UE: Schimbarile climatice devanseaza deja ocuparea fortei de munca intre prioritati |
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 22 Oct 2020 11:28 |
Majoritatea cetatenilor UE sprijina un buget al UE mai mare pentru a depasi pandemia. Sanatatea publica este o prioritate, urmata de redresarea economica si de schimbarile climatice.
Intr-un nou sondaj comandat de Parlamentul European si desfasurat la inceputul lunii octombrie 2020, aproape opt din zece participanti (77%) din intreaga UE sprijina conceptul conform caruia UE ar trebui sa conditioneze alocarea fondurilor de punerea in aplicare de catre guvernul national a principiilor statului de drept si democratiei. Cel putin sapte din zece participanti sunt de acord cu aceasta afirmatie in 26 state membre ale UE.
O majoritate absoluta a europenilor continua sa solicite un buget al UE mai mare pentru combaterea COVID-19
54% dintre europeni considera ca UE ar trebui sa dispuna de mijloace financiare mai importante pentru a putea depasi consecintele pandemiei de coronavirus. In 20 de state membre ale UE, majoritatea participantilor sunt de acord cu aceasta afirmatie; in 14 state membre ale UE, o majoritate absoluta a participantilor sprijina un buget al UE mai mare.
Intrebati despre domeniile unde ar trebui cheltuit acest buget al UE extins, mai mult de jumatate dintre participanti (54%) afirma ca sanatatea publica ar trebui sa fie o prioritate, urmata de redresarea economica si de noi oportunitati pentru intreprinderi (42%), schimbari climatice si protectia mediului (37%) si ocuparea fortei de munca si afaceri sociale (35%). La nivelul UE, schimbarile climatice si mediul au inlocuit ocuparea fortei de munca in topul primelor trei prioritati in materie de cheltuieli, in comparatie cu ultimul sondaj efectuat in iunie 2020.
Sanatatea publica este principala prioritate a respondentilor din 18 tari. Estonia, Letonia si Cehia au plasat redresarea economica in fruntea clasamentului, in timp ce in Austria, Danemarca si Germania cetatenii au pus pe primul loc lupta impotriva schimbarilor climatice. In Croatia, Slovacia si Finlanda, prioritatea principala aleasa de participanti este ocuparea fortei de munca si afacerile sociale.
Majoritatea cetatenilor se tem de un impact direct asupra situatiei lor financiare personale
Luarea deciziilor necesare pentru pachetul de redresare si pentru CFM cat mai curand posibil este vitala, dupa cum demonstreaza situatia financiara personala ingrijoratoare a cetatenilor europeni de la inceputul pandemiei: o larga majoritate a cetatenilor se tem ca pandemia va avea un impact direct asupra situatiei lor financiare personale - sau au suferit deja din acest motiv: 39% dintre participanti afirma ca criza COVID-19 a avut deja un impact asupra venitului lor personal, in timp ce 27% se asteapta la un astfel de impact in viitor. Doar 27% dintre participanti se asteapta ca situatia COVID-19 sa nu aiba un impact asupra veniturilor lor personale. In 20 de tari, majoritatea participantilor afirma ca actuala criza a avut deja un impact asupra venitului lor personal.
Cetatenii continua sa considere UE ca parte a solutiei la aceasta criza
Doua treimi dintre participanti (66%) sunt de acord ca UE ar trebui sa aiba mai multe competente pentru a face fata crizelor precum pandemia de coronavirus. Numai un sfert (25%) nu este de acord cu aceasta afirmatie. Aceste constatari sunt in concordanta cu rezultatele sondajelor anterioare efectuate de Parlamentul European in aprilie si, respectiv, iunie 2020.
|