Agenda Constructiilor
Miercuri, 01 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Actualitatea interna - IFC: Nevoie de finantare pentru decarbonizare de 350 miliarde dolari pana in 2050
IFC: Nevoie de finantare pentru decarbonizare de 350 miliarde dolari pana in 2050
Actualitatea interna Publicat de AG&F 27 Oct 2023 09:17
International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, a finantat proiecte de peste doua miliarde de dolari in Romania, in ultimii cinci ani, reprezentand aproape jumatate din cat a finantat institutia in ultimii 30 de ani, a afirmat joi Cristian Nacu, Senior Country Officer of IFC, citat de Agerpres.
"Trendul ultimilor ani este decarbonizarea si economia verde, tranzitia la o economie verde si la o economie sustenabila - si tot ceea ce facem noi in ultimii ani este cumva subscris acestei idei, acestui scop. Noi, in ultimii 5 ani, am finantat proiecte de peste 2 miliarde de dolari in Romania, aproape jumatate din cat am finantat in ultimii 30 de ani - si asta pentru ca nevoile Romaniei sunt foarte mari si IFC se potriveste foarte bine pentru indeplinirea acestor nevoi", a mentionat Cristian Nacu, la conferinta The sustainability challenge 2023. Potrivit acestuia, IFC a sprijinit bancile sa faca bonduri verzi, imprumuturi albastre (finantare a proiectelor de investitii ecologice dedicate resurselor de apa - blue financing n.r.), "lucruri care sa ajute la decarbonizare".
"Mai mult decat atat, bancile, in constructia lor de portofolii de tipul acesta verzi, sustenabile, primesc de la noi si un ajutor de know-how. Am organizat la inceputul anului niste seminarii pentru banci, in asa fel incat sa fim siguri ca si ele inteleg necesitatea folosirii unor bani care au fost stransi cu aceasta tema, verde. De altfel, marti, grupul Bancii Mondiale a emis un raport care se numeste Country climate and development reports si care se uita exact la necesitatile tarii din punct de vedere al decarbonizarii", a adaugat Cristian Nacu.
El a mentionat ca, pana in 2050, nevoia de finantare pentru decarbonizare este de 350 de miliarde de dolari, cand Romania trebuie sa ajunga la net zero.
"De altfel, 300 din cei 350 de miliarde de dolari sunt pentru acoperirea nevoilor de infrastructura, deci oricum ar fi trebuit sa-i cheltuim. Calculele grupului Bancii Mondiale estimeaza ca numai o treime din acesti bani sau chiar un sfert pot fi acoperiti din surse publice. De aceea, noi credem ca aducerea sectorului privat in domeniul acesta, al investitiilor in infrastructura, este absolut esential pentru indeplinirea target-urilor Romaniei. Principala modalitate prin care se poate face aceasta este parteneriatul public-privat, pentru ca se stie ca majoritatea acestor industrii: energie, transporturi sunt proprietate de stat - si atunci singura modalitate a sectorului privat de a participa la acest efort prin parteneriate publice private", a mai spus reprezentantul IFC.
El a explicat ca sunt niste imbunatatiri la legislatie in acest sens care vor face procesul fezabil. "Speram ca vor urma cateva proiecte care sa arate cum se pot face aceste parteneriate", a adaugat Cristian Nacu.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMhiltiABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
ness project
viarom
CDS
ERBASU CONSTRUCT
concelex
Ubitech
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
rigips
quadratum
strabag nivel 1
EDIT-Structural
leviatan
siniat
MAKITA

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander