Agenda Constructiilor
Marti, 26 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Utilaje & Echipamente - MARCOM: Potential de 2.000 de utilaje terasiere vandute anual, in Romania
MARCOM: Potential de 2.000 de utilaje terasiere vandute anual, in Romania
Utilaje & Echipamente Publicat de Elena Icleanu 12 Nov 2015 15:18

Marcom RMC '94, distribuitor al utilajelor de constructii Komatsu, Grove, Potain, Dieci, Hidromek, McCloskey si Mantsinen si unul dintre liderii industriei locale de profil, estimeaza o crestere de 10%-15% a pietei in acest an, volumul vanzarilor de utilaje urmand a depasi 1.300 de unitati. Revenirea timida a activitatii din sectorul constructiilor si achizitiile de utilaje realizate atat de antreprenorii generali, cat si de autoritatile publice locale au sprijinit afacerile Marcom in 2015, pentru intregul an conducerea companiei estimand o crestere a vanzarilor firmei in conformitate cu evolutia pietei de echipamente. In 2014, cifra de afaceri a firmei s-a plasat la 117,2 milioane de lei (circa 26,5 milioane de euro).

Interviu cu Constantin Marcu (60 de ani), directorul general al Marcom RMC '94.

 

- Care este potentialul pietei locale de utilaje pentru constructii?

- Cererea de pe piata de utilaje terasiere din Romania a cunoscut o ascensiune deosebita in perioada 2004-2008, ajungand la un prag de circa 3.000 de unitati vandute intr-un an. In 2009, primul an de criza, cererea din domeniu a scazut de sase ori, ajungand la nivelul lui 2004, respectiv la 462 de unitati comercializate. Este evident faptul ca piata nu va atinge curand pragul-record din 2008. Avand in vedere faptul ca in primele noua luni din 2015 s-au vandut, in total, circa 1.000 de utilaje, pana la finele anului livrarile s-ar putea depasi pragul de 1.300 de utilaje terasiere vandute, cu o pondere de 73%-74% a gamei echipamentelor pentru utilitati. Potentialul existent din domeniu in acest moment este de circa 2.000 - 2.200 de utilaje anual, cu un raport de 70% pentru cele utilitare si 30% pentru echipamentele de constructii si minerit. Spre comparatie, in Europa ponderea utilajelor utilitare nu depaseste 65% din totalul pietei.

 

- Cum caracterizati cererea de utilaje din Romania, avand in vedere noul context?

- In continuare, buldoexcavatoarele sunt utilajele cele mai solicitate, cu o pondere ce a ajuns la 54% din total, in 2015, urmate de mini-incarcatoarele functionale (10%), excavatoarele pe senile (10%) si de incarcatoarele frontale (10%). Potrivit datelor Comitetului European al Producatorilor de Utilaje (CECE), in Europa produsele «vedeta» sunt mult mai specializate, cererea fiind dominata de mini si midi excavatoare (48% din total), urmate de incarcatoarele frontale compacte (12%), excavatoarele pe senile (16%) si de incarcatoarele frontale (9%). La nivel european, vanzarile de buldoexcavatoare au avut, in 2014, o cota de 5,9% din totalul utilajelor comercializate. Spre deosebire de situatia din Romania, unde sunt preferate in mod clar buldoexcavatoarele, adica utilaje relativ ieftine, multifunctionale si avand abilitatea de a se deplasa pe drumurile publice, pe pietele din marile tari europene se pune accent tot mai mare pe specificul utilajelor, pe eficienta si pe cresterea productivitatii, in pofida costurilor mai mari de operare si logistica. In prezent, pe piata din Romania sunt operabile circa 10.000 de buldoexcavatoare, din care 8.000 au fost vandute de noi si 2.000 au intrat in tara ca produse second-hand. Este o cifra uriasa pentru dimensiunea pietei locale. Comparativ, in Polonia o piata similara celei autohtone, dar de aproape trei ori mai mare, vanzarile de buldoexcavatoare au scazut treptat in ultimii ani, ceea ce estimam ca se va intampla si in Romania, odata cu cresterea gradului de specializare a pietei.

 

- Cum estimati ca vor evolua afacerile Marcom, in perioada urmatoare?

- Potential pe piata locala exista, avand in vedere necesitatea de a se investi atat in infrastructura, cat si in constructia si reabilitarea de cladiri. Deocamdata, insa, investitiile sunt modeste comparativ cu nevoile, context in care o crestere de 10%-15% in 2015 pe piata de utilaje, dar si la nivelul vanzarilor Marcom reprezinta obiective tangibile. Pentru 2016 estimam evolutii de 10% in domeniu, cu o piata similara celei din 2015, dar cu o posibila crestere a numarului si importantei licitatiilor autoritatilor din tara pentru achizitia de buldoexcavatoare, ca urmare a viitoarelor alegeri locale si parlamentare.

 

- Ce noutati aveti in oferta comerciala si ce pregatiti pentru anii urmatori?

- Dupa ce in 2014 am inclus in oferta comerciala manipulatoarele telescopice Dieci (Italia), precum si diverse echipamente marcile McCloskey, Mantsinen si Cummins (generatoare electrice), in acest an am devenit distribuitor al buldoexcavatoarelor Hidromek (Turcia). Deocamdata ne vom concentra pe consolidarea ofertei cu toate aceste marci. Komatsu este renumit nu numai pentru calitatea deosebita a utilajelor pe care le produce, ci si pentru solutiile inovatoare pe care le prezinta cu o cadenta uimitoare:

- Komtrax - sistemul de monitorizare prin satelit a utilajelor Komatsu a fost introdus in Japonia, SUA si China in anul 2000 si in Romania in 2006. In prezent, la nivel mondial exista 350.000 de unitati active. Sistemul este in dotarea standard a utilajelor, fiind gratuit pentru intreaga perioada de utilizare a acestora. In Romania sunt echipate deja cu acest sistem aproximativ 1.500 de utilaje Komatsu;

- Tehnologia Hibrid - Komatsu a introdus a treia generatie de excavatoare Hibrid odata cu lansarea modelului HB215LC-2, excavator pe senile din clasa cea mai populara in lume, clasa cu o greutate operationala de 22 de tone. Avantajul major al acestui excavator Hibrid este consumul de carburant, care poate fi redus cu 25%-50%, in functie de modul de utilizare;

- Utilajele IMC (Intelligent Machine Control) - sunt buldozere sau excavatoare pe senile, care au incorporate tehnologia laser Topcon, fiind recomandate lucrarilor speciale ce trebuie efectuate, operatiuni "de finete" executate intr-un timp cat mai scurt;

- Tehnologia Autonomus - basculante de cariera care sunt operate prin GPS, neavand operatori. Lucreaza in minele de suprafata foarte mari, detinute de companii ce exploateaza minereu, ca Rio Tinto, Codelco sau Bhp Biliton;

- Tehnologia Smart Construction - este cea mai noua tehnologie Komatsu. Prin intermediul unei drone si a unui software de scanare a solului, se poate analiza cantitatea de material ce trebuie mutata pentru a ajunge la cotele proiectului dorit. Totodata, prin intermediul acestei tehnologii se poate afla necesarul de utilaje, planul de lucrari, numarul de muncitori necesari, consumul de combustibil si planul complet al lucrarii, pe etape.

 

 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTETotalEnergiesALLBIMhiltiSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
EDIT-Structural
ELECTROGRUP
noark
AED
strabag nivel 1
viarom
rigips
CDS
VEGO
Acvatot 2019
Arduro
ness project
leviatan
Ubitech
concelex
ERBASU CONSTRUCT
SIGM
DRS
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
konsent
BogArt
SSAB

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<