Legea nr. 372/2005, completata: Noi obligatii privind performanta energetica |
Sustenabilitate & CSR Publicat de Elena Icleanu 12 Iun 2020 05:29 |
Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat Proiectul pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, una dintre cele mai importane legi din ultimii ani pentru piata imobiliara din Romania. Modificarile legislative au ca scop cresterea performantei energetice a cladirilor, luand in considerare conditiile climatice exterioare si de amplasament, cerintele de confort interior, de nivel optim, din punct de vedere al costurilor si al cerintelor de performanta energetica, precum si pentru ameliorarea aspectului urbanistic al localitatilor.
Legea adoptata de Parlament a fost transmisa Presedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.
Un aspect important al noii legi se refera la instituirea obligativitatii ca, incepand cu 31 decembrie 2020, cladirile noi sa aiba consum energetic cat mai scazut. De asemenea, va fi obligatorie analizarea introducerii sistemelor alternative de energie din surse regenerabile, atat in cazul constructiilor noi, cat si in cazul renovarii majore a celor existente.
"Este o lege binevenita pentru romani, intrucat aplicarea ei va duce la costuri mai mici pentru intretinere, mai ales pe perioada sezonului rece. De asemenea, noul act normativ va revigora piata constructiilor, va crea noi locuri de munca pentru romani, acest aspect fiind deosebit de important in contextul somajului care a crescut pe fondul crizei generate de pandemia de coronavirus. Am votat pentru adoptarea acestei legi, la fel cum am votat si voi vota in continuare pentru toate proiectele care sprijina economia romaneasca si aduc beneficii cetatenilor acestei tari", a declarat deputatul Cornel Itu, deputat PSD.
MLPDA va trebui sa elaboreze o strategie de renovare a cladirilor, pe termen lung
Printre modificarile aduse Legii nr. 372/2005 se afla obligativitatea Romaniei, in acord cu prevederile Directivei 218/844/UE, in calitate de stat membru, de a elabora o strategie de renovare a cladirilor, pe termen lung. Aceasta strategie vizeaza sprijinirea renovarii fondului national de cladiri rezidentiale si nerezidentiale, atat publice, cat si private, si transformarea sa trepata intr-un fond imobiliar cu un nivel ridicat de eficienta energetica si decarbonat, pana in 2050.
Strategia, ce va fi elaborata de Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei (MLPDA), va cuprinde, printre altele:
Alte modificari aduse la Legea 372/2005
|