Agenda Constructiilor
Marti, 11 August 2020
Home - Stiri - Sustenabilitate - CE investeste un miliard de euro in proiecte inovatoare de tehnologii curate
CE investeste un miliard de euro in proiecte inovatoare de tehnologii curate
Sustenabilitate & CSR Publicat de Elena Icleanu 07 Iul 2020 06:12
Comisia Europeana (CE) a lansat prima cerere de propuneri din cadrul Fondului pentru inovare, unul dintre cele mai mari programe din lume pentru demonstrarea tehnologiilor inovatoare cu emisii scazute de dioxid de carbon, finantate din veniturile obtinute din licitarea certificatelor de emisii din sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii. Fondul pentru inovare va finanta tehnologii revolutionare pentru energia din surse regenerabile, industriile mari consumatoare de energie, stocarea energiei si captarea, utilizarea si stocarea dioxidului de carbon. Acesta va impulsiona redresarea verde prin crearea de locuri de munca la nivel local adaptate exigentelor viitorului, deschizand calea catre neutralitatea climatica si consolidand pozitia Europei de lider tehnologic la scara mondiala.
"Aceasta cerere de propuneri vine exact la momentul potrivit. UE va investi un miliard de euro in proiecte promitatoare, care au ajuns la maturitate pentru a fi lansate pe piata, cum ar fi hidrogenul curat sau alte solutii cu emisii scazute de dioxid de carbon pentru industriile mari consumatoare de energie, cum ar fi siderurgia, industria cimentului si industria chimica. Vom sprijini, de asemenea, stocarea energiei, solutiile pentru reteaua energetica si captarea si stocarea dioxidului de carbon. Aceste investitii pe scara larga vor contribui la relansarea economiei UE si la o redresare verde care sa ne conduca la neutralitatea climatica in 2050", a declarat Frans Timmermans, vicepresedintele executiv al CE.
Pentru perioada 2020-2030, Fondul pentru inovare va aloca aproximativ 10 miliarde euro obtinute din licitarea certificatelor in cadrul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii, in plus fata de veniturile nedistribuite ale predecesorului Fond pentru inovare, programul NER 300.
Prima cerere de propuneri va oferi finantare in valoare de un miliard de euro sub forma de granturi pentru proiecte de mare anvergura in domeniul tehnologiilor curate, pentru a le ajuta sa depaseasca riscurile legate de comercializare si de demonstratia la scara larga. Acest sprijin va ajuta noile tehnologii sa patrunda pe piata. In cazul proiectelor promitatoare care nu sunt inca gata pentru comercializare, se rezerva un buget separat de 8 milioane de euro pentru asistenta destinata dezvoltarii proiectelor.
Cererea de propuneri este deschisa pentru proiecte in sectoarele eligibile din toate statele membre ale UE, dar si in Islanda si Norvegia. Fondurile pot fi utilizate in cooperare cu alte initiative de finantare publica, cum ar fi ajutoarele de stat sau alte programe de finantare ale UE. Proiectele vor fi evaluate in functie de potentialul lor de a evita emisiile de gaze cu efect de sera, potentialul lor de inovare, maturitatea financiara si tehnica, precum si potentialul de aplicare la scara larga si de rentabilitate. Termenul-limita pentru depunerea proiectelor este 29 octombrie 2020. Acestea se pot depune prin intermediul portalului de finantare si de licitatie al UE, unde sunt disponibile mai multe detalii privind intreaga procedura.
***
Fondul pentru inovare urmareste sa creeze stimulentele financiare adecvate pentru ca intreprinderile si autoritatile publice sa investeasca acum in urmatoarea generatie de tehnologii cu emisii scazute de dioxid de carbon si sa ofere intreprinderilor din UE avantajul primului venit pentru a deveni lideri la nivel mondial in domeniul tehnologiei.
Fondul pentru inovare va fi pus in aplicare de Agentia Executiva pentru Retele si Inovare (INEA), in timp ce Banca Europeana de Investitii va acorda asistenta pentru dezvoltarea de proiecte unor proiecte promitatoare care nu sunt gata de a fi puse pe deplin in aplicare.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulCOVID-19AUTODESKallbim
ROCKWOOL 196
A aparut editia
AUGUST 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ssab ag antrepriza generala
rigips
ERBASU CONSTRUCT
hilti
CELCO 2020
strabag nivel 1
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
econet
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
AHK 2018
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere