicate, cu privire la toate aspectele. Lucrand impreuna, UE poate gasi insa o solutie comuna.
"Am propus o solutie europeana, care sa restabileasca increderea intre statele membre si increderea cetatenilor in capacitatea noastra de a gestiona migratia ca o Uniune. UE a dovedit deja in alte domenii ca poate lua masuri extraordinare pentru a reconcilia perspective divergente. Am creat o piata interna complexa, o moneda comuna si un plan de redresare fara precedent pentru a ne reconstrui economiile. Acum este momentul sa abordam provocarea pe care o reprezinta gestionarea in comun a migratiei, asigurand echilibrul intre solidaritate si responsabilitate", a declarat Ursula von der Leyen, Presedinta Comisiei Europene.
Vicepresedintele pentru promovarea modului nostru de viata european, Margaritis Schinas, a precizat: "Moria este un avertisment dureros ca nu ne mai putem permite sa locuim intr-o casa terminata doar pe jumatate. A sosit timpul sa ne mobilizam in jurul unei politici europene comune in domeniul migratiei. Pactul ne ofera elementele care ne lipsesc pentru a completa puzzle-ul si a institui o abordare cuprinzatoare in domeniul migratiei. Niciun stat membru nu are aceeasi experienta a migratiei, iar provocarile diferite si unice cu care se confrunta fiecare stat membru se cuvine sa fie recunoscute, luate in considerare si solutionate".
La randul sau, Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat: "Migratia a facut parte intotdeauna si va face parte intotdeauna din societatile noastre. Propunerile prezentate vor duce la elaborarea unei politici pe termen lung privind migratia care sa poata transpune valorile europene in gestionarea concreta a acestui fenomen. Acest set de propuneri va asigura proceduri la frontiera clare, echitabile si mai rapide, astfel incat nimeni sa nu fie nevoit sa astepte intr-o situatie incerta. Setul de propuneri ofera o cooperare consolidata cu tarile terte pentru returnari rapide, mai multe cai pentru migratia legala si actiuni ferme impotriva persoanelor care introduc ilegal migranti. In esenta, setul de propuneri protejeaza dreptul de a solicita azil".
Incredere sporita, bazata pe proceduri mai bune si mai eficiente
Primul pilon al abordarii Comisiei privind consolidarea increderii consta in proceduri mai eficiente si mai rapide. In special, Comisia propune introducerea unei proceduri integrate la frontiera, care include, pentru prima data, o verificare premergatoare intrarii, care implica stabilirea identitatii tuturor persoanelor care trec fara permisiune frontierele externe ale UE sau care au fost debarcate in urma unor actiuni de cautare si salvare.
Aceasta procedura va presupune, de asemenea, efectuarea de controale medicale si de securitate, prelevarea amprentelor digitale si inregistrarea in baza de date Eurodac. In urma verificarii premergatoare intrarii, persoanele pot fi directionate catre procedura adecvata: fie procedura la frontiera pentru anumite categorii de solicitanti, fie procedura obisnuita de azil. In cadrul acestei proceduri la frontiera se vor lua decizii prompte in materie de azil sau returnare, oferindu-se astfel fara intarziere un cadru predictibil persoanelor ale caror cazuri pot fi examinate rapid.
In acelasi timp, toate celelalte proceduri vor fi imbunatatite, vor face obiectul unei monitorizari mai stricte si vor primi un sprijin operational sporit din partea agentiilor UE. Infrastructura digitala a UE pentru gestionarea migratiei va fi modernizata pentru a reflecta si a sprijini aceste proceduri.
Partajarea echitabila a responsabilitatii si solidaritate
Cel de al doilea pilon al pactului consta in partajarea echitabila a responsabilitatii si solidaritate.Statele membre vor avea obligatia sa actioneze in mod responsabil si solidar. Fara exceptie, fiecare stat membru trebuie sa contribuie in mod solidar in momente de criza, sa ajute la stabilizarea intregului sistem, sa sprijine statele membre care se confrunta cu presiuni exercitate de migratie si sa se asigure ca Uniunea isi indeplineste obligatiile umanitare.
In ceea ce priveste diferitele situatii cu care se confrunta statele membre si presiunea fluctuanta exercitata de migratie, Comisia propune un sistem de contributii flexibile din partea statelor membre. Aceste contributii pot varia de la transferul solicitantilor de azil din tara de prima intrare la asumarea responsabilitatii pentru returnarea persoanelor care nu au drept de sedere sau la diverse forme de sprijin operational.
Noul sistem se bazeaza pe cooperare si pe tipuri flexibile de sprijin, care iau la inceput forma unor contributii voluntare, contributii mai stricte fiind insa obligatorii in perioadele in care statele membre se confrunta cu o presiune importanta exercitata de migratie, pe baza unei plase de siguranta.
Mecanismul de solidaritate va acoperi diverse situatii, printre care si debarcarea persoanelor in urma unor actiuni de cautare si salvare, presiunea exercitata de migratie, situatiile de criza sau alte circumstante specifice.
Schimbarea de paradigma in cooperarea cu tarile terte
UE va urmari sa promoveze parteneriate adaptate si reciproc avantajoase cu tarile terte.Acestea vor contribui la abordarea provocarilor comune, cum ar fi introducerea ilegala de migranti, si la dezvoltarea cailor de migratie legala si vor aborda chestiunea punerii in aplicare cu eficacitate a acordurilor si a mecanismelor de readmisie. UE si statele sale membre vor actiona in mod unitar, utilizand o gama larga de instrumente pentru a sprijini cooperarea cu tarile terte in materie de readmisie.
O abordare cuprinzatoare
Pachetul prezentat ieri va urmari, de asemenea, sa impulsioneze un sistem european comun de returnare, pentru ca normele UE in domeniul migratiei sa devina mai credibile. Acest sistem va include un cadru juridic mai eficace, un rol mai important al politiei de frontiera si garzii de coasta la nivel european si al nou-numitului coordonator al UE in materie de returnare, o retea de reprezentanti nationali urmand sa asigure coerenta la nivelul UE.
Sistemul propus va include, de asemenea, o guvernanta comuna pentru migratie, cu o mai buna planificare strategica pentru a se asigura alinierea politicilor UE si a celor nationale, precum si o monitorizare sporita a gestionarii migratiei pe teren, pentru a consolida increderea reciproca.
Gestionarea frontierelor externe va fi imbunatatita. Corpul permanent al politiei de frontiera si garzii de coasta la nivel european, care ar trebui, conform planurilor, sa fie trimis in teren incepand cu 1 ianuarie 2021, va oferi un sprijin sporit oriunde va fi nevoie.
Societatile si economiile europene vor avea de castigat de pe urma unei politici credibile privind migratia legala si integrarea. Comisia va lansa cu tari terte cheie parteneriate pentru atragerea de talente, care vor corela nevoile si competentele de pe piata muncii a UE. Pactul va consolida relocarea si va promova alte solutii complementare, urmarind dezvoltarea unui model european de sponsorizare comunitara sau privata. Comisia va adopta, de asemenea, un nou plan de actiune cuprinzator privind integrarea si incluziunea pentru perioada 2021-2024.
Etapele urmatoare
Acum este randul Parlamentului European si al Consiliului sa examineze si sa adopte intregul set de acte legislative necesare pentru ca politica UE cu adevarat comuna in domeniul migratiei si azilului sa devina realitate. Avand in vedere caracterul urgent al situatiei locale din mai multe state membre, colegiuitorii sunt invitati ca, pana la sfarsitul anului, sa ajunga la un acord politic referitor la principiile de baza ale Regulamentului privind gestionarea azilului si a migratiei si sa adopte Regulamentul privind Agentia UE pentru Azil, precum si Regulamentul privind Eurodac. Directiva revizuita privind conditiile de primire, Regulamentul privind conditiile pentru protectia internationala si Directiva reformata privind returnarea ar trebui sa fie, de asemenea, adoptate rapid, pe baza progreselor deja inregistrate din 2016 pana in prezent.
***
Propunerile prezentate ieri transpun in practica angajamentul asumat de presedinta von der Leyen in Orientarile sale politice de a prezenta un nou pact privind migratia si azilul. Pactul se bazeaza pe consultari aprofundate cu Parlamentul European, cu toate statele membre, cu societatea civila, cu partenerii sociali si cu mediul de afaceri si asigura un echilibru adecvat, care integreaza perspectivele acestora.
Pentru a consulta Noul pact privind migratia si azilul, click aici!
|