Agenda Constructiilor
Duminica, 23 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Deloitte: Piata de fuziuni si achizitii din Romania a scazut usor in anul 2023
Deloitte: Piata de fuziuni si achizitii din Romania a scazut usor in anul 2023
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 12 Feb 2024 15:07
Piata de fuziuni si achizitii (mergers and acquisitions - M&A) din Romania a scazut usor in volum in 2023 fata de anul anterior, insa valoarea s-a mentinut, potrivit unei analize efectuate de Deloitte Romania. Numarul de tranzactii cu valori de peste 5 milioane de euro analizate de Deloitte Romania a fost de 130 anul trecut, fata de 157, in 2022, cand piata locala de profil a inregistrat un record. Valoarea totala estimata a pietei s-a situat intre 6,5 si 7,2 miliarde de euro, din care 4,9 miliarde de euro reprezinta tranzactii cu valori comunicate public. Pentru comparatie, valoarea de piata a tranzactiilor in 2022 a fost de 6,5-7,5 miliarde de euro.
Acest volum de activitate plaseaza Romania pe locul al doilea in topul celor mai active piete din Europa Centrala si de Est, conform datelor Mergermarket analizate de Deloitte Romania. Astfel, ponderea Romaniei in numarul total de tranzactii inregistrate in regiune a crescut de la 13%, in 2019, cand tara noastra a fost depasita de Polonia (37%) si de Cehia (21%), pana la 15%, in 2023, cand tara noastra a fost depasita doar de Polonia (44%) si a fost urmata de Cehia (13%) si Ungaria (8%).
"Analizand cele mai active piete de M&A din Europa Centrala si de Est in ultimii ani, observam ca acestea evolueaza in directii si ritmuri similare. Insa este de remarcat faptul ca, desi anul trecut a fost marcat de contractie a activitatii atat la nivel global si regional, cat si la nivel local, totusi Romania a inregistrat cea mai mica scadere din regiune a numarului de tranzactii, de 17%, conform unei analize efectuate de Deloitte pe baza datelor Mergermarket. Spre comparatie, media scaderii la nivelul Europei Centrale si de Est a fost de 20%, iar numarul de tranzactii din Cehia s-a diminuat cel mai mult, cu 22%. De asemenea, este de remarcat faptul ca, desi am vazut aceasta scadere in volum, valoarea pietei de profil din Romania s-a mentinut, datorita celor doua mari tranzactii din 2023 - preluarea Enel de catre Public Power Corporation si a Profi Rom Food de catre Ahold Delhaize. Pentru anul 2024, ne dorim sa vedem o crestere atat la nivel de volum, cat si la nivel de valoare a pietei de M&A din Romania comparativ cu anii anteriori, urmand trendul de crestere observat in baza analizelor ultimilor cinci ani. De asemenea, ne-am bucura sa vedem cat mai multe tranzactii in care actorii sa fie numai jucatori locali”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanta Financiara, Deloitte Romania.
Excluzand mega-tranzactiile, cu valoare de peste 500 de milioane de euro, valoarea medie a unei tranzactii a fost de 25 de milioane de euro in 2023.
Sectoarele in care s-au inregistrat cele mai multe tranzactii in 2023 in Romania sunt imobiliar (28%), energie (15%), produse de consum si tehnologie (cate 11%). Din punctul de vedere al valorii, insa, sectorul energie a contribuit cu 35% din totalul pietei, urmat de retail si distributie (21%), imobiliare (14%), servicii financiare si produse de consum (cate 8%).
Dintre tipurile de investitori care au fost activi pe piata de fuziuni si achizitii in Romania in 2023, cei strategici au continuat sa domine, cu 87% din numarul total de tranzactii.
Investitorii strategici din Romania au fost implicati in 29% din numarul total al tranzactiilor inregistrate pe piata locala in 2023. Dintre investitorii strategici straini, cei care provin din Grecia au investit cele mai mari sume (35% din valoarea pietei), urmati de olandezi (25%) si italieni (7%). In functie de numarul de tranzactii in care au fost implicati, se mai remarca investitorii din Polonia (8% din volumul pietei locale din 2023), cei din SUA (7%) si cei din Austria (6%).
Deloitte Romania coordoneaza o practica M&A multidisciplinara, cu o abordare holistica, ce include linii de business precum Consultanta M&A, Servicii Suport Tranzactii, Consultanta Fiscala si Consultanta Juridica. Astfel, echipele de profesionisti Deloitte pot acoperi toate aspectele relevante ale unei tranzactii.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
siniat
viarom
ness project
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
concelex
EDIT-Structural
CDS
BogArt
theda mar
quadratum
Acvatot 2019
konsent
leviatan
MAKITA
noark

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
econet
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander