Agenda Constructiilor
Duminica, 22 Decembrie 2024
Home - Stiri - Sustenabilitate - ENEL: Energia electrica, in centrul dezvoltarii oraselor sustenabile ale viitorului
ENEL: Energia electrica, in centrul dezvoltarii oraselor sustenabile ale viitorului
Sustenabilitate & CSR Publicat de Elena Icleanu 25 Sep 2020 11:55
Enel a publicat cel de-al treilea studiu despre orasele circulare, intitulat "Orase circulare - Orase de maine", abordand modul in care peisajele urbane viitoare pot fi sustenabile cu privire la mediu, incluziune sociala si competitivitate economica. Studiul a fost realizat prin contributia Arup, o companie mondiala de constructii durabile, a bancii Intesa Sanpaolo Group, pionier in finantarea economiei circulare, si a Future Food Institute, un ONG axat pe provocarile viitoare ale alimentelor intr-o perspectiva circulara.
"In orase, societatea noastra pulseaza cu viata si evolueaza. Toate orasele difera prin arhitectura, cultura si istorie, dar toate au fost create din inclinatia stramosilor nostri de a aduna si de a forma comunitati. Urbanizarea s-a accelerat brusc in ultimii ani, intrucat orasele de astazi gazduiesc mai mult de jumatate din populatia lumii si genereaza peste 80% din productia economica globala, alaturi de toate provocarile sociale, economice, de mediu si, dupa cum s-a vazut recent, de sanatate. Acesta este motivul pentru care este esential sa promovam, in orasele noastre, competitivitatea economica, incluziunea sociala si respectul pentru mediu, luand in considerare aceste obiective in cadrul unei viziuni care reuneste inovatia si sustenabilitatea si care se exprima cel mai eficient in economia circulara. Tranzitia catre o viata si o productie mai circulare este cea mai buna solutie la problemele cu care se confrunta orasele astazi si un pas esential catre imbunatatirea calitatii vietii in orasele de maine", a declarat  
Michele Crisostomo, presedintele grupului Enel.
 
La randul sau, Francesco Starace, CEO Enel, a adaugat: "Am parcurs un drum lung de cand a fost inventat iluminatul public, iar in orasele noastre folosim din ce in ce mai multa energie, mai ales sub forma de electricitate, pentru munca si pentru viata de zi cu zi. Electricitatea va reprezenta, tot mai mult, forta vitala a oraselor datorita electrificarii in crestere. In calitate de jucator-cheie in domeniul energiei, dorim sa contribuim la dezvoltarea unei viziuni urbane durabile pentru viitor. Pentru a realiza acest lucru, am inceput prin contopirea obiectivelor de durabilitate economica, sociala si de mediu, luand in considerare toate sectoarele si elementele care intra intr-un oras. Aceasta viziune, si mai urgenta, avand in vedere actuala perioada dificila, se reflecta in studiul pe care il lansam astazi si este implementata in cadrul proiectelor de orase circulare pe care le desfasuram la nivel mondial, care aduc o contributie suplimentara pentru un viitor mai durabil".
 
Enel, care isi desfasoara activitatea in Europa, America, Asia, Africa si Oceania, are un angajament puternic in ceea ce priveste circularitatea. Grupul implica toate partile interesate relevante in tranzitia catre circularitate aplicata oraselor, promovand o abordare a economiei circulare bazata pe obiective si tinte clare si cu o guvernanta care nu este doar „de sus in jos”, ci si „de jos in sus”, cuprinzand toate domeniile cheie de afaceri.
In Genova, Italia, Enel implementeaza o solutie pentru a analiza in timp real si pentru a optimiza transportul, inclusiv prin instalarea unei infrastructuri de incarcare a masinilor electrice in oras, cu peste 200 de puncte de incarcare. In campusul Universitatii din Genova din Savona, a fost infiintat un laborator in 2017, pentru a dezvolta si testa tehnologiile retelelor inteligente intr-un mediu real si controlat, deoarece laboratorul are sarcini reale de electricitate, produse chiar de campus, alaturi de facilitati de generare distribuita, inclusiv panouri fotovoltaice, cogenerare, stocare de energie si CSP (Concentrating Solar Power).
In plus, grupul inlocuieste 33 de milioane de contoare inteligente de prima generatie in Italia cu dispozitive de a doua generatie si, intrucat contoare vechi sunt dezasamblate, plasticul, diferitele metale si componentele electronice sunt procesate corespunzator pentru a fi utilizate in productia de materii prime secundare.
 
In Spania, prin filiala spaniola Endesa, Enel are un laborator in aer liber in orasul andaluz Malaga, pentru a experimenta si prezenta tehnologii si solutii care vor face parte din viata de zi cu zi a oraselor circulare ale viitorului. Din 2009, proiectul Smartcity Málaga sustine cercetarea, dezvoltarea si un ecosistem de inovare in care toate tehnologiile inteligente functioneaza impreuna intr-un mediu real cu peste 20.000 de utilizatori finali. Acest oras-laborator a dezvoltat si implementat solutii inovatoare legate de monitorizarea avansata a retelei si de functionare flexibila, rezultand o capacitate imbunatatita de integrare a surselor de energie regenerabile, precum si utilizarea inteligentei artificiale si a big data. Aceste inovatii isi propun sa stimuleze prezenta resurselor energetice distribuite si sa contribuie la un model mai durabil bazat pe generarea de valoare in randul municipalitatilor, mediului academic, companiilor locale, startup-urilor, etc. In coordonare cu autoritatile locale si alti parteneri, acest proiect evolueaza in prezent in #eCity Málaga (Smartcity Málaga Living Lab), incluzand o abordare circulara mai cuprinzatoare cu scopul de a face din Málaga unul dintre cele mai durabile orase din intreaga lume.
 
In São Paulo, Brazilia, unde Enel opereaza reteaua de distributie, Grupul a lansat Urban Futurability®, un proiect de 25 de milioane de euro care implica o replica virtuala a retelei de energie electrica numita Network Digital Twin®, care utilizeaza digitalizarea completa a retelei si a zonelor din apropiere, impreuna cu date in timp real si mentenanta predictiva pentru a atenua riscurile provocate de vreme extrema, incendii, inundatii. De asemenea, ajuta la masurarea si atenuarea emisiilor de carbon, precum si a poluarii fonice. Concentrarea asupra economiei circulare are impact, de asemenea, asupra multor alte aspecte, cum ar fi proiectarea circulara a noilor contoare inteligente, regenerarea deseurilor, cum ar fi cablurile vechi si plasticul care urmeaza sa fie procesate in echipamente noi sau deseurile din noul lant circular de aprovizionare care se rezulta din taierea arborilor urbani, creand astfel noi oportunitati de afaceri locale.
 
Prin divizia pentru solutii energetice avansate Enel X, Grupul participa la sapte proiecte de transport public electric in patru tari de pe doua continente pentru un total de 991 de autobuze electronice - ambele furnizate sau deservite - care ruleaza in Santiago (Chile), Bogota (Columbia), Montevideo (Uruguay) si Barcelona (Spania). Recent, Enel X si AMP Capital au format o companie mixta pentru a infiinta si dezvolta o platforma de e-mobilitate in America. Mai precis, partile vor investi in comun in dezvoltarea si inchirierea vehiculelor pentru transportul public electric la sol si in asigurarea infrastructurii asociate pentru depozitarea, incarcarea, repararea si functionarea vehiculelor in America. In prezent, compania mixta detine o flota de 433 autobuze electrice operationale si o infrastructura de incarcare asociata in Santiago de Chile, care au fost dezvoltate de Enel X in ultimii doi ani.
 
In SUA, solutii avansate de energie si noi modele de afaceri care vizeaza electrificarea si decarbonizarea, cum ar fi infrastructura vehiculelor electrice, energia regenerabila, sistemele de stocare a energiei in baterii si optimizarea software-ului, sunt aplicate in mai multe orase in care Enel este prezent, inclusiv Boston, New York si Pittsburg, permitand imbunatatirea circularitatii, sustenabilitatii si rezilientei, obtinand in acelasi timp rezultate eficiente din punct de vedere al costului si, uneori, chiar generatoare de venituri.
 
Orasele sunt responsabile pentru peste 80% din productia economica globala, dar sunt, de asemenea, locul in care provocarile globale sunt mai critice. Re-imaginarea oraselor de maine in termeni de calitate imbunatatita a vietii, intr-o abordare a economiei circulare, reprezinta o oportunitate imensa:
  • din punct de vedere al mediului, intrucat economia circulara poate contribui pana la 45% din eforturile globale de decarbonizare pana in 2050, potrivit Fundatiei Ellen MacArthur (2019);
  • din punct de vedere social, se asteapta ca economia circulara sa creeze locuri de munca mai putin inlocuibile prin automatizare, necesitand noi competente si expertiza; ultima estimare de la Enel si The European House - Ambrosetti (2020) se refera la crearea a 2,5 milioane de locuri de munca in Europa in 2018, asociate cu economia circulara;
  • din punct de vedere economic, competitivitatea materialelor si activelor, alaturi de utilizarea energiei regenerabile, poate asigura servicii mai competitive pentru cetateni si costuri mai mici pentru companii.
Abordarea orasului circular mentine rolul cheie al tehnologiei, in timp ce o integreaza intr-o viziune mai holistica, cu o guvernanta deschisa si principii ale economiei circulare, pentru a atinge competitivitatea economica, durabilitatea mediului si incluziunea sociala. Parteneriatele public-privat joaca un rol cheie in implementarea acestei abordari. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEALLBIMTotalEnergieshiltiRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
DRS
MAKITA
AED
ELECTROGRUP
strabag nivel 1
SIGM
SSAB
BogArt
ERBASU CONSTRUCT
concelex
theda mar
rigips
leviatan
GEWISS
Acvatot 2019
Ubitech
noark
VEGO
EDIT-Structural
konsent
EURO BUILD
quadratum
CDS
CONCEPT STRUCTURE
Arduro

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<