Agenda Constructiilor
Miercuri, 18 Decembrie 2024
Home - Stiri - Sustenabilitate - KPMG: Sustenabilitatea este noua "normalitate" in randul marilor companii
KPMG: Sustenabilitatea este noua "normalitate" in randul marilor companii
Sustenabilitate & CSR Publicat de AG&F 28 Nov 2024 18:24
Cu raportarea obligatorie a sustenabilitatii tot mai aproape de implementare in UE, un nou studiu KPMG arata ca organizatiile cele mai mari din lume au o abordare proactiva, cu o crestere semnificativa a numarului companiilor care publica deja date ESG, inclusiv tinte de reducere a emisiilor de carbon.
Lansat pentru prima data in 1993, studiul KPMG privind Raportarea Sustenabilitatii este realizat la fiecare doi ani, oferind o analiza a rapoartelor de sustenabilitate si ESG emise de 5.800 de companii din 58 de tari si jurisdictii, inclusiv Romania. Cu peste 180.000 de puncte de date combinate intr-un singur set de informatii, raportul ofera o analiza exhaustiva a progresului in raportarea ESG de catre cele mai mari companii din lume. Analiza include date despre „N100” – cele mai mari 100 de companii din lume si „G250” – cele mai mari 250 de companii din lume dupa venituri, pe baza clasamentului Fortune 500 din 2023.
Romania a facut din nou parte din acest proiect, iar analiza a aratat ca, din cele 100 de companii analizate, 78 au publicat informatii privind sustenabilitatea fie intr-un raport de sine statator, fie ca parte a raportului de management. Comparativ cu studiul anterior realizat in 2022, s-a inregistrat o crestere de patru puncte procentuale a numarului de companii raportoare.
Dintre cele 78 de companii, 30 publica un raport local la nivel de entitate sau subsidiara, ceea ce reprezinta o crestere de 43% in comparatie cu cercetarea din perioada anterioara. Dintre cele 30 de companii care publica un raport local, 8 sunt entitati cu acttionariat romanesc, ceea ce reprezinta, din nou, o crestere de 33% fata de 2022 in ceea ce priveste companiile locale care publica un raport de sustenabilitate. In ceea ce priveste standardele de raportare, GRI ramane alegerea preferata, 93% dintre companiile locale analizate utilizandu-l, iar 47% dintre acestea utilizand concomitent si standardele SASB. Printre companiile analizate se numara si una care a publicat primul sau raport CSRD.
In editia din 2022, au fost incluse preocuparile companiilor romanesti privind schimbarile climatice. Daca in cadrul analizei noastre anterioare am constatat ca 18 companii au stabilit obiective privind emisiile de gaze cu efect de sera, numarul acestora a crescut acum la 22, iar 10 dintre ele raporteaza si in conformitate cu recomandarile TCFD. Una dintre cele mai semnificative cresteri (267%) a fost observata in legatura cu includerea indicatorilor de performanta de sustenabilitate in remunerarea echipelor executive. 
A fost observata o crestere semnificativa a auditarii de catre o terta parte, tentinta ce se va accelera pentru rapoartele publicate incepand cu 2025. Comparativ cu sondajul anterior, in care doar 8 rapoarte au fost auditate, de data aceasta 13 din cele 30 de Rapoarte de sustenabilitate locale au fost auditate fie in intregime, fie doar anumite capitole si/sau indicatori.
Merita mentionat faptul ca nu toate companiile au inclus capitolul de Taxonomie in raportul privind sustenabilitatea. In cazul companiilor locale, doar 70% dintre acestea si-au publicat analiza de Taxonomie. 37% dintre companii au declarat ca au inceput sa se pregateasca pentru implementarea CSRD prin realizarea analizei de dubla materialitate.
Corina Constantin, Partener Asociat Consultanta in Afaceri – Energie, Sustenabilitate, Schimbare Climatica, KPMG in Romania, afirma: “Raportarea de sustenabilitate evolueaza catre standardizare, conformare cu reglementarile, o crestere a calitatii datelor si o implicarea mai mare a partilor interesate. Raportarea de sustenabilitate devine din ce in ce mai mult un element cheie al strategiei corporative, datorita asteptarilor crescande ale partilor interesate, dar si datorita necesitatii de a aborda problemele sociale si de mediu cat mai serios. Tendintele cheie de pana acum au inclus adoptarea unor cadre de raportare standardizate voluntare precum GRI, SASB si TCF; cu toate acestea, pentru Europa, accentul trebuie sa se schimbe, deoarece companiile incep sa se pregateasca pentru implementarea CSRD. Studiul identifica faptul ca exista o recunoasterea tot mai mare ca practicile de afaceri sustenabile nu sunt doar esentiale pentru abordarea provocarilor globale, ci si pentru stimularea succesului economic si a rezilientei pe termen lung.”
Studiul KPMG privind Raportarea Sustenabilitatii 2024 indica sase tendinte majore:
1. Raportarea sustenabilitatii si stabilirea tintelor de reducere a emisiilor de carbon au devenit o practica curenta pentru cele mai mari companii din lume. Atat raportarea de sustenabilitate, cat si tintele de reducere a emisiilor de carbon au fost adoptate de aproape toate entitatile din G250 si de patru cincimi din grupul N100.
2. Unele companii si-au schimbat deja practicile inainte de termenul limita pentru adoptarea raportarii obligatorii a sustenabilitatii conform standardelor de Raportare Corporativa in materie de Sustenabilitate (CSRD) ale Uniunii Europene. Directiva se aplica unui grup initial de companii pentru rapoartele privind exercitiul financiar care se incheie de la 31 decembrie 2024, unele avand termen pana in 2029 pentru a publica primele rapoarte conforme. Cu toate acestea, unele companii, in principal cu sediul in Europa sau cu activitati in Europa, se pregatesc deja pentru CSRD, inclusiv prin derularea analizei de dubla materialitate in conformitate cu Standardele Europene de Raportare in domeniul Sustenabilitatii (ESRS). Aproape jumatate dintre companiile europene care au fost incluse in studiu, fac deja raportari folosind Taxonomia UE.
3. Dubla materialitate, necesara conform CSRD, este acum utilizata de jumatate dintre cele mai mari companii. Aproape patru cincimi din companiile G250 si N100 folosesc astfel de evaluari. Companiile din G250 sunt mai inclinate sa utilizeze analiza de dubla materialitate care evalueaza atat impactul asupra societatii, cat si asupra mediului, precum si modul in care acestea afecteaza performanta lor financiara. Dubla materialitate este cea mai completa forma de evaluare si este fundatia conformitatii cu standardele CSRD, asadar o parte dintre companiile care parcurg procesul inainte de termen se pregatesc pentru momentul in care acesta va deveni obligatoriu.
4. In ciuda trecerii catre raportarea obligatorie, standardele si ghidurile voluntare raman larg utilizate. GRI ramane cel mai popular standard, utilizat de trei sferturi dintre companiile G250 si de o proportie la fel de mare de companiile N100. Au existat, in ultimii doi ani, cresteri mai mari in rata de utilizare atat a SASB, cat si a ghidurilor publicate de catre bursele de valori. Rata de adoptare a acestora variaza semnificativ in functie de tara si regiune. Spre exemplu, toate companiile chestionate din Arabia Saudita folosesc ghidurile bursei de valori locale, iar doua treimi dintre cele din America folosesc ghidurile SASB.
5. Raportarea privind biodiversitatea continua sa creasca. Aproximativ jumatate dintre companiile incluse in G250 si N100 raporteaza acum despre biodiversitate, in crestere de la aproximativ un sfert acum patru ani, desi rata cresterea a fost mai lenta in ultimii doi ani. 
6. Rata de adoptare a recomandarilor TCFD continua sa creasca. Aproape trei sferturi dintre companiile G250 raporteaza riscurile climatice in conformitate cu TCFD.
 
Roxana Suciu, Director Consultanta in Afaceri – Energie, Sustenabilitate, Schimbare Climatica, KPMG in Romania, spune: "Interpretand informatiile culese pe parcursul studiului, am observat o imbunatatire a tuturor aspectelor de sustenabilitate care au fost incluse in analiza. Asadar, am putea concluziona ca exista o baza solida pe care companiile sa construiasca pentru viitoarele cerinte de raportare, mai complexe.
De exemplu, cresterea semnificativa a adoptarii indicatorilor de performanta legati de sustenabilitate, asociati cu remunerarea Consiliului de Administratie - o metoda bine stabilita de a impulsiona transformarea durabila a afacerilor - sugereaza ca, companiile recunosc din ce in ce mai mult rolul pe care sustenabilitatea il poate juca in performanta afacerii.
In viitor, companiile trebuie sa investeasca in cadre solide de raportare, sisteme de gestionare a datelor si practici de transparenta pentru a raspunde asteptarilor partilor interesate si a gestiona riscurile si oportunitatile de sustenabilitate.”
Lumea se confrunta cu probleme complexe legate de clima, sociale si geopolitice, iar considerarea criteriilor ESG in modelul de afaceri este mai importanta ca niciodata. In ultimii doi ani, unele companii si investitori au incetinit si, in unele cazuri, au suspendat angajamentele ESG. Cu toate acestea, studiul KPMG privind Raportarea Sustenabilitatii arata ca unele dintre cele mai mari companii din lume sunt dedicate cel putin in ceea ce priveste anumite elemente, cum ar fi stabilirea tintelor de reducere a emisiilor de carbon.
John McCalla-Leacy, Coordonatorul Global pentru ESG la KPMG International, a spus: 
"Aspectele relevate de studiul KPMG – si faptul ca exista mai multi lideri de sustenabilitate in echipele executive la nivel de consiliu decat in trecut – sunt dovezi clare ca facem progrese solide pe drumul catre o mai mare transparenta si actiuni corporative pozitive pentru a aborda provocarile de mediu, sociale si de guvernanta. Un numar tot mai mare de investitori analizeaza datele non-financiare la fel de serios precum cele financiare. Viziunea principala de astazi este ca afacerile care masoara si raporteaza riscurile ESG – clar si in profunzime – sunt, de asemenea, susceptibile sa gestioneze mai bine aceste riscuri si sa ofere o valoare mai mare pe termen lung.
"2025 va fi un an de referinta pentru raportarea sustenabilitatii. Studiul privind Raportarea Sustenabilitatii arata ca organizatiile abordeaza provocarile si se pregatesc pentru noile reguli si cadre de reglementare din UE inainte de implementare. Facem progrese notabile cu raportarea ESG intr-un mod care contribuie la obiectivele de afaceri pe termen scurt si lung. Pe baza analizelor exhaustive din ultimii ani, dezvoltam un set de indicatori care arata cum un ecosistem robust de raportare a sustenabilitatii asista liderii in afaceri nu numai sa masoare progresul in executarea strategiei lor ESG, ci si sa genereze valoare in timp ce mobilizeaza pietele de capital pentru dezvoltarea solutiilor tot mai necesare pentru numeroasele aspecte de mediu si sociale cu care ne confruntam. Lumea afacerilor face progrese. Sa continuam!”
Criteriile ESG ofera o perspectiva clara asupra sustenabilitatii unei afaceri pe termen lung dar, desi au fost inregistrate progrese clare in ultimii ani, mai sunt multe etape de parcurs, in special pentru capitolele Societate si Guvernanta. Pentru companii, pare dificil de atins un echilibrul in raportarea de sustenabilitate, o raportare pozitiva a progresului si descrierile calitative ale impactului asupra mediului, societatii si afacerii in sine. Companiile trebuie sa gaseasca o modalitate de a evidentia si aborda in mod constant atat impactul pozitiv, cat si cel negativ.
Jan-Hendrik Gnandiger, Coordonator Global ESG Advisory, KPMG International, a comentat:
"Cercetarile noastre arata ca raportarea de sustenabilitate a devenit parte din activitatea obisnuita pentru aproape toate cele mai mari 250 de companii din lume si o mare majoritate a celor mai mari 100 de companii din fiecare tara, teritoriu sau jurisdictie. In ultimii doi ani, de asemenea, a crescut semnificativ proportia companiilor care publica tintele de reducere a emisiilor de carbon, pana la nivelul celor care publica rapoarte de sustenabilitate. In timp ce, in anul urmator, unele companii vor emite rapoarte de sustenabilitate in mod obligatoriu, studiul KPMG indica faptul ca multe altele incep sau isi intensifice eforturile de raportare in mod voluntar. Exista motive intemeiate pentru acest lucru - fie ca pregatire pentru cerinte obligatorii de raportare, fie pentru a oferi informatii mai bune investitorilor, clientilor, angajatilor, autoritatilor de reglementare sau altor parti interesate.”
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiRAWLPLUGALLBIMTotalEnergiesABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
EURO BUILD
ELECTROGRUP
SIGM
Ubitech
Acvatot 2019
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
konsent
noark
EDIT-Structural
MAKITA
DRS
theda mar
VEGO
GEWISS
Arduro
SSAB
rigips
AED
BogArt
leviatan
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
concelex

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<