EURO-CONSTRUCTII: Distinctii pentru recunoasterea calitatii arhitecturii |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 03 Iun 2016 15:21 |
Un numar total de zece companii si o asociatie profesionala au fost laureate cu trofeul EURO-Constructii, distinctiile fiind acordate intr-un cadru festiv la data de 24 mai 2016 la hotelul Radisson Blu - Bucuresti. Un singur trofeu a fost acordat in cadrul categoriei Dezvoltare & Afaceri, pentru celelalte zece companii de arhitectura si proiectare laureate organizatorul, revista Agenda Constructiilor, creand o sectiune speciala, Arhitectura & Proiectare, pentru recompensarea excelentei in proiectare.
Astfel, la categoria Dezvoltare & Afaceri, trofeul a fost castigat de Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), fiind ridicat de Serban Tiganas, presedintele organizatiei. OAR a devenit, in cei zece ani de existenta, principalul for al arhitectilor din Romania. Este o organizatie de tip ONG, infiintata prin lege, care are ca scop principal asigurarea calitatii in derularea procesului de proiectare/ arhitectura. Organizatia da dreptul de semnatura, devenind, astfel, o marca de incredere pentru cele mai multe proiecte realizate de arhitectii din tara noastra.
Zece companii specializate in proiectare si arhitectura au primit trofee EURO-Constructii pentru proiecte de anvergura realizate in toate sectoarele de constructii. Sunt firme sau birouri de arhitectura care si-au demonstrat in nenumarate randuri intentia de a proiecta durabil si sustenabil, fiind pionieri si promotori ai constructiilor viitorului.
Prima companie laureata, Passive House Institute (PHI) Darmstadt este un institut prestigios de cercetare din Germania, o organizatie independenta condusa de Dr. Wolfgang Feist. A jucat un rol deosebit de important in dezvoltarea conceptului de casa pasiva. Proiectul-pilot al acesteia, denumit Kranichstein Passive House, a fost dezvoltat in Darmstadt, Germania, in anul 1990, fiind prima casa pasiva multifamiliala din Europa. Trofeul EURO-Constructii acordat pentru aceste realizari a fost ridicat de Dragos Arnautu, arhitect in cadrul organizatiei.
Cea de-a doua companie laureata, Epstein Architecture & Engineering, are sediul in Chicago, un birou regional intern in New York si filiale internationale la Varsovia si in Bucuresti, fiind specializata in arhitectura, design interior, inginerie si constructii. In cei 10 ani de activitate pe piata autohtona, a dezvoltat proiecte de succes pentru Forte Partners (cladirea The Bridge, aflata in constructie), Yazaki, Lufkin Industries, WDP Development, Emerson si multe altele. La nivel national, Epstein este unul dintre pionierii in proiectare care s-a implicat in initiativele verzi de protectie a mediului si de eficientizare energetica. Societatea a fost reprezentata la festivitatea de premiere de directorul general al acesteia, Randy Tharp.
Biroul de arhitectura Dico & Tiganas este una dintre cele mai mari firme de arhitectura si proiectare din Romania. Sala polivalenta din Cluj-Napoca, proiectul selectat pentru care a primit trofeul EURO-Constructii 2016, este o cladire multifunctionala, care, la comanda, isi poate schimba configuratia pentru a gazdui competitii sportive sau mari evenimente culturale. Sala Polivalenta a fost gandita si proiectata intr-un proiect integrat alaturi de stadionul Cluj Arena. Trofeul decernat companiei a fost primit de Serban Tiganas, presedintele companiei.
Compania laureata pentru calitatea serviciilor de consultanta si inginerie pentru proiecte complexe din constructii si alte sectoare este Aecom Ingenieria, societate reprezentata la eveniment de Alfredo Biosca, Country Manager. Cu aproape 100.000 de angajati - incluzand ingineri, arhitecti, urbanisti si experti in management - este o companie inclusa in topul Fortune 500, precum si in clasamentul celor mai admirate companii din lume. Grupul este activ in Romania din anul 2002, prin intermediul diferitelor companii predecesoare, avand o echipa locala formata din peste 160 de angajati.
In cadrul festivitatii, a mai fost premiat un birou de arhitectura de origine britanica, Chapman Taylor, ce a realizat in Romania planurile tehnice pentru constructia unor cladiri de referinta, precum Baneasa Shopping City, Bucharest Business Park, Sun Plaza etc. De asemenea, a realizat masterplanul pentru modernizarea Iride Business Park, cel mai mare parc de afaceri din Romania, dezvoltat pe o suprafata de 17 hectare.
West Group Architecture este un alt birou de arhitectura laureat cu trofeul EURO-Constructii, la sectiunea Arhitectura & Proiectare, fiind reprezentat de Adrian Cristescu, arhitect-fondator al companiei. Incepand din 1996, s-a implicat cu succes in diferite proiecte private si publice din Romania, printre cele mai importante obiective, la care fost autor sau a colaborat ca arhitect fiind cladirile de birouri Bucharest Business Park, Millennium Business Center, Buzesti-Tiriac, Global City Pipera sau Hermes Business Campus de pe Bulevardul Dimitrie Pompei, cladiri emblematice pentru infrastructura de afaceri a Capitalei. Proiecte de succes la care a participat mai sunt complexul Silver Mountain si clubul La Stejarii.
Andreescu & Gaivoronschi este cel mai mare birou de arhitectura din Timisoara si unul dintre cele mai importante din zona de vest a tarii. In ultimii ani, compania a proiectat si urmarit dezvoltarea City Business Centre, proiect de regenerare urbana ce a devenit cel mai mare centru de afaceri din oras. In timpul lucrarilor la fundatii, au fost descoperite o serie de artefacte, inclusiv un stavilar datand din secoul al XVIII-lea, utilizat in aparare. Intregul sit arheologic a fost integrat proiectului si transformat intr-un fragment dintr-un muzeu in aer liber.
Gama de servicii pe care compania Popp si Asociatii le ofera vizeaza o mare parte a domeniilor de activitate din constructii. Pornind de la proiectarea structurilor, care reprezinta principala activitate a firmei, continuand cu studii dintre cele mai diverse si incheind cu domeniul consultantei si cel al managementului de proiecte, Popp si Asociatii si-a creat o pozitie de lider pe piata constructiilor prin diversitatea si calitatea fara compromis a serviciilor oferite. Fiind recunoscuta ca promotoare a tehnologiilor de varf, compania isi completeaza permanent portofoliul de servicii cu noi domenii. Trofeul EURO-Constructii 2016 decernat societatii a fost ridicat de Dragos Marcu, directorul general al acesteia.
Cunoscuta mai ales ca proiectant general, antreprenor si consultant pentru realizarea, modernizarea si extinderea metroului bucurestean, Metroul SA abordeaza cu succes si alte directii de activitate in domeniile infrastructurii urbane si de transport, constructii civile, industriale si social-administrative, alimentare cu apa si canalizare, telecomunicatii si altele. In cei peste 40 de ani de experienta, societatea a adunat un portofoliu impresionant, care sta marturie capacitatii manageriale si tehnice pentru derularea proiectelor din domenii diverse. Metroul SA a fost reprezentata la gala premiilor EURO-Constructii de Eugen Manarcescu, Marketing Specialist in cadrul companiei.
De numele Institutului de Studii si Proiectari Energetice (ISPE SA) se leaga dezvoltarea sistemului energetic din tara noastra, organizatia fiind implicata, de-a lungul timpului, in proiectarea tuturor termocentralelor din Romania, a sistemelor de termoficare din marile orase, precum si a liniilor si statiilor electrice de inalta tensiune. La finele anului trecut, ISPE SA a semnat la Chisinau un contract privind interconectarea sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova si Romaniei, extinzandu-si aria de expertiza internationala. Trofeul decernat institutului a fost primit de Adriana Milandru, coordonator tehnic in cadrul ISPE SA.
|