Agenda Constructiilor
Sambata, 13 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - GES: 2024 este un an dur pentru firme, cu amenzi pentru poluare de la 40.000 lei
GES: 2024 este un an dur pentru firme, cu amenzi pentru poluare de la 40.000 lei
Sustenabilitate & CSR Publicat de AG&F 08 Feb 2024 14:58
2024 este anul in care cerintele din partea autoritatilor sunt din ce in ce mai multe, iar posibilele sanctiuni pentru companiile din Romania care incalca legislatia mediului vor fi din ce in ce mai mari. Astfel, de teama vizitelor inopinante de la Garda de Mediu si a amenzilor, tot mai multe firme aleg fie sa externalizeze raportarile catre autoritatile de mediu pentru o mai mare siguranta, fie solicita o dubla verificare a implementarii legislatiei, avertizeaza Green Environment Support, una dintre principalele companii de consultanta de mediu din Romania.
In acest context, cererea pentru externalizarea acestor servicii a crescut cu 15% in ultimele 3 luni fata de lunile anterioare, din ce in ce mai multe companii renuntand la optiunea angajarii unui specialist intern pentru a colabora cu o firma specializata in solutii de mediu pentru o mai mare siguranta. 
“Pe fondul schimbarilor legislative si a cresterii costurilor cu personalul, tot mai multe companii opteaza pentru externalizarea raportarilor catre autoritatile de mediu  pentru a se conforma regulilor si a evita amenzile. Desi la inceputul anului 2023 multi agenti economici isi angajau personal dedicat responsabilitatilor de mediu, trendul s-a schimbat rapid. In ultimele luni din 2023 si la inceput de 2024, observam o crestere semnificativa a interesului pentru externalizarea acestei activitati. Aceasta schimbare este alimentata atat de complexitatea crescanda a cerintelor legislative, cat si de costurile ridicate asociate cu angajarea directa a personalului, mai mari cu pana la 90% in anumite situatii fata de costul externalizarii”, declara Daniela Dobre, CEO Green Environment Support.
Desi costurile pot varia in functie de dimensiunea si complexitatea operatiunilor fiecarei companii, externalizarea rolului de responsabil de mediu devine din ce in ce mai atractiva pentru agentii economici din sectoarele industrie, retail si HoReCa. 
Totodata, companiile mari sunt interesate de o dubla verificare a implementarii corecte si a conformarii cu legislatia de mediu, optand, pe langa expertiza echipei interne, pentru consultanta specializata de la firme din domeniu, pentru a evita amenzi care incep de la 40.000 de lei pentru un management defectuos al deseurilor.
“Dubla verificare a conformarii cu legislatia de mediu a inceput sa ia amploare in 2023 si va deveni o norma in 2024. Posibilitatea unor controalele inopinante din partea autoritatilor si amenzile mari determina companiile sa fie mult mai vigilente pentru a preveni sanctiuni care sa le afecteze bugetul si imaginea. In plus, daca firmele nu raporteaza corect datele pentru obligatiile pe care le au de indeplinit catre Administratia Fondului pentru Mediu, vor fi impuse penalitati si dobanzi in cuantum de 0,03% pe zi de intarziere, calculate la suma datorata”, explica Daniela Dobre, CEO Environment Support.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGSISECAMALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
siniat
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
CDS
EDIT-Structural
MAKITA
theda mar
Acvatot 2019
concelex
leviatan
noark
rigips
ness project
quadratum
strabag nivel 1
viarom
Ubitech

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
top 500
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander