Agenda Constructiilor
Duminica, 30 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Expozitii & Conferinte - AHK: Investitiile in energie, necesare pentru dezvoltarea economica pe termen lung
AHK: Investitiile in energie, necesare pentru dezvoltarea economica pe termen lung
Expozitii & Conferinte Publicat de AG&F 27 Iun 2024 11:32
Investitiile in energie sunt necesare pentru dezvoltarea pe termen lung a economiei, iar acest lucru inseamna atat marirea capacitatii de productie, cat si de distributie, au sustinut reprezentantii industriei si ai institutiilor statului din domeniu, cu prilejul mesei rotunde „Energie in Romania 2.0. Oportunitati in contextul geopolitic actual”, organizate de AHK Romania, in colaborare cu Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft (Comitetul Economiei Germane pentru Europa de Est). 
Marirea capacitatii de distributie si transport este o prioritate, pentru a nu bloca reteaua  cu fluxuri mari de energie verde, a explicat directorul general E.ON Romania, Volker Raffel. Compania doreste sa investeasca in dezvoltarea retelei energetice din Romania si poarta discutii cu Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) privind cadrul de reglementare pe cinci ani al acestor investitii. Reglementarile privesc atat volumul investitiilor, cat si tariful de distributie. Investitiile mai mari vor permite retelelor sa preia o cantitate mai mare de energie, inclusiv regenerabila, ceea ce va conduce in cele din urma la scaderea pretului acesteia. 
"Vestea buna este ca, daca vom putea investi la nivelul asteptat, aceasta va fi cea mai ieftina solutie pentru Romania. Un motiv este ca ceea ce vom construi azi va fi refinantat in urmatorii 40 de ani, deci impactul in facturile consumatorilor va fi unul limitat. De asemenea, in prezent avem cele mai bune sanse sa absorbim fonduri europene, care nu vor fi disponibile la nesfarsit, dar care vor reduce si mai mult povara pentru consumatori. Nu in ultimul rand, a construi acum inseamna si a reduce la minim a blocajele din retele. Aparitia acestor blocaje inseamna mai putina energie regenerabila care ajunge la consumatori, din cauza pierderilor, si vorbim de energie in valoare de milioane de euro”, a explicat Raffel.
Asteptarile sunt ca tarifele sa fie ajustate astfel incat sa permita realizarea acestor investitii majore in retele de distributie. Costurile vor fi ulterior amortizate prin dublarea volumelor de energie care alimenteaza reteaua si de stabilizarea tarifelor de retea per kilowatt/ora.
Reprezentantii E.ON au mai solicitat si redeschiderea pietei de energie dupa perioada de plafonare. Din cauza actualelor incertitudini privind tarifele pe piata de energie, este greu pentru un potential investitor sa-si stabileasca un plan de afaceri pentru urmatorii ani si sa ia decizii privind o viitoare investitie. „Actorii economici vor actiona la semnalul pietelor, iar in acest sector liberalizarea pietei este o preconditie” a spus Volker Raffel.
 
 
In contextul geopolitic actual, in care Europa se straduieste sa-si mentina competitivitatea pe pietele globale, Romania poate juca un rol importat.
"Romania are multe avantaje legate de pozitia sa geografica. Atractivitatea tarii creste in continuare, datorita resurselor mari din sectorul energetic si oportunitatilor excelente pentru energiile regenerabile. Ne asteptam la noi investitii semnificative in sectoarele energetic si industrial. Acest lucru va genera o crestere suplimentara, iar tara va contribui, de asemenea, la imbunatatirea competitivitatii UE", a declarat Andreas Lier, presedintele AHK Romania. El a precizat ca pe langa oportunitati, exista si unele provocari legate de stocarea, transportul si utilizarea energiei electrice produse in regiunea Dobrogea.
Romania devine un hub energetic, atat in ceea ce inseamna productie si furnizare, dar devine si o tara de tranzit a energiei, lucru care implica multe oportunitati de afaceri, a spus si ambasadorul Republicii Federale Germania in Romania, dr. Peer Gebauer. „Energia nu este doar o chestiune de business, dar si una de supravietuire, daca imi permiteti sa folosesc un cuvant dramatic. Atacul Rusiei asupra Europei a inceput nu neaparat in sens militar, ci intr-o forma hibrida si daca vrem sa supravietuim acestui atac trebuie sa fim rezilienti si competitivi. Iar energia furnizata la preturi accesibile pentru industria noastra este cheia apararii noastre”, a completat el. 
La masa rotunda, moderata de directorul general al AHK Romania, Sebastian Metz si directoarea in cadrul Comitetului Economiei Germane pentru Europa de Est, Anja Quiring, au participat reprezentanti ai companiilor, ministerelor de resort din Romania si Germania, ai Camerei Deputatilor, ai cancelariei primului ministru (intre care Florin Spataru, consilier de stat) si ai organizatiilor non guvernamentale. „Ma bucur sa constat ca suntem cu totii in aceeasi barca, suntem pentru dialog si cooperare si dorim cu totii sa cream bunastare . Va multumim pentru deschidere, impreuna vom pune barca in miscare”, a conchis Sebastian Metz.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
rigips
EDIT-Structural
concelex
CDS
strabag nivel 1
viarom
leviatan
BogArt
noark
MAKITA
Acvatot 2019
quadratum
siniat
CONCEPT STRUCTURE
konsent
theda mar
ness project
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
top 500
AICPS_30
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander