Agenda Constructiilor
Duminica, 24 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - MFE: Alocare financiara de 30,6 miliarde euro, cu 8% mai mare, pentru 2021-2027
MFE: Alocare financiara de 30,6 miliarde euro, cu 8% mai mare, pentru 2021-2027
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 09 Dec 2019 07:30
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos, a anuntat la o reuniune recenta a Comitetului de Coordonare pentru Managementul Acordului de Parteneriat (CCMAP) ca, pana la finalul lunii martie 2020, se va finaliza propunerea privind viitoarele programe operationale, informeaza un comunicat al ministerului de resort.
La data de 6 decembrie 2019, Ministerul Fondurilor Europene a gazduit cea de-a V-a reuniune a Comitetului de Coordonare pentru Managementul Acordului de Parteneriat (CCMAP), cu participarea ministrului Fondurilor Europene, Ioan Marcel Bolos, precum si a reprezentantilor Comisiei Europene – DG AGRI, DG EMPL, DG REGIO si DG MARE. Au participat, totodata, reprezentanti ai numeroaselor autoritati publice centrale, precum Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, Ministerul Tineretului si Sportului si alte institutii relevante.
Principalele teme abordate in cadrul reuniunii au fost legate de stadiul actual de implementare si de evaluarile Acordului de Parteneriat si a Programelor Operationale 2014-2020. S-a discutat, de asemenea, despre viitorul Politicii de Coeziune, respectiv despre perspectivele din perioada 2021-2027.
Cu privire la acestea, ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Bolos, a declarat, in debutul reuniunii: „Obiectivul nostru pentru perioada de programare 2021 – 2027 este sa asiguram un sistem al managementului fondurilor europene cat mai suplu, cat mai simplu si cat mai predictibil, pentru a raspunde dezideratului beneficiarului de fonduri europene. Trebuie sa avem in vedere, totodata, o schimbare de paradigma in privinta alocarii resursei financiare viitoare si sa o chibzuim cat putem de bine”.
Oficialul MFE a evidentiat importanta deosebita a resursei umane pentru viitor, in contextul nevoii reducerii saraciei si riscului de abandon scolar: „Ii asigur pe partenerii nostri de la Comisia Europeana ca suntem perfect constienti ca resursa umana inseamna viitorul UE si, implicit, al Romaniei. Avem in vedere cel putin doua directii in acest sens – gasirea unei modalitati de a continua ciclul educational si integrarea acestuia in cel de business, de antreprenoriat, precum si integrarea sociala a beneficiarilor. Dincolo de indeplinirea unor indicatori, trebuie sa privim mai mult la impactul concret al masurilor de finantare propuse”.
Un alt obiectiv anuntat de ministrul Marcel Bolos este finalizarea, pana la sfarsitului primului trimestru din 2020, a propunerii privind urmatoarele Programe Operationale. „Astfel, vom putea ca, imediat dupa aprobarea regulamentului financiar al Comisiei Europene, sa avem deja conturata o prima propunere privind programele viitoare si sa cream premisele unui start pozitiv, cu sprijinul Comisiei Europene”.
Echipa tehnica a MFE si reprezentantii Comisiei au prezentat, la randul lor, cate o retrospectiva in ceea ce priveste implementarea actualei perioade de programare.
Stadiul implementarii Acordului de Parteneriat si Programelor Operationale 2014-2020
Comisia Europeana a apreciat rezultatele Romaniei in ceea ce priveste rata de contractare, care, pentru anumite Programe Operationale, depaseste 100%. Reprezentantii CE au semnalat importanta transmiterii de catre autoritatile romane, pana la finalul acestui an, a tuturor cheltuielilor realizate. Au atras insa atentia asupra nevoii intensificarii eforturilor in privinta anumitor axe prioritare cu tinte atinse la un nivel mai redus.
Reprezentantii MFE au aratat, in continuarea interventiei ministrului Marcel Bolos, ca, in ceea ce priveste viitoarea perioada de programare, Romania urmareste sa construiasca proiecte predefinite pentru reducerea discrepantelor de dezvoltare, printr-un dialog imbunatatit cu autoritatile locale, care trebuie sprijinite mai mult in creionarea proiectelor.
Reprezentantii MFE au prezentat si stadiul negocierilor cu Comisia Europeana privind viitoarea perioada de programare, punctand cele 5 runde informale desfasurate pana in prezent (15 mai, 2-3 iulie, 10 iulie, 17-19 septembrie si 2-4 decembrie 2019), dar si planul pentru definirea viitoarelor Programe Operationale. Au mai informat ca au fost create 5 grupuri de lucru pentru fiecare obiectiv tematic viitor (O Europa mai inteligenta, O Europa mai conectata, O Europa mai verde, O Europa mai apropiata de cetatenii sai si O Europa mai sociala) si ca a fost demarat inclusiv procesul de consultare si colaborare cu ministerele de linie.
Reprezentantii Comisiei Europene si-au aratat disponibilitatea pentru intalnirile tehnice din procesul de negociere, apreciind prezentarea de catre Romania a unui plan ambitios, dar realist.
In cadrul Comitetului de Coordonare pentru Managementul Acordului de Parteneriat, au fost prezentate si progresele realizate in ultimul an in domeniul fondurilor europene din perspectiva comunicarii Programelor Operationale si institutionale.
Concluzia generala a reuniunii a fost aceea ca Romania se mentine in media europeana in ceea ce priveste stadiul implementarii si ca anul 2020 va fi unul important, indeosebi pentru sprijinirea beneficiarilor.
Prin intermediul comunicatului, oficialii MFE reamintesc ca, pentru tara noastra, alocarea financiara aferenta perioadei 2021 – 2027 va fi cu 8% mai mare fata de actuala perioada de programare. Romania va avea astfel la dispozitie suma de 30,6 miliarde euro. Totodata, anul viitor se incheie perioada actuala de programare si incepe urmatoarea – 2021 – 2027.
 
RAWLPLUGALLBIMSISECAMABONARE REVISTEhiltiTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
ELECTROGRUP
konsent
strabag nivel 1
EDIT-Structural
Ubitech
VEGO
theda mar
noark
SIGM
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
SSAB
Acvatot 2019
MAKITA
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
AED
DRS
Arduro
concelex
viarom
CDS
BogArt
ness project

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<