Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - Oana Ozmen: Cladirile nZEB, prima piatra de hotar catre un mediu construit eficient
Oana Ozmen: Cladirile nZEB, prima piatra de hotar catre un mediu construit eficient
Sustenabilitate & CSR Publicat de Elena Icleanu 07 Dec 2022 14:21
Cladirile cu consume de energie apropiat de zero (nZEBs) joaca un rol esential si sunt considerate prima piatra de hotar catre reteaua de cladiri cu energie zero (ZEB) si de cladiri cu zero carbon (ZCB), potrivit Oanei Marciana Ozmen, secretarul Comisiei pentru industrii a Camerei Deputatilor. Cu toate ca tarile din Europa de Est raporteaza progrese in ceea ce priveste adoptarea legislatiei pentru conceptului nZEB, este nevoie de date actualizate care sa stabileasca stadiul implementarii cerintelor nZEB in noile standarde si practici de constructii din Europa de Est. 
"Cladirile constituie un element central al politicii UE privind eficienta energetica, intrucat acestea sunt responsabile pentru aproximativ 40% din consumul final de energie si 36% din emisiile de gaze cu efect de sera. Imbunatatirea eficientei energetice a stocului existent de cladiri este esentiala, nu doar pentru a atinge obiectivele nationale in materie de eficienta energetica pe termen mediu, ci si pentru a indeplini obiectivele pe termen lung ale strategiei privind schimbarile climatice si pentru trecerea la o economie competitiva cu emisii scazute de dioxid de carbon pana in anul 2050", a declarat Oana Ozmen, cu prilejul participarii la conferinta "Standarde nZEB - Eficienta energetica si materiale sustenabile", editia a IV-a, ce a avut loc la finele lunii noiembrie 2022.
 
 
De la 1 ianuarie 2021, in Romania, la fel ca in toate celelalte state membre ale Uniunii Europene, cladirile pentru care receptia la terminarea lucrarilor se efectueaza in baza unei autorizatii de constructie emise incepand cu 31 decembrie 2020 trebuie sa respecte standardul nZEB, adica trebuie sa se caracterizeze atat printr-un consum de energie aproape egal cu zero, asigurat in mare parte din surse regenerabile de energie, cat si printr-un grad ridicat de eficienta energetica.
La eveniment au participat mai multi ambasadori - ai Danemarcei, Germaniei si Republicii Coreea, care au prezentat modul in care autoritatile din tarile pe care le reprezinta abordeaza tema eficientei energetice, demnitari romani, precum si reprezentanti ai unor companii active in domeniul constructiilor: Florin Popescu, Business Unit Director ROCKWOOL Romania, Alexandru Stanean, Director General TeraPlast,  Stefan Cherciu, Presedinte – Director General al QFort, Oana Dicu, Industrial Affairs Manager Holcim Romania, Mihail Stefan, Director Executiv - Romeps etc.
 
 
"Este important sa continuam dialogul cu specialistii si actorii principali, cum ar fi producatorii de materiale de constructii, care sunt elemente-cheie in dezvoltarea proiectelor de renovare aprofundata a proiectelor privind implementarea proiectelor de eficienta energetica. Exemplele oferite de reprezentantii tarilor participante la conferinta reprezinta o dovada ca la nivelul UE exista o viziune comuna privind atingerea tintei de reducere a amprentei de carbon a cladirilor cu 13%, dar exista o provocare pentru fiecare stat membru cu privire la modalitatea de atragere a fondurilor si de respectare a standardelor nZEB. Au avut loc dezbateri consistente, in urma carora am convingerea ca dialogul dintre statul roman si companiile din piata de constructii s-a intarit. Le multumesc tuturor participantilor pentru contributiile aduse in cadrul celor doua paneluri", a precizat Oana Ozmen.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
concelex
quadratum
rigips
noark
CONCEPT STRUCTURE
viarom
CDS
Acvatot 2019
ness project
strabag nivel 1
EDIT-Structural
MAKITA
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
siniat
theda mar

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander