ANAP: Procedura simplificata pentru lucrari cu o valoare sub 4,44 milioane lei |
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 12 Ian 2018 07:48 |
Dupa cum a anuntat la inceputul sedintei Guvernului din data de 20 decembrie 2017, Bogdan Puscas, presedintele Autoritatii Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP), a procedat la avizarea unor schimbari legislative necesare in sistemul national de achizitii publice, prin ordonanta de urgenta.
„Prin adoptarea ordonantei in cadrul sedintei de guvern, urmarim in principal simplificarea modului de aplicare a prevederilor celor trei texte normative si corelarea lor. In principal, ne dorim cresterea calitatii textului si corelarea intre actele normative, traducerea completa a directivelor, in sensul introducerii pragului de licitatie de 929.000 de lei pentru autoritatile locale, ajustarea pretului contractului in functie de modificarile legislative aparute ulterior semnarii lui - si aici avem in vedere si salariul minim, posibilitatea achizitionarii directe a unei cantitati de maximum 20% din valoarea unei licitatii, acolo unde este identificata nevoia si ea se manifesta stringent si, in acelasi timp, dorim clarificarea unor notiuni, cum ar fi notiunea de organism de drept public pentru diferentierea intre societatile comerciale care au sau nu calitatea de autoritati contractante. Bineinteles, aceasta ordonanta constituie un temei pentru promovarea unei hotarari de guvern de aprobare a normelor de aplicare - si aceasta venita in sprijinul simplificarii, transparentizarii si corelarii procedurilor de zi cu zi din activitatea expertilor de achizitii publice”, a explicat in acel moment Bogdan Puscas.
OUG nr. 107/2017 a intrat in vigoare
Evident, dupa aprobare, OUG nr. 107/2017, din 20 decembrie 2017, pentru modificarea si completarea unor acte normative cu impact in domeniul achizitiilor publice, a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1022, la data de 22 decembrie 2017, moment in care a intrat in vigoare.
Consultand textul ordonantei, se observa printre altele si ca autoritatile contractante au dreptul de a aplica procedura simplificata de atribuire sau achizitia directa (pentru atribuirea contractelor pe loturi individuale) si in cazul in care „valoarea estimata, fara TVA, a lotului respectiv este mai mica de 355.632 lei, in cazul achizitiei de produse sau servicii, sau mai mica de 4.445.400 lei, in cazul achizitiei de lucrari”.
De altfel, inca de la inceput, potrivit Guvernului, „prin ordonanta sunt clarificate conditiile si modalitatile de aplicare a procedurii simplificate, stabilindu-se clar ca aceasta procedura se aplica pentru atribuirea contractelor de achizitie publica, a acordurilor-cadru si a concursurilor de solutii a caror valoare estimata este mai mica decat pragurile prevazute de lege. Procedura simplificata reprezinta modalitatea de realizare a achizitiilor publice sub pragurile impuse de legislatia europeana, prin publicare numai la nivel national si cu utilizarea de termene mai scurte si cerinte minimale necesare pentru indeplinirea contractului”.
De asemenea, dupa cum arata specialistii autoritatilor centrale, este clarificata situatia de exceptie de la art. 19 din Legea nr. 98/2016, astfel incat autoritatea contractanta sa poata aplica procedura simplificata sau, dupa caz, achizitia directa, pentru loturi individuale, atunci cand sunt indeplinite conditiile prevazute de lege. Este precizat astfel dreptul autoritatii contractante de a solicita operatorilor economici participanti in comun la procedura de atribuire sa adopte sau sa constituie o anumita forma juridica numai dupa declararea ofertei castigatoare si sub rezerva ca aceasta conditie sa fi fost prevazuta fie in documentatia de atribuire, fie in anuntul de participare. Pentru a vizualiza textul complet al OUG nr. 107/2017, in forma in care a aparut in Monitorul Oficial, click aici!
|