Agenda Constructiilor
Marti, 26 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Expozitii & Conferinte - ANAR: Temperatura si precipitatiile se vor schimba semnificativ in bazinul Dunarii
ANAR: Temperatura si precipitatiile se vor schimba semnificativ in bazinul Dunarii
Expozitii & Conferinte Publicat de Elena Icleanu 29 Iun 2023 11:04
La 29 iunie 1994, la Sofia, reprezentantii mai multor tari dunarene, inclusiv Romania, intruniti sub auspiciile Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), cu sediul la Viena, au semnat "Conventia privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea". Conform acestei intelegeri, statele din bazinul Dunarii s-au angajat sa colaboreze indeaproape pentru o mai buna utilizare a fluviului, in folosul comun al tuturor statelor riverane. Zece ani mai tarziu, in anul 2004, Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea decide sa celebreze, la 29 iunie, "Ziua Internationala a Dunarii".
Pentru cele 18 orase, Dunarea este o sursa importanta de apa, hrana, hidroenergie, transport si habitat: Moldova Noua, Orsova, Drobeta-Turnu Severin, Calafat, Corabia, Turnu Magurele, Zimnicea, Giurgiu, Oltenita, Calarasi, Fetesti, Cernavoda, Harsova, Braila, Galati, Isaccea, Tulcea si Sulina.
Pornind de la ceea ce ofera Dunarea comunitatilor riverane (apa potabila, hrana, hidroenergie, transport sau habitat), Romania capata o pozitie strategica din perspectiva importantei pe care fluviul i-l confera din punct de vedere geografic, dar si al resurselor si beneficiilor valoroase ale acestuia.
Al doilea ca lungime dupa Volga si al 29-lea din lume, fluviul Dunarea este singurul din Europa care curge de la Vest la Est. Mai mult, Dunarea joaca un rol important in transportul de marfuri, aflandu-se printre primele 10 coridoare de transport naval din lume. Din aceste puncte de vedere, Dunarea reprezinta o legatura a noastra cu restul Europei. 
 
 
Peste 60% din inundatiile din Romania sunt de tip flash-flood
Peste 60% din inundatiile care se produc la aceasta ora in Romania sunt de tip flash-flood, adica intr-un timp foarte scurt (24 ore), pe un areal restrans, este inregistrata o cantitate mare de precipitatii (cea mai mare cantitate inregistrata a fost la Ocolis, in judetul Alba, in iulie 2021- 223 l/mp in 5 ore la statia hidrometrica Ocolis pe Valea Ierii).
Conform Studiului privind schimbarile climatice in bazinul Dunarii realizat de ICPDR, in viitor, temperatura si precipitatiile se vor schimba semnificativ in bazinul Dunarii. Totodata, din cauza schimbarilor preconizate ale conditiilor climatice, este posibil ca disponibilitatea apei sa fie redusa in partea de sud si est a bazinului Dunarii. 
Evaluarea viitoarelor evenimente hidrologice extreme, precum inundatiile si secetele, au o incertitudine ridicata. In mod categoric, evenimentele hidrologice extreme vor avea loc mai des, vor fi mai intense si posibil cu o durata mai mare.
Din cauza cresterii temperaturii aerului, temperatura apei va creste de asemenea, antrenand modificari ale proceselor bio-chimice acvatice dependente de temperatura apei, iar presiunile si impactul surselor de poluare asupra calitatii apei se vor intensifica. O intensificare a evenimentelor extreme, cum ar fi inundatiile si secetele, va avea un impact major pentru sectoarele socio-economice, respectiv agricultura, silvicultura si industrie, precum si pentru zonele urbane si pentru infrastructura. 
 
 
Se vor intensifica evenimentele extreme
O crestere a temperaturii aerului si a apei, combinata cu schimbarile in regimul precipitatiilor, respectiv modificari ale disponibilitatii apei, ale calitatii apei si intensificarea evenimentelor extreme, cum ar fi inundatiile, debitele reduse si secetele pot conduce la schimbari ale ecosistemelor si biodiversitatii in bazinul Dunarii pe termen lung. 
De asemenea, se preconizeaza o schimbare a distributiei speciilor si un risc marit de aparitie si dezvoltare a speciilor invazive.
Strategia ICPDR privind adaptarea la schimbarile climatice va fi luata in considerare in urmatoarele etape ale implementarii Directivei Cadru Apa si a Directivei privind Inundatiile in bazinul fluviului Dunarea, respectiv in procesul de planificare pentru perioada 2022-2027. Mai multe studii si concluzii despre Dunare, impactul schimbarilor climatice, dar si despre managementul riscului la inundatii veti gasi intr-un numar special al Revistei Hidrotehnica publicat de institutia noastra, astazi, de Ziua Internationala a Dunarii. 
 
 
"De starea de sanatate a acestui fluviu depind foarte multi oameni, asa cum de actiunile oamenilor depinde viitorul Dunarii. Dunarea este un dar comun, care presupune si responsabilitati si solidaritate din partea celor 14 tari din bazinul sau", a declarat ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Mircea Fechet, intr-un mesaj adresat Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR).
"Sarbatorim cu totii astazi Ziua Internationala a Dunarii, un eveniment incarcat de semnificatii ce depaseste cadrul formal. Desemnarea unei zile pe care sa o marcheze in acelasi timp toate tarile dunarene a fost un semnal pe cat de clar, pe atat de important ca o cooperare functionala si activa ne este nu doar recomandabila, ci indispensabila", a transmis Sorin Lucaci, directorul general ANAR. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiRAWLPLUGABONARE REVISTETotalEnergiesALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
Arduro
theda mar
viarom
EDIT-Structural
MAKITA
SIGM
noark
konsent
concelex
VEGO
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
Acvatot 2019
CDS
ness project
leviatan
BogArt
quadratum
DRS
rigips
SSAB
AED
ELECTROGRUP

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<