Green Environment Support: 25 noiembrie, ultima zi de solicitare a amnistiei fiscale |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 25 Nov 2024 13:30 |
Prin ordonanta de urgenta OUG 107/2024, agentii economici pot solicita anularea accesoriilor de plata aferente contributiilor catre diverse autoritati ale statului, inclusiv Agentiei Fondului de Mediu. Ultima zi in care se poate face solicitarea amnistiei fiscale este astazi, 25 noiembrie, la o luna dupa publicarea procedurii pe site-ul AFM.
O noua runda de stergeri de datorii ale agentilor economici catre stat intentioneaza sa eficientizeze colectarea de fonduri la bugetul central: ordonanta de urgenta 107 din 4 septembrie permite anularea accesoriilor de plata aferente obligatiilor restante inregistrate pana la 31 august 2024, daca acestea din urma sunt achitate integral pana astazi, luni, 25 noiembrie.
Accesoriile de plata prevazute de amnistie se refera la dobanzi sau majorari de intarziere pentru plata intarziata a contributiilor catre stat, la penalitati de intarziere sau de nedeclarare legate de plata contributiilor si la orice alt tip de obligatii financiare conexe platilor de contributii la bugetul de stat.
"Intre aceste accesorii de plata se numara si cele datorate Agentiei Fondului de Mediu, iar in runda anterioara de amnistie, desfasurata in 2020, au existat companii care au decis sa se conformeze cu obligatiile de declarare a datoriilor din trecut doar prin prisma faptului ca nu mai erau nevoite sa achite si accesoriile”, explica Daniela Dobre, CEO al Green Environment Support, companie de consultanta in protectia mediului.
De facilitatile oferite de OUG 107/2024 pot beneficia urmatoarele categorii de societati:
Care este procedura de solicitare a amnistiei
Procedura de aplicare a prevederilor din OUG 107/2024 pentru Administratia Fondului pentru Mediu a fost publicata pe 24 octombrie, oferind agentilor economici un termen destul de strans pentru parcurgerea pasilor necesari de solicitare a amnistiei: „Contribuabilii trebuie sa depuna cererile aferente si sa plateasca obligatiile principale pana la 25 noiembrie, cum s-a stabilit initial prin ordonanta de urgenta, iar autoritatile au primit recent, avand in vedere volumul de cerereri, o amanare pentru derularea integrala a procedurii. Noi ne-am anuntat clientii din timp despre aceasta runda de amnistie fiscala pentru ca cei interesati sa se poata pregati in mod adecvat”, specifica reprezentantul companiei de mediu. Cererea catre autoritatea vizata de plata accesoriilor poate fi transmisa prin posta/curier cu confirmare de primire sau depusa la registratura respectivei institutii publice. Solicitarea trebuie sa includa datele de identificare ale contribuabilului si sa specifice categoria in care se incadreaza accesoriile care ar trebui sterse. In mod normal, acest tip de cerere se intocmeste la nivelul departamentului contabil al societatii si este validata cu responsabilul de mediu.
Solicitarea de amnistie poate atrage controale ale statului?
Este o temere comuna intre agentii economici ca beneficierea de facilitati acordate de stat poate atrage dupa sine controale financiare din partea autoritatilor. Si aceasta runda de amnistie a generat astfel de indoieli nefondate. Daniela Dobre, CEO Green Environment Support, explica: „Solicitarea de amnistie nu genereaza controale din partea autoritatilor. Interesul tuturor partilor implicate este conformarea. Datele privind eligibilitatea societatilor in ce priveste amnistia se pot verifica foarte usor in sistemul electronic pus la dispozitie de AFM. Este acelasi sistem in care sunt intocmite lunar si declaratiile de catre contribuabili”.
Pe de alta parte, este foarte adevarat ca demararea procedurii de solicitare a stergerii datoriilor nu garanteaza solutionarea favorabila a dosarului; insa, daca analiza din interiorul companiei a fost facuta corect, "nu ar exista niciun motiv pentru respingerea cererii”, precizeaza reprezentantul companiei de mediu.
Avand in vedere ca 2024 este cel mai solicitant an de pana acum pentru companii in ceea ce priveste obligatiile de mediu – prin prisma modificarilor considerabile ale legislatiei in domeniu – Daniela Dobre indeamna companiile sa beneficieze de aceasta facilitate oferita de catre Administratia Fondului pentru Mediu.
|