AMR: Situatie critica la proiectele PNRR - nu se pot prelungi dupa iunie 2026 |
Actualitatea interna Publicat de AG&F 14 Apr 2025 13:33 |
![]() Vasilescu a declarat ca la Craiova se desfasoara comitetul director al Asociatiei Municipiilor din Romania (AMR) la care participa primarii de mari municipii, precum si Tanczos Barna - viceprim-ministru, ministerul Finantelor, Attila-Zoltan Cseke - ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei si Marcel-Ioan Bolos, ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene.
'Pana acum s-au finalizat discutiile cu ministerul Fondurilor Europene, cu domnul Bolos, cu niste vesti nu foarte bune neaparat pentru noi, in sensul ca nu exista nicio varianta ca sa se prelungeasca Planul National de Rezilienta - PNRR, ceea ce va insemna ca toate proiectele pe care noi le-am inceput trebuie finalizate la jumatatea anului viitor. In conditiile in care sunt foarte multe blocaje, in primul rand care tin de partea legislativa, de legea achizitiilor, mai precis. Abia acum suntem in procedura in care reusim sa avem contractele de executie semnate. Asta inseamna ca firmele vor avea foarte putin de lucru, adica sub un an de zile, daca ne gandim la faptul ca vreo trei luni este perioada de iarna si nu se poate lucra. Sunt campusuri mari, in valoare de aproximativ 30 de milioane de euro, pentru care evident ca trebuia sa dureze mult mai mult timpul afectat construirii si asta inseamna ca la final este foarte posibil ca toti sa fim cu ele in lucru', a spus Olguta Vasilescu in cadrul unei conferinte de presa.
Potrivit primarului municipiului Craiova, marile municipii au destul de multe probleme in ceea ce priveste derularea PNRR, in sensul ca obtin foarte greu avizele. 'Cel mai greu se obtin de la Ministerul Culturii, unde poate sa dureze si un an de zile si se incearca gasirea unei formule ca in cazul in care lucrarile pe PNRR nu vor fi finalizate, partea de cheltuiala care ramane neeligibila sa nu ramana in sarcina primariilor si sa fie preluata de Guvern sau sa se gaseasca o alta varianta de finantare pe fonduri europene', a mai spus Vasilescu.
Olguta Vasilescu a mai spus ca administratia locala insista de foarte multi ani sa se schimbe legea achizitiilor publice, asa cum sunt procedurile de achizitii pentru imprumuturi pe BERD, care sunt foarte rapide.
'Sa stiti ca in momentul in care facem achizitii pentru imprumuturi pe BERD, de exemplu, lucram pe proceduri diferite si foarte rapide, asa cum sunt procedurile din alte state, cum ar fi Polonia, unde gradul de absorbtie este foarte mare. Din pacate, eu stiu ca s-a incercat de foarte multe ori modificarea legii achizitiilor publice si Comisia Europeana nu a fost de acord, pentru ca in Romania zice-se ar fi si alte probleme si atunci ar trebui sa fie mai multe frane puse. Dar e o problema faptul ca noi abia acum la PNRR iesim cu proiectele din procedurile de achizitie publica si mai avem doar un an de zile ca sa le implementam, este foarte complicat. Va fi complicat pentru constructor pe care vom pune presiune sa faca mai repede, mai repede, mai repede si in acelasi timp cred ca vom ajunge totusi in situatia in care vom avea intarzieri', a mai spus primarul municipiului Craiova.
La randul sau, ministrul Finantelor, Tanczos Barna, a afirmat ca Romania este in plin proces de renegociere a PNRR, iar obligatia Guvernului este de a gasi pe termen mediu o schema de finantare suficient de buna ca sa termine proiectele, una dintre solutii fiind obtinerea unor finantari de la CEC Bank, Exim si Banca de Investitii si Dezvoltare (BID).
'Suntem in plin proces de renegociere a PNRR-ului. Vestea buna este ca anul acesta au pornit foarte bine proiectele europene si avem absorbtie extrem de buna la inceput de an. Avem o crestere de aproape 20% fata de anul trecut si o perspectiva buna in ceea ce priveste fondurile europene in general si pe PNRR o crestere de peste 200% fata de 2024 in primele trei luni. (...) Obligatia si sarcina Guvernului este de a gasi solutii pentru a finaliza aceste proiecte, daca nu in PNRR, in urmatoarea perioada de programare tot pe fondurile europene si acolo unde nu se poate din fonduri nationale. In aceste saptamani se face aceasta reasezare a proiectelor majore pe noile scheme de finantare. (...) Nu cred ca Romania a mai avut o perioada in care primariile si consiliile judetene sa aiba peste 240 de miliarde de lei, proiecte incepute', a mentionat Tanczos Barna.
El a aratat ca Guvernul cauta solutii de finantare pentru terminarea proiectelor demarate pentru PNRR, iar in acest sens au avut loc discutii cu bancile care sunt in proprietatea statului roman.
'Si acum sarcina cea mai mare, obligatia Guvernului este de a gasi pe termen mediu o schema de finantare suficient de buna ca sa terminam proiectele. Vin de la o discutie cu colegii mei de la bancile care sunt in proprietatea statului roman - CEC Bank, Exim si BID - noua Banca de Investitii si Dezvoltare. Aceasta banca va intra in procesul de finantare si a unitatilor administrative-teritoriale si a proiectelor majore in economie. Este o noua posibilitate, solutie pentru finantari pe termen mediu si lung', a mai afirmat ministrul Finantelor.
|