Agenda Constructiilor
Duminica, 23 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Sustenabilitate - STRABAG lanseaza in Romania platforma de sustenabilitate "Work on Progress"
STRABAG lanseaza in Romania platforma de sustenabilitate "Work on Progress"
Sustenabilitate & CSR Publicat de AG&F 13 Iun 2024 16:15
Strabag SE, grupul tehnologic european listat la bursa pentru servicii de constructii, lanseaza in Romania platforma de sustenabilitate si campania de comunicare „Work on Progress”, care reflecta angajamentul companiei de a deveni neutra din punct de vedere climatic de-a lungul intregului lant valoric pana in 2040. Campania este deja implementata pe pietele vorbitoare de limba germana ale Strabag - Austria, Germania, Elvetia, urmate de Republica Ceha, Slovacia si acum Romania.
Sectorul constructiilor este responsabil pentru aproximativ 38% din totalul emisiilor de CO2 la nivel global - 28% reprezentand emisiile operationale, atribuite functionarii zilnice a cladirilor si 10% emisiile de carbon incorporat, rezultate din productia de materiale de constructii impreuna cu constructia de cladiri si alte structuri. In acest context, compania Strabag si-a asumat misiunea de a deveni neutra din punct de vedere climatic de-a lungul intregului lant valoric pana in 2040 si - impreuna cu partenerii externi - pentru a face constructiile mai durabile si mai eficiente din punctul de vedere al utilizarii resurselor. 
Strategia Strabag evidentiaza amprenta economica, de mediu si sociala a companiei pe trei mari piloni: oamenii, planeta si inovatia. Astfel, compania a conturat o strategie solida de decarbonizare, care pune accent pe materiale ecologice, pe utilizarea eficienta a resurselor si reciclabilitatea acestora, precum si pe elemente de proiectare specifice pentru a reduce pierderile si a limita impactul negativ asupra mediului.
"Din pacate, in ceea ce priveste sustenabilitatea, domeniul constructiilor a ramas in urma. Daca noi, cei din aceasta industrie, nu reinventam modul in care lucram, procesele si materialele pe care le folosim, atingerea obiectivelor climatice globale devine imposibila. Strabag isi asuma aceasta responsabilitate si un rol clar de pionierat in parcursul spre sustenabilitate al  industriei din care face parte.  Am elaborat un plan indraznet si extrem de ambitios pentru atingerea neutralitatii climatice inca din 2040, pe intregul lant valoric. Planuim sa crestem in mod organic si sa venim cu o valoare adaugata reala pentru oameni si planeta. Dorim sa fim pionieri in domeniul constructiilor ecologice, sa modelam in mod activ tranzitia energetica si sa ne consolidam in mod durabil pozitia de lider in domeniul tehnologiei”, a declarat Klemens Haselsteiner, CEO Strabag SE. 
"Ne bazam pe expertiza noastra tehnologica avansata pentru a aduce cu succes solutii inovatoare pe piata romaneasca, unde activam de 30 de ani. Pasii nostri inainte in domeniul digitalizarii transforma modul in care ne desfasuram proiectele de infrastructura si inginerie civila in Romania, facand industria constructiilor mai orientata spre tehnologie. Impreuna cu partenerii nostri, conturam un viitor in care digitalizarea duce la sustenabilitate si progres. Facem pasi inainte in dezvoltarea de noi materiale de constructii sustenabile si sustinem economia circulara in industria constructiilor din Romania”, a adaugat Herbert Schuster, director comercial al operatiunilor Strabag din Romania. 
Odata cu lansarea viziunii #workonprogress, Strabag a definit trei prioritati/axe strategice de sustenabilitate:
 
Emisii de carbon
Parcursul de sustenabilitate al Strabag include urmatoarele obiective de etapa: emisii neutre in toate locatiile administrative, proiecte de constructii neutre din punct de vedere climatic, constructii cu functionare neutra din punct de vedere climatic, pentru a ajunge in 2040 la neutralitate de-a lungul intregului lant valoric – materiale, proiecte de constructie, operare neutre din punct de vedere climatic. 
Strabag construieste si utilizeaza instalatii de energie solara de peste zece ani si isi propune o extindere strategica in initiative de energie regenerabila. De asemenea, compania dezvolta in mod sistematic tehnologii de reducere a amprentei de carbon a betonului si, impreuna cu parteneri din industrie si cercetare, acumuleaza o experienta importanta in utilizarea betoanelor cu emisii reduse de carbon. O alta arie de expertiza o reprezinta constructiile din lemn, un material sustenabil, prin subsidiara ZÜBLIN Timber. 
 
Materiale si circularitate
Strabag ajuta la realizarea de drumuri mai sustenabile cu Clean Air Asphalt (ClAir® Asphalt), un produs multifunctional care purifica aerul si reduce zgomotul, scazand astfel impactul traficului de vehicule asupra oamenilor si a mediului inconjurator. Strabag este o companie inovatoare si in ceea ce priveste reciclarea asfaltului, investind in cercetari cu privire la cea mai buna modalitate de a obtine rate ridicate de reciclare, mentinand in acelasi timp standarde inalte de calitate. Datorita expertizei sale inalte in domeniile renovarii si reamenajarii, Grupul contribuie la conservarea cladirilor existente si la conservarea resurselor valoroase.
 
Digitalizare, procese si inovatie 
Strabag implementeaza 250 de proiecte de inovatie si 400 de initiative de sustenabilitate. Revolutia digitala are protentialul de a schimba fata industriei de constructii, iar Strabag face numerosi pasi in aceasta directie. Printre tehnologiile implementate de companie se numara: BIM 5D – Building Information Modeling, senzori si camere avansate, printare 3D sau printare 3DLight_OnSite - roboti de imprimare 3D mobili in mod individual, dar sincronizati intre ei, care opereaza direct pe santier. 
Subsidiara din Romania a Strabag se evidentiaza ca unul dintre pionierii utilizarii BIM. Aceste tehnologii au jucat un rol important in finalizarea inainte de termen a drumului expres care asigura legatura dintre Centura Oradea si Autostrada Transilvania, precum si in executia terminalului T4 al Aeroportului International Iasi. Vizualizarea proiectului, scanarile santierelor cu drona, machine control si modelarea 3D pentru coordonarea tehnica si extragerea cantitatilor au fost cateva dintre cele mai dese utilizari ale procesului BIM in proiectele Strabag.
In proiectul de la Oradea, Strabag a utilizat capacitatile Building Information Modeling (BIM) pentru a eficientiza procesele de constructie si pentru a imbunatati transparenta in monitorizarea proiectului. Astfel, modelarea 3D dinamica si actualizarile rapide de date oferite de BIM au permis echipei Strabag sa urmareasca fiecare aspect al fazei de constructie cu acuratete si rapiditate. Aceasta tehnologie a fost esentiala in minimizarea erorilor, optimizarea alocarii resurselor, precum si in  respectarea programului de lucrari.  
In ceea ce priveste proiectul de la Iasi, scanarile cu drona si incarcarea datelor procesate in cloud au oferit acces rapid la informatii atat pentru echipele din birou, cat si pentru echipele din santier, permitand o evaluare rapida a corectitudinii lucrarii sau o masurarea preliminara a stocurilor si cantitatilor din santier. Vizualizarea proiectului a jucat un rol important in comunicarea cu comunitatea impactata de lucrarile extinderii Aeroportului Iasi, prin punerea la dispozitie de vizualizari pentru simularea etapelor de executie si reconfigurarea rutelor de transport.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTEhiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
ness project
BogArt
rigips
theda mar
quadratum
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
concelex
Acvatot 2019
Ubitech
noark
MAKITA
CDS
konsent
EDIT-Structural
siniat
leviatan
viarom

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
econet
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander