ROCA: Infuzia de capital a investitorilor privati, solutia pentru economie in 2025 |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 29 Nov 2024 13:56 |
Deficitul bugetar, ajuns la 6,19% din PIB, conform datelor publicate in aceasta saptamana de Ministerul Finantelor, consolidarea fiscala si evolutia cursului valutar sunt principalele ingrijorari semnalate de mediul de business, intr-o dezbatere pornita de la rezultatele editiei a 11 a studiului Confidex, care masoara nivelul de incredere a managerilor in economie. Mobilizarea unui volum mai mare de capital investit in companiile romanesti ar putea genera cresterea competitivitatii acestora, pentru a genera un impact pozitiv in economie, au mai subliniat expertii participanti la dezbatere.
Conform studiului Confidex S2 2024, sustinut de fondurile de private equity ROCA, Agista si de CITR, liderul pietei de insolventa si restructurare din Romania, 34% dintre manageri spun ca ar avea nevoie de suportul financiar al potentialilor investitori, iar 29% spun ca in urmatorii 3 ani este foarte probabil ca acestia sa investeasca in compania lor.
"Este extrem de important sa aducem capital la nivelul economiei reale. Trebuie gasite cai rapide prin care sa aducem acest capital in companiile romanesti, astfel incat sa se dezvolte si sa devina jucatori relevanti pe pietele externe, sa devina atractive atat pentru investitorii de retail de pe Bursa de la Bucuresti, dar si pentru investitorii institutionali de tipul fondurilor de pensii. Aceasta nevoie reiese din analizele noastre care au in vedere un indicator al raportului dintre investitiile private si PIB. Din acest punct de vedere, indicele masurat in Romania este de aproximativ 12 ori mai mic decat cel din Europa si aproximativ de doua ori mai mic decat cel din Europa Centrala si de Est, ceea ce arata ca nu reusim sa mobilizam suficient de mult capital, cat sa recuperam aceasta diferenta dintre noi si restul Europei, a declarat Andrei Cionca, co-fondator al fondurilor de private equity ROCA si Agista si initiatorul studiului Confidex.
Cresterea deficitului bugetar ar putea determina noi masuri de ajustare fiscala in 2025, avand in vedere posibila stabilizare politica ce ar urma dupa incheierea ciclului electoral de la sfarsitul acestui an. In acest context, resorturile cresterii economice pentru anii urmatori trebuie identificate si activate, iar ajustarea fiscala trebuie gestionata astfel incat impactul asupra economiei sa fie cat mai redus.
"Problema cea mai mare pe care o avem in economie in momentul de fata este legata de situatia fiscal - bugetara total nesustenabila: Intrebarile care intervin sunt cum vor arata noile masuri fiscale si care vor fi efectele in economie? Pentru ca, daca economia, in 2024, a crescut pe primele 9 luni ale anului doar cu 0,8% fata de aceeasi perioada din anul anterior, in conditiile in care am avut un deficit bugetar urias, care va fi impactul in economie odata cu implementarea acestor masuri de reducere a acestui deficit. Ne putem astepta ca partea de stimul fiscal sa se atenueze”, a declarat Ionut Dumitru, Economist-sef Raiffeisen Bank.
Editia a 11-a a studiului Confidex a relevat serviciile si IT-ul ca fiind si in acest semestru cele mai optimiste sectoare. Expertii pun aceasta atitudine a celor doua sectoare pe seama faptului ca sunt mai flexibile si se pot adapta mai rapid la schimbarile de context economic. Astfel, 38% dintre managerii si antreprenorii din servicii privesc, respectiv 35% dintre cei din IT privesc cu optimism catre urmatoarele 6 luni.
"Din sectorul serviciilor, segmentul servicilor din zona de sanatate este cel mai rezilient la orice schimbare macroeconomica. Optimismul pleaca de la faptul ca este o piata in continua crestere. Ne uitam la 2023 si vedem ca piata a crescut in continuare fata de anul trecut cu aproape 9% - 10%. Iar estimarea noastra este ca anul acesta va inregistra acelasi procent de crestere.a declarat Fady Chreih, CEO Regina Maria.
Contractarea economiei europene, manifestata prin dificultati in industria auto si o scadere a sectorului imobiliar, determina o atitudine rezervata si chiar ingrijorari in randul managerilor din industrie si constructii care sunt rezervati cu privire la evolutia economiei in proportii de 37%, respectiv 39%. Semnalele venite dinspre mediul de business romanesc subliniaza nevoia atragerii de investitori pentru sustinerea dezvoltarii economice locale.
"Avem o dependenta fata de economiile din Franta si din Germania. Sunt increzator ca, printr-o intelegere adecvata a acestor dinamici, vom identifica modalitati de a ne repozitiona strategic, de a stabili directii clare de actiune si de a implementa un program coerent de reconstructie economica sau de ajustare a masurilor de investitii si dezvoltare. In contextul actual, reducerea deficitului bugetar reprezinta un pas esential pentru cresterea atractivitatii economiei noastre in fata investitorilor straini”, a declarat Sorin Preda, Fondator si CEO Global Vision.
Editia a 11-a a studiului Confidex a relevat o valoare a indicelui increderii mediului de business in economie de 52, similara cu cea din primul semestru din 2024, in contextul in care evolutia economiei nu a fost afectata major de evenimentele din cursul anului. In plus, colectarea datelor a fost realizata pe parcursul lunii octombrie si inainte de aflarea rezultatelor alegerilor prezidentiale din SUA si primul tur al alegerilor din Romania.
In ceea ce priveste asteptarile pentru anul viitor, gradul de relaxare a antreprenorilor romani cu privire la evolutia economiei nationale scade, astfel ca doar 29% dintre participantii la studiul Confidex s-au declarat relaxati, 37% precauti si 34% privesc cu ingijorare catre evolutia economiei.
|