RoEM: Noile tarife vamale SUA pot avea un impact major asupra economiei Romaniei |
Actualitatea interna Publicat de AG&F 04 Apr 2025 10:21 |
![]() "Tarifele vamale, in general, slabesc performanta economica, atat in tarile asupra carora se introduc aceste tarife, cat si in tara care introduce tarifele respective. Bilantul final al cresterii barierelor comertului international este intotdeauna unul negativ, intrebarea fiind doar «cine pierde mai putin?». Un prim efect direct al introducerii tarifelor de catre administratia Trump se va manifesta cel mai probabil in presiuni inflationiste in SUA, tarifele vamale aplicate fiind reflectate in mod direct in cresterea pretului final al produselor importate si astfel a nivelului inflatiei”, explica Levente Szasz, prorector al UBB Cluj-Napoca, coordonatorul echipei RoEM.
Apoi, adauga economistii RoEM, produsele fabricate in SUA se pot scumpi daca sunt bazate pe materii prime si componente importate. Pentru a lua in considerare scenariul substituirii importurilor cu productia proprie, este nevoie de o perioada mai lunga de timp, ceea ce, pe termen scurt, va determina o scadere directa a ritmului de crestere a PIB-ului american. PIB-ul Statelor Unite va avea de suferit si pe termen mai lung, chiar daca lanturile de aprovizionare globale se vor adapta noului context. Eficienta medie a producatorilor din SUA va scadea, concurenta pe piata interna devenind mai slaba odata cu introducerea tarifelor vamale pe importuri.
Pe de alta parte, sustin analistii RoEM, ”produsele exportate de catre UE in SUA devin si ele mai putin competitive (noile tarife majorand direct pretul acestora pe piata americana), ceea ce va reduce brusc volumul de productie in UE. Mai mult, neavand posibilitatea sa se extinda pe piata din SUA, o parte dintre cele mai productive firme ale UE vor avea de suferit, diminuand astfel eficienta medie a producatorilor europeni”.
Iar scaderea exporturilor si scaderea eficientei productiei in tarile UE se va reflecta, spun economistii RoEM, intr-o incetinire a cresterii economice, in contextul in care industria europeana trecea deja, inaintea introducerii acestor tarife, printr-o perioada dificila, aproape de stagnare.
Presedintele Trump a anuntat tarife vamale agresive: pe langa tarifele vamale de 10% aplicabile oricarui produs importat in SUA (indiferent de sursa), mai multe tari ale lumii vor avea tarife majorate, printre care si toate statele membre ale UE care vor fi tarifate cu 20% pentru produsele comercializate in relatia cu Statele Unite. Aceste masuri vin dupa ce, pe parcursul ultimelor doua luni, noua administratie americana a impus tarife vamale de 25% pentru toate automobilele importate in SUA, precum si pentru produsele de otel si aluminiu. Intr-o maniera similara, tarife de 10%, majorate ulterior la 20%, au fost impuse pentru importurile din China, respectiv 25% pentru importurile din Canada si Mexic (suspendate temporar in februarie, dar reintroduse cu ocazia anuntului major din aprilie).
Analizand structura comertului extern al Romaniei, analistii RoEM precizeaza ca SUA reprezinta doar 2,34% din totalul comertului extern al tarii, care include atat exporturile, cat si importurile. Invers, situatia este similara, Romania avand o pondere de doar 0,10% din totalul comertului extern al SUA. Totusi, avertizeaza acestia, ”concluzia ca aceste tarife vamale vor avea un impact nesemnificativ asupra economiei Romaniei este una eronata”.
Ponderea mai mica de 2,34% se explica si prin faptul ca, in statele membre UE, comertul extern include si comertul intre tarile UE, pe cand in SUA, comertul dintre diferite state nu contribuie la marimea totala a comertului extern. Astfel, explica analistii RoEM, la nivelul intregii UE, ponderea SUA in comertul extern este mai ridicata, de 7,1%, tarile din vestul Europei avand o relatie comerciala mai semnificativa cu SUA.
Analistii RoEM considera ca aceasta pondere este insa mult mai mare in practica, daca eliminam din ecuatie comertul efectuat intre tarile UE, SUA fiind, de exemplu, cel mai mare partener de export al tarilor UE in spatiul extracomunitar. In Romania, care este strans legata prin lanturile de aprovizionare la economiile mari ale UE, tarifele vamale introduse vor avea un impact negativ indirect asupra economiei tarii. De exemplu, cel mai exportat produs din Germania catre SUA sunt autovehiculele si componentele auto, competitivitatea acestora avand de suferit din cauza noilor tarife vamale, iar impactul se va resimti si in industria componentelor auto din Romania, furnizori ai companiilor de productie germane.
|