Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Punct de vedere - SAXO BANK: Cresterea preturilor afecteaza investitiile in infrastructura de energie
SAXO BANK: Cresterea preturilor afecteaza investitiile in infrastructura de energie Imprimare Email
Punct de vedere Publicat de Elena Icleanu 26 Aug 2021 06:28
Transformarea ecologica se intampla pretutindeni si este un subiect important pe piete. Peter Garnry, sef strategie actiuni la Saxo Bank, este de parere ca investitorii trebuie sa se adapteze noii realitati si sa isi diversifice portofoliile. 
"Cred ca raspunsul scurt este sa avem o diversificare. Ca orice industrie, este destul de dificil sa alegi nu numai cea mai buna tehnologie, ci si castigatorul pe termen lung. Este realizabil, dar necesita multa munca si uneori trebuie sa va schimbati opinia in timp, pe masura ce sentimentul se schimba. Practic, aveti doua optiuni pentru a obtine un portofoliu diversificat in sector: fie mergeti cu un ETF, care acopera energia regenerabila, cum ar fi iShares Global Clean Energy. Cealalta optiune este sa aveti o sursa de inspiratie, de exemplu cosul nostru de «transformare verde». Acesta din urma necesita ceva mai multa munca si este demn de remarcat faptul ca definitia noastra despre transformarea verde este putin mai larga decat energia pur verde", spune reprezentantul Saxo Bank.
Peter Garnry explica faptul ca definitia-cheie a "actiunilor verzi" este sa aflam daca o actiune anume are un impact net pozitiv asupra mediului. "Traim intr-o lume in care ne indreptam spre o emisie neta zero de carbon in jurul anului 2050/2060, in functie de tara la care te uiti. Pentru ca o actiune sa fie verde, trebuie sa aiba un impact pozitiv asupra acestui obiectiv. In cosul nostru de transformare verde, avem si companii care lucreaza cu ceea ce ati putea numi servicii de mediu. Acestea ar putea fi companii care ajuta la curatarea apei, reciclarea anumitor materiale, din care credem ca beneficiaza planeta - si mai avem, desigur, companii care produc o energie cu emisii reduse de carbon, cum ar fi eoliana, solara etc.".

De ce sectorul energiei verzi a evoluat mai prost decat combustibilii fosili in 2021?
"In primul rand, daca privim spre ultimii doi ani, atunci energia verde depaseste omologii sai fosili. Discrepanta conform careia, in 2021, pe de o parte, avem un puternic impuls al companiilor de a deveni ecologice si, pe de alta parte, un sector de transformare ecologica care are o performanta mai slaba decat actiunile traditionale de energie ar trebui privita ca o perioada de tranzitie pe termen scurt mai mult decat ca o tendinta. Anul trecut a fost anul progresului major pentru sectorul energiei verzi, care s-a tradus in evaluari mai mari, in timp ce criza Covid-19 a avut un impact negativ sever asupra industriei petroliere. Aceasta a insemnat ca, pana in 2021, am avut o industrie a petrolului si a gazului care era subevaluata si o industrie ecologica care era supraevaluata. Adaugati la aceasta cresterea preturilor marfurilor in 2021, care au afectat productia de infrastructura de energie verde, cum ar fi turbine eoliene si panouri solare cu costuri mai mari de intrare, atunci aveti reteta pentru energia «neagra» care o depaseste pe cea verde, chiar daca exista un mare impuls pentru a deveni ecologic. Acesti factori vor disparea de-a lungul timpului si, prin urmare, acest lucru nu ar trebui sa fie vazut mai mult decat o lovitura tehnica pe termen scurt", mai precizeaza reprezentantul Saxo Bank.
El a adaugat ca nu exista nimic care sa sugereze ca a deveni mai ecologica devine mai putin important pentru lumea din jur, asa ca sectorul energiei verzi va fi in continuare unul dintre cei mai mari factori financiari crestere in viitorul previzibil. 
"Avantajul istoric pentru sectorul energiei verzi este ca fiecare mare salt din istoria umana recenta a fost declansat de inovatia care a ajuns la unele dintre cele mai mari industrii din lume. Credem ca, in viitor, unele dintre cele mai mari companii din lume vor fi cele care vor rezolva provocarile de mediu cu care se confrunta planeta noastra. La fel cum cele mai mari companii din prezent au fost jucatori si inovatori cheie in industria tehnologiei informatiei, a tehnologiei mobile, a energiei si a transporturilor. Ori de cate ori omenirea s-a confruntat cu o provocare, cineva a venit cu solutii si a facut bani din aceasta. Devine dificil sa investiti in sectorul energiei verzi atunci cand fie doriti sa mergeti foarte specific pe o tehnologie, fie aveti un orizont de timp scurt. Exista o multime de surse de energie diferite care ar putea castiga cursa: eoliana, solara, hidro sau chiar nucleara sau de fuziune, dar este foarte greu sa prevezi azi ce tehnologii vor fi castigatoare. In acelasi timp, am vazut bule de energie verde izbucnind, de exemplu in 2007/2008 si acest lucru se va intampla din nou. Prin urmare, sectorul energiei verzi este intr-adevar o industrie in care diversificarea si un orizont lung vor aduce beneficii investitorilor", a mai spus Peter Garnry.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
noark
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
viarom
CONCEPT STRUCTURE
siniat
concelex
EDIT-Structural
Acvatot 2019
CDS
Ubitech
MAKITA
leviatan
ness project
theda mar
quadratum

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
econet
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander