Silviu Pop, COLLIERS: Romania nu mai este deloc in liga mica, ca ritm de dezvoltare |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 18 Mar 2021 18:24 |
"Piata imobiliara din Romania, in ansamblu, vine dupa un deceniu absolut fantastic, in contextul in care economia insasi vine dupa o perioada foarte buna. Romania este pe locul 5 in lume la performanta economica in ultimele doua decenii si, in pofida dezvoltarii foarte accelerate pe care am vazut-o in ultimii zece ani, daca ne uitam la valorile pe cap de locuitor sau la valorile relative pe diverse sub-piete imobiliare (retail, spatii industriale, birouri), Romania este, in continuare, sensibil sub alte capitale est-europene.
Pandemia a accelerat toate tendintele care existau deja in economia Romaniei si in piata imobiliara si acestea au devenit cu atat mai viabile: flexibiliarea muncii (munca la distanta), adoptarea comertului electronic, expansiunea schemelor moderne de retail in orase mici si medii, digitalizarea si automatizarea - care au potentialul sa schimbe economia Romaniei in ansamblu.
De ce spun ca suntem pe locul 5 in lume, ca dezvoltare?
M-am uitat la datele de la FMI si am calculat PIB pe cap de locuitor ajustat la paritatea puterii de cumparare ca procent din media economiilor dezvoltate. Romania era, in anul 2000, la 28% PIB per capita din media tarilor dezvoltate, anul trecut eram la 58%. Aceasta crestere de aproximativ 30 de puncte procentuale ne plaseaza pe locul 5 in lume, in urma doar a Irlandei, Lituaniei, Singapore si Taiwan. Depasim, asadar, mai toate tarile din regiunea noastra, cu exceptia Lituaniei, depasim Polonia cu putin, chiar si China, ca ritm al dezvoltarii economice.
Daca tendinta se pastreaza de aceeasi maniera, sunt sanse sa depasim Ungaria ca PIB pe cap de locuitor pana la finalul acestui deceniu.
Deci Romania nu mai este deloc in liga mica, si acest lucru se vede si pe piata imobiliara", a declarat Silviu Pop, Head Of Research, Colliers International Romania
Specialistul a participat la videoconferinta EURO-Constructii, ce a avut loc pe 18 martie 2021.
Cea de-a patra editie a seriei de video-conferinte EURO-Constructii, si prima din acest an, organizata de publicatia Agenda Constructiilor, a avut ca tema centrala de discutie "Analiza si prognoza pe piata de constructii si domeniile conexe, in intervalul 2021-2023".
Inregistrarea video-conferintei poate fi urmarita aici!
|