ADP: 128 de cladiri din Romania au fost certificate BREEAM sau LEED in 2023 |
Sustenabilitate & CSR Publicat de AG&F 04 Ian 2024 12:03 |
Pe parcursul anului 2023, 128 de cladiri din Romania au fost certificate BREEAM sau LEED, cu 17% mai putin fata de anul record 2022. Dintre acestea au fost 116 cladiri certificate BREEAM si 12 cladiri certificate LEED.
Cele mai multe cladiri certificate sunt industriale (57 cladiri de productie sau depozitare), urmate de cele de retail (43 de magazine, parcuri comerciale sau mall-uri) si birouri (in acest an doar 19).
Pentru al 4-lea an consecutiv, CTP obtine cel mai mare numar de certificari: 43. In plus fata de cele 9 cladiri noi, si-au reinnoit certificatele BREEAM In-Use pentru 34 de cladiri certificate anterior, ajungand la 108 cladiri certificate. Cele 108 cladiri certificate reprezinta peste 25% din totalul de cladiri certificate BREEAM in Romania. PENNY au mai obtinut 18 certificari pentru magazinele lor in anul 2023, ajungand la 39 de cladiri certificate BREEAM. NEPI Rockcastle si Globalworth, obtin fiecare cate 9 certificari BREEAM sau LEED.
Cu toate acestea, a avea o strategie ESG (Environmental, Social and Governance) puternica devine un aspect din ce in ce mai important pentru companiile din sectorul constructiilor, iar certificarea BREEAM sau LEED a portofoliului de cladiri e componenta principala a acestei strategii.
Intr-un context in care apar tot mai multe instrumente, directii, concepte, aplicatii, care isi dovedesc sau nu relevanta in timp, sistemele de certificare, dintre care cele mai cunoscute sunt BREEAM si LEED, reusesc sa se adapteze constant integrand cele mai recente preocupari si cercetari. Prin grila de evaluare, ele ofera comparabilitate intre cladiri, indiferent de tara in care sunt construite si de functiunea acestora si sunt credibile, fiind validate de organizatii impartiale (Building Research Establishment, respectiv Green Business Certification Inc.). Din aceste motive sunt preferate de finantatori, fonduri de investitii, proprietari de cladiri, chiriasi si societate in general.
Certificarile acopera prin excelenta componenta de mediu, insa ating si multe aspecte sociale (de exemplu cerintele pentru sanatatea si siguranta muncitorilor in etapa de construire) si de guvernanta (de exemplu proiectarea integrata, verificarea si testarea sistemelor cladirii inainte de receptie, existenta si publicarea unei politici de management, raportarea consumurilor de utilitati catre management etc.). De asemenea, prin versiunile care urmeaza sa apara in cursul anului 2024, BREEAM si LEED vor integra planul de decarbonizare a cladirilor noi sau existente si vor valida functionarea cladirilor fara emisii de carbon.
"In 2023 au aparut certificari BREEAM pentru proiecte publice. Am finalizat pre-certificarea Spitalului de Pediatrie din Cluj-Napoca, obtinand chiar calificativul Outstanding, respectiv reabilitarea Castelului Teleki, din Comlod, monument de arhitectura clasa A, proiecte gestionate de Consiliului Judetean Bistrita, respectiv Consiliul Judetean Cluj. De asemenea, avem alte proiecte in curs de certificare pentru Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Primaria Municipiului Cluj-Napoca si Consiliul Judetean Timis. Am fost placut impresionat ca au aparut licitatii in care pana la 10% din punctaj sa depinda de nivelul de certificare BREEAM/LEED asumat de ofertanti.” a declarat Adrian Pop, managerul general al ADP green building.
|