SEA Construct Style: Noile tehnologii au un impact pozitiv in sectorul de constructii |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Cornel Dinu 29 Dec 2021 06:55 |
SEA Construct Style traverseaza o perioada buna, in ciuda crizei provocate de pandemia Covid-19, sustine ing. Emil Ghenea, director general al companiei: "Pe tot parcursul anului 2020, dar si in primele luni ale anului 2021, activitatea biroului nostru a evoluat crescator, fiind inregistrate multiple solicitari pentru analiza de proiecte in faza DTAC". Firma, care se ocupa cu indrumarea clientilor pe tot parcursul procesului de dezvoltare a proiectului, de la organizarea santierului, planificarea conceptuala, elaborarea proiectul tehnic, pana la supravegherea si administrarea constructiei, a finalizat recent o serie de proiecte importante, precum un imobil cu functiuni mixte: birouri si spatii comerciale, pe strada Matei Millo nr. 6 sau "Revera Medical City", situat in Sectorul 1 si lucreaza, in acest moment, la mai multe proiecte din Bucuresti si Ilfov. Desi nu a implementat inca modul de lucru BIM, Emil Ghenea, directorul general SEA Construct Style, subliniaza faptul ca viitorul industriei constructiilor va fi puternic influentat de aceasta noua abordare si atrage atentia asupra impactului pozitiv pe care il vor avea digitalizarea si noile tehnologii asupra acestui sector: "Consideram ca acestea isi vor lasa amprenta asupra modului de dezvoltare si proiectare a constructiilor, facilitand urmarirea diferitelor stadii ale proiectului pe specializari: instalatii, structura, arhitectura, amenajari exterioare".
Interviu cu ing. Emil Ghenea, directorul general, al SEA Construct Style, manager cu o experienta profesionala de 21 de ani in domeniul de inginerie si management in constructii.
- Ce proiecte aveti in lucru? In ce stadiu de implementare sunt si ce termene de executie au acestea?
- In acest moment avem in desfasurare o serie de proiecte care privesc activitatea de consultanta, dirigentie de santier, document controler, intocmire a cartii tehnice, precum si verificare atenta a executiei. Unul dintre proiecte, desfasurat pe o suprafata construita de aproximativ 40.000 mp, este reprezentat de Centrul Logistic Mega Image Stefanesti. Un alt proiect important se deruleaza in Calea Serban Voda, in Sectorul 4 al Capitalei si este reprezentat de o cladire mixta de spatii de birouri si spatii comerciale, cu regim de inaltime 2S+P+7E+E8 tehnic, cu o suprafata de aproximativ 46.000 mp. Totodata, avem in derulare realizarea de lucrari pregatitoare constructiilor ce vor face parte din faza a doua a ansamblului multifunctional Timpuri Noi Offices, care va fi situat pe strada Ion Minulescu, din Sectorul 3. Termenul de executie al proiectelor mentionate mai sus este de 24 de luni. De asemenea, avem in desfasurare si alte proiecte de locuinte rezidentiale cu regim de inaltime 2S+P+11E in zona de nord a Capitalei, insumand o suprafata totala de aproximativ 65.000 mp. In ceea ce priveste proiectele recent finalizate, printre acestea se numara o cladire mixta de birouri si spatii comerciale din strada Matei Millo nr. 6, precum si Revera Medical City, situat in Sectorul 1.
- Cum a evoluat activitatea biroului in ultimii doi ani?
- Pe tot parcursul anului 2020, dar si in primele luni ale anului 2021, activitatea biroului nostru a evoluat crescator, fiind inregistrate multiple solicitari pentru analiza de proiecte in faza DTAC. Avand in vedere proiectele care sunt in derulare si cele care sunt la stadiul de discutii si negociere, perspectiva pentru finele anului 2021 si inceputul anului viitor este favorabila. Perioada de pandemie nu a avut un impact negativ asupra activitatii pe care o desfasuram, proiectele s-au derulat fara probleme si fara a exista intreruperi in ceea ce priveste activitatea de santier.
- Care credeti ca vor fi tendintele in proiectare/ arhitectura in anii urmatori, ca efect al pandemiei, dar nu numai?
- Daca inainte de pandemie oamenii nu puneau accent foarte mare pe spatiul de relaxare sau pe o suprafata extinsa a locuintei, perioada de pandemie, care a determinat atat inchiderea scolilor si realizarea orelor de curs in format online, cat si impunerea de catre companii a muncii de acasa, a adus in prim-plan aceasta problema, producand o schimbare in mentalul colectiv. Astfel, oamenii au inceput sa constientizeze importanta existentei in cadrul locuintelor a unui spatiu de relaxare si de petrecere a timpului liber, acordand o atentie sporita atat suprafetei locuintelor, cat si spatiului exterior al acestora. Toate aspectele expuse se vor reflecta in urmatorii ani in tendintele de arhitectura si constructii, cladirile vor fi construite cu terase mult mai deschise, prevazute cu spatii verzi. Nu in ultimul rand, spatiile exterioare vor fi adaptate pentru a putea fi folosite ca suprafete recreative.
- Ati implementat modul de lucru BIM?
- Desi este un mod de lucru atractiv, care usureaza activitatea, momentan nu l-am implementat. Avem in vedere acest aspect, tinand cont de faptul ca viitorul industriei constructiilor va fi puternic influentat de aceasta noua abordare, care permite luarea de decizii cat mai rapide, economisind timp si mentinand acuratetea proiectului. Tinand cont de faptul ca digitalizarea si noile tehnologii sunt solutiile viitorului, acestea nu pot avea decat un impact pozitiv asupra activitatii din acest sector. Consideram ca acestea isi vor lasa amprenta asupra modului de dezvoltare si proiectare a constructiilor, facilitand urmarirea diferitelor stadii ale proiectului pe specializari: instalatii, structura, arhitectura, amenajari exterioare.
- Care sunt lectiile acestei crize medicale, din punctul dumneavoastra de vedere?
- Perioada de pandemie ne-a oferit tuturor o lectie importanta, determinandu-ne sa constientizam importanta petrecerii timpului alaturi de oamenii dragi, de familie, de prieteni. Putem spune ca a fost o reintoarcere catre noi insine si catre ceea ce conteaza cu adevarat. Am invatat sa pretuim mai mult fiecare moment petrecut alaturi de oamenii dragi sufletului nostru si, asa cum spuneam mai sus, tot acest impact personal si-a pus amprenta si asupra regandirii stilului de viata si a spatiului de locuit. Astfel, oamenii isi doresc spatii mult mai largi, in care copii, parinti, bunici sa poata petrece momente memorabile impreuna.
|