Toate cladirile din tara trebuie evaluate vizual la risc seismic pana in anul 2026 |
Actualitatea interna Publicat de AG&F 15 Ian 2024 12:18 |
Toate cladirile din Romania vor fi supuse evaluarii din punct de vedere al riscului seismic, pana in 2026, conform noilor reglementari stabilite printr-o lege adoptata la inceputul acestui an, informeaza portalul legestart.ro.
Aceasta initiativa are ca obiectiv prevenirea dezastrelor naturale, concentrandu-se pe consolidarea masurilor de protectie existente pentru cetateni, in caz de cutremur.
Potrivit Legii 426/2023, care a intrat in vigoare la 6 ianuarie 2024 si care modifica Legea nr. 212/2022 privind reducerea riscului seismic al cladirilor, calendarul evaluarii a fost impartit in etape.
Prima etapa, ianuarie-noiembrie 2024, vizeaza evaluarea rapida a cladirilor destinate unitatilor de invatamant, spitalelor, precum si a cladirilor de interes public.
A doua etapa, programata intre ianuarie 2025 si iunie 2026, se concentreaza pe evaluarea cladirilor cu destinatia principala de locuinta, inclusiv a lacasurilor de cult construite inainte de anul 1978. Toti primarii din tara sunt obligati sa initieze evaluarea vizuala in aceasta perioada si sa o finalizeze in termenul specificat.
Potrivit Metodologiei de evaluare vizuala rapida a cladirilor, aprobata prin Ordinul 3231/2022, evaluarea vizuala rapida a cladirilor este o metoda simpla de evaluare seismica, avand la baza informatii despre impactul cutremurelor anterioare, cercetarile in domeniul riscului seismic si evolutia reglementarilor tehnice.
Aceasta reprezinta un pas important in identificarea si consolidarea cladirilor vulnerabile la cutremure, contribuind la cresterea sigurantei cetatenilor in fata pericolelor naturale. Dupa aceasta evaluare, cladirile susceptibile de a fi vulnerabile la cutremure vor fi supuse unei expertize tehnice detaliate.
|