DISB 2025, Ziua 2: Securitate, inovatie si premiera nationala in Web 3.0 |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 10 Apr 2025 08:31 |
![]() Teme precum securizarea transportului aerian, orasele inteligente, infrastructura energetica, lanturile de aprovizionare transfrontaliere si transformarea digitala a societatii au fost abordate in profunzime, in sesiuni interactive si paneluri multidisciplinare. Ziua s-a incheiat cu o dezbatere strategica dedicata viitorului infrastructurilor energetice si solutiilor de rezilienta operationala in fata riscurilor emergente.
Mai mult decat discutii despre protectia infrastructurilor critice, a doua zi a summitului a oferit un prilej de a incheia acorduri de parteneriat intre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica – ICI Bucuresti si Gardiyan Sistem Güvenlik Teknolojileri A.S., Romanya Yasami Destekleme Dernegi – Royad, Asociatia Women4Cyber Romania si Societatea Extensive Network - FreeYaMind Campus
Un moment de referinta al zilei a fost anuntarea parteneriatului digital dintre Muzeul Nikola Tesla din Belgrad si ICI Bucuresti. Aceasta colaborare se concretizeaza prin colectia exclusivista de NFT-uri – "Teslaverse – Unlocking Tesla's Legacy in the Digital Age", care aduce omagiu geniului lui Nikola Tesla, combinand patrimoniul cultural cu tehnologia digitala.
Revista Ghidul Primariilor devine prima publicatie institutionala din Romania care patrunde in universul Web 3.0 printr-o colectie NFT dedicata. Sunt lansate 14 NFT-uri, cate unul pentru fiecare editie a revistei publicate intre 2020–2024. Fiecare NFT este reprodus in 14 exemplare unice si include coperta revistei.
Totodata, a fost lansata prima colectie aniversara de NFT-uri din invatamantul superior romanesc: „Heritage of the Elites", un proiect initiat de Universitatea Titu Maiorescu, in colaborare cu ICI D|Services. Aceasta colectie include 35 de NFT-uri simbolice, fiecare reprezentand un an din istoria Universitatii.
A fost prezentata oficial si macheta colectiei NFT a Bucharest International Air Show (BIAS), un proiect-pilot care marcheaza o premiera mondiala: BIAS devine primul show aerian din lume care lanseaza propria colectie de suveniruri digitale pe blockchain. O alta colaborare anuntata a fost cea dintre ICI Bucuresti si Agerpres, care vor lansa colectia „Podul de Flori", celeband astfel legaturile culturale dintre Romania si Republica Moldova.
"Lansarea acestor colectii in Web 3.0 marcheaza un moment definitoriu pentru transformarea digitala a Romaniei. Nu vorbim doar despre NFT-uri ca elemente tehnologice, ci despre o noua forma de memorie institutionala, de identitate nationala si de dialog cu cetatenii si generatiile viitoare. ICI Bucuresti continua sa puna bazele unui ecosistem in care trecutul, prezentul si viitorul se intalnesc intr-un format securizat, transparent si global", a declarat Adrian-Victor Vevera, director general ICI Bucuresti.
Digital Innovation Summit Bucharest 2025 s-a bucurat de vizita participantilor la Modulul 3 al CSDP High-Level Course 2024/2025 "Jose Cutileiro", inalti oficiali civili, demnitari, diplomati si ofiteri de politie, inalti oficiali militari din statele membre UE, institutii, organisme si agentii relevante ale UE, precum si misiuni si operatiuni PSAC. Cursul este organizat de Colegiul National de Afaceri Interne (CNAI) din cadrul Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza" a Ministerului Afacerilor Interne, institutie membra a retelei Colegiului European de Securitate si Aparare (ESDC), din care face parte si ICI Bucuresti. DISB continua maine cu o zi tehnologiilor emergente.
Digital Innovation Summit Bucharest 2025 este organizat cu sprijinul partenerilor sai Danubius, Simavi, Cisco, Gardiyan, Motorola Solutions, MultiversX, Claroty, MSAB, Acronis, Raiffeisen Bank, Custom Production Europe, TotalSoft, Renovatio, CEC Bank, Tema Energy, BCR, MediGo Center, Radiocom, Domeniile Averesti, Konica Minolta, Tiriac Auto, Mobexpert, Automobile Bavaria, Biborteni.
|