Agenda Constructiilor
Miercuri, 24 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - VEGO: Abordare holistica in arhitectura si designul cladirilor publice
VEGO: Abordare holistica in arhitectura si designul cladirilor publice
Arhitectura & Proiectare Publicat de Ovidiu Stefanescu 07 Iun 2024 06:20
Activitatea VEGO Holdings in anul 2023 a reprezentat un punct de cotitura in evolutia companiei, marcand o perioada de consolidare si expansiune remarcabila. Cresterea semnificativa a portofoliului de proiecte a reflectat capacitatea companiei de a inova si de a se adapta la cerintele pietei in continua schimbare, iar diversificarea serviciilor i-a permis sa atinga noi segmente de piata si sa-si largeasca baza de clienti. In primele patru luni ale anului 2024, VEGO a inregistrat o crestere estimata de 20% a cifrei de afaceri comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, evolutie ce indica o strategie de afaceri eficienta si implementarea cu succes a planurilor de dezvoltare. Pentru restul anului 2024 si in perspectiva anilor 2025-2027, VEGO isi propune sa continue pe aceasta traiectorie ascendenta. Cu o traditie de un sfert de secol intr-un domeniu extrem de dinamic, societatea s-a remarcat prin implementarea unui concept antreprenorial profesional pentru piata romaneasca, in care inteligenta umana este sustinuta de cea artificiala si de protocoale complexe. Bazandu-se pe evolutia tehnologica, platformele dezvoltate de VEGO precum RENDA si SETT, beneficiind de integrare de inteligenta artificiala, au capacitatea de a revolutiona industria constructiilor, in special in aspecte legate de utilizarea si eficientizarea BIM.
Pentru a contura o imagine cat mai fidela a contextului actual, legata inclusiv de tendintele arhitecturale si trendurile existente pe segmentul cladirilor publice, este prezentata in continuare opinia lui Virgil Profeanu, fondatorul VEGO Holdings.
 
- Ce proiecte de constructii de cladiri publice aveti in lucru si in ce stadiu se afla acestea?
- In prezent, compania noastra supervizeaza mai multe proiecte de constructii de cladiri publice, fiecare aflandu-se in diferite etape de dezvoltare. Portofoliul respectiv este vast si diversificat, acoperind o gama larga de nevoi comunitare si educationale. In ceea ce priveste institutiile de invatamant, ne concentram pe extinderea si modernizarea infrastructurii existente, pentru a raspunde cerintelor actuale. Printre lucrari se numara proiectele de extindere a Gradinitei Nr. 211, Scolii Nr. 80, Scolii Gimnaziale Nr. 70 (Cezar Bolliac), Scolii Nr. 112 si Colegiului Tehnic "Anghel Saligny", toate avand termenul de executie stabilit pentru finalul acestui an sau inceputul anului urmator, in functie si de liniile de finantare existente. Pe langa extinderi, punem un accent deosebit pe siguranta structurilor existente, prin proiecte de consolidare la Scoala Gimnaziala Nr. 195, Scoala Gimnaziala Nr. 82, Colegiul Tehnic Mihai Bravu si Scoala Gimnaziala Nr. 84.
Infrastructura urbana este, de asemenea, in centrul atentiei noastre, cu multiple proiecte de parcari publice in diverse locatii, precum Str. Labirint, Str. Muresana, Str. Maximilian Popper, Str. Banu Udrea si Str. Fizicienilor, toate sub egida VPE 070953. In plus, dezvoltam spatii comunitare pe Aleea Fizicienilor x Aleea Eprubetei si in alte zone, pentru a imbunatati calitatea vietii locuitorilor. Nu in ultimul rand, ne ocupam de amenajarea teraselor pentru Gradinitele 241, 196, 69, 70, 68 si 239, proiecte ce vor aduce noi spatii de joaca si relaxare pentru cei mici.
Unul dintre cele mai ambitioase proiecte de constructii de cladiri publice pe care le avem in lucru este proiectul de construire a pasajului rutier care tranziteaza intersectiile Soselei Mihai Bravu cu Strada Baba Novac, Calea Dudesti si Calea Vitan. Acest proiect vizeaza fluidizarea traficului intr-una dintre cele mai aglomerate zone ale Capitalei, fiind o interventie majora in infrastructura urbana. Proiectul se afla in faza de avizare, ceea ce inseamna ca a trecut de etapele preliminare de proiectare si se pregateste pentru obtinerea tuturor avizelor necesare inceperii lucrarilor. Avand in vedere complexitatea interventiilor propuse, care includ realizarea unei intersectii circulare cu trei benzi pe sens si construirea unui pasaj subteran cu doua benzi pe fiecare sens, precum si reconfigurarea spatiilor adiacente pentru a include spatii verzi si sisteme de scurgere a apelor pluviale, proiectul necesita o atentie deosebita la detalii si la impactul asupra comunitatii. Perioada de executie estimata pentru acest proiect este de 6 luni, un termen ambitios, posibil datorita utilizarii tehnologiei prefabricate. Aceasta metoda de constructie permite executia pe tronsoane si asamblarea rapida a structurilor, ceea ce reduce semnificativ durata lucrarilor comparativ cu metodele traditionale. In plus, tehnologia prefabricata asigura o calitate superioara a constructiei si o mai buna coordonare a proceselor de lucru. Pasajul subteran, cu o lungime totala de 1.350 de metri si rampe de acces cu lungimi intre 75 si 90 de metri, este proiectat sa faciliteze circulatia vehiculelor si a transportului public, fara a perturba traseele existente ale liniilor de tramvai. Sistemul structural al pasajului, realizat din beton prefabricat, este conceput pentru a oferi durabilitate si rezistenta pe termen lung. Suntem mandri sa afirmam faptul ca proiectul pasajului rutier din intersectiile Soseaua Mihai Bravu cu Strada Baba Novac, Calea Dudesti si Calea Vitan este un exemplu de interventie de infrastructura menita sa aduca imbunatatiri semnificative in gestionarea traficului urban. Cu un design inovator si o executie rapida, acesta promite sa devina un punct de referinta in modernizarea retelei de transport a orasului.
 
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2023 si in primele 4 luni din 2024 si ce estimari aveti pentru 2024 si in perspectiva anilor 2025-2027?
- Activitatea VEGO in anul 2023 a reprezentat un punct de cotitura in evolutia companiei, marcand o perioada de consolidare si expansiune remarcabila. Cresterea semnificativa a portofoliului de proiecte a reflectat capacitatea noastra de a inova si de a se adapta la cerintele pietei in continua schimbare. Diversificarea serviciilor oferite a permis companiei sa atinga noi segmente de piata si sa isi largeasca baza de clienti. In primele patru luni ale anului 2024, tendinta pozitiva a fost nu doar mentinuta, ci si amplificata. O crestere estimata de 20% a cifrei de afaceri comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent indica o strategie de afaceri eficienta si o executie impecabila a planurilor de dezvoltare. Aceasta crestere nu este doar un rezultat al performantei interne, ci si al adaptarii la dinamica pietei globale. Pentru restul anului 2024 si in perspectiva anilor 2025-2027, VEGO isi propune sa continue pe aceasta traiectorie ascendenta. Inovatiile tehnologice, care stau la baza succesului companiei, vor continua sa fie un motor principal al cresterii. Extinderea pe noi piete internationale va deschide oportunitati suplimentare si va contribui la diversificarea riscurilor prin dispersarea geografica a activitatilor economice. Ne concentram eforturile nu doar pe cresterea cantitativa, ci si pe imbunatatirea calitativa a ofertei sale. Prin urmare, se asteapta ca inovatiile sa nu fie limitate la produse si servicii, ci sa se extinda si la procesele interne, la cultura organizationala si la modelul de business. Aceasta abordare holistica este esentiala pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung a cresterii si pentru a raspunde eficient provocarilor viitoare.
 
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii de cladiri publice la inceputul anului 2024 si cum credeti ca se va dezvolta acesta pe termen scurt si mediu?
- La inceputul anului 2024, domeniul de proiectare si constructii de cladiri publice a inregistrat o dinamica pozitiva, un impuls semnificativ fiind oferit de investitiile guvernamentale strategice in infrastructura si educatie. Aceasta revitalizare este un indicator al angajamentului statului de a imbunatati calitatea vietii cetatenilor si de a stimula cresterea economica. In contextul unei constientizari globale crescute privind schimbarile climatice si sustenabilitatea, se observa o tendinta de orientare catre proiecte de constructii care nu doar ca raspund nevoilor imediate ale comunitatilor, dar o fac si cu un impact redus asupra mediului. Pe termen scurt si mediu, se anticipeaza ca aceasta tendinta va genera o cerere crescuta pentru proiecte de cladiri publice care integreaza tehnologii sustenabile si solutii inteligente de automatizare si eficientizare a resurselor. Aceasta presupune o abordare multidisciplinara in proiectare, care sa imbine expertiza din domenii diverse precum arhitectura ecologica, ingineria civila, tehnologia informatiei si stiintele comportamentale. Scopul este de a crea spatii publice care nu doar ca indeplinesc functiile pentru care au fost destinate, dar care contribuie si la bunastarea sociala si la rezilienta comunitatilor in fata provocarilor viitoare. In acest peisaj in schimbare, rolul arhitectilor si constructorilor se transforma, acestia devenind facilitatori ai inovatiei si promotori ai unor practici de constructie responsabile. Colaborarea intersectoriala devine esentiala, iar parteneriatele intre sectorul public si cel privat pot debloca potentialul de inovare si pot asigura finantarea necesara pentru implementarea unor astfel de proiecte ambitioase. In final, succesul acestor initiative va depinde de capacitatea de a integra feedback-ul comunitatilor si de a adapta solutiile tehnologice la contextul socio-cultural specific fiecarei regiuni.
 
- Cum considerati ca sunt preturile de proiectare in raport cu realitatea pietei, inflatia si volumul de lucru si cum estimati ca vor evolua acestea in 2024?
- Avand in vedere contextul actual al pietei, este de asteptat ca preturile de proiectare sa continue sa reflecte cresterea costurilor materialelor si ale muncii, precum si impactul inflatiei. In acest peisaj economic dinamic, ne reafirmam angajamentul de a echilibra necesitatea de a oferi servicii de inalta calitate cu mentinerea unei structuri competitive de pret. Aceasta abordare prudenta si calculata este esentiala pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung a serviciilor oferite. In plus, initiativa de a forma Patronatul Proiectantilor in Constructii din Romania (PPC) alaturi de alti 39 de membri este un pas semnificativ spre consolidarea unei voci unitare pentru companiile din domeniul proiectarii in constructii. PPC se pozitioneaza ca un corp independent, liber de influenta autoritatilor publice, partidelor politice si sindicatelor, si isi propune sa completeze spectrul de reprezentare in sectorul constructiilor. Prin urmarirea intereselor comune ale membrilor sai, PPC are potentialul de a deveni un factor de influenta important in stabilirea standardelor, practicilor si politicii industriale, contribuind astfel la dezvoltarea durabila a sectorului.
 
- Ce tendinte remarcati in arhitectura si design, pe segmentul cladirilor publice, in aceasta perioada?
- In contextul actual al arhitecturii si designului cladirilor publice, asistam la o evolutie semnificativa catre crearea de spatii multifunctionale si flexibile. Aceste spatii sunt proiectate sa serveasca o varietate de functii comunitare, adaptandu-se usor la nevoile schimbatoare ale societatii. De exemplu, o sala poate fi utilizata pentru evenimente culturale, conferinte sau activitati educationale, demonstrand astfel versatilitatea si eficienta spatiului. Pe langa multifunctionalitate, sustenabilitatea a devenit un pilon central in designul modern al cladirilor publice. Arhitectii si designerii se concentreaza pe utilizarea materialelor ecologice, pe optimizarea consumului de energie si pe implementarea solutiilor de energie regenerabila. Aceste abordari contribuie la reducerea amprentei de carbon a cladirilor si promoveaza un mediu construit mai responsabil fata de mediul inconjurator. Integrarea tehnologiilor inteligente in cladirile publice este o alta tendinta emergenta. Sistemele de automatizare a cladirii, iluminatul eficient din punct de vedere energetic si sistemele inteligente de gestionare a resurselor sunt doar cateva exemple de tehnologii care imbunatatesc functionalitatea si confortul utilizatorilor. Aceste tehnologii permit nu doar o mai buna gestionare a resurselor, dar si o experienta imbunatatita pentru cei care folosesc spatiile respective. Din punctul nostru de vedere arhitectura si designul cladirilor publice se indreapta catre o abordare holistica, care imbina estetica, functionalitatea si responsabilitatea ecologica. Aceasta evolutie reflecta o intelegere profunda a rolului pe care cladirile publice il joaca in viata comunitatilor si in promovarea unui viitor sustenabil.
 
- Ce obiective de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung?
- Planurile si obiectivele de dezvoltare pe termen scurt includ finalizarea proiectelor curente, ceea ce presupune o atentie meticuloasa la detalii si asigurarea ca toate aspectele proiectelor sunt completate conform celor mai inalte standarde de calitate. Extinderea portofoliului de servicii este, de asemenea, esentiala, implicand cercetarea pietei pentru identificarea nevoilor clientilor si dezvoltarea de noi oferte care sa raspunda acestor cerinte dinamic schimbatoare. Pe termen mediu, consolidarea prezentei pe pietele internationale necesita o strategie de marketing bine pusa la punct si adaptarea serviciilor la cerintele culturale si economice specifice fiecarei regiuni. Dezvoltarea parteneriatelor strategice implica identificarea si colaborarea cu entitati care impartasesc viziunea VEGO, creand sinergii care sa accelereze cresterea reciproca si sa aduca inovatii pe piata. Pe termen lung, aspiratia de a deveni lideri in inovatia tehnologica aplicata in domeniul constructiilor presupune investitii continue in cercetare si dezvoltare, precum si adoptarea celor mai noi tehnologii si materiale sustenabile. Contributia la modelarea viitorului urbanismului sustenabil implica o abordare holistica, care sa integreze solutii de design inteligent, eficienta energetica si respect pentru mediul inconjurator in toate proiectele.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
concelex
viarom
noark
leviatan
rigips
SIGM
ERBASU CONSTRUCT
SSAB
Ubitech
Acvatot 2019
ness project
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
CDS
siniat
Arduro
BogArt
theda mar
strabag nivel 1
EDIT-Structural
konsent

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
econet
ef-de-n

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander