Agenda Constructiilor
Vineri, 22 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - WILO Romania: Proiectele de infrastructura de apa sustin piata de pompe in 2024
WILO Romania: Proiectele de infrastructura de apa sustin piata de pompe in 2024
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Elena Icleanu 03 Apr 2024 06:25
Piata solutiilor de pompare a avut o tendinta crescatoare in ultimii ani, mai ales datorita investitiilor in sistemele de alimentare cu apa curata si a celor de canalizare realizate cu finantari prin Proiectul Operational Infrastructura Mare (POIM), pentru care 2023 a fost an terminal. Dinamica de dezvoltare a acestui segment se va mentine si in 2024, potrivit reprezentantilor companiei Wilo Romania, furnizor de pompe si sisteme de pompare cu o experienta de 26 de ani pe piata locala. Aprobarea si implementarea noului Program Dezvoltare Durabila (PDD), finantat preponderent din fonduri europene, dar si investitiile prevazute in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) creeaza premise favorabile de dezvoltare in acest domeniu. Vanzarile de sisteme pentru infrastructuri vor continua sa sprijine piata de pompe, in conditiile in care vanzarile din sectorul rezidential au scazut considerabil, ca urmare a dificultatilor de creditare cu care se confrunta piata imobiliara.
In acest context, Wilo Romania a incheiat anul 2023 cu o cifra de afaceri de 17,76 milioane de euro, iar pentru 2024 conducerea companiei estimeaza o crestere usoara a vanzarilor.
Pentru a detalia aspectele definitorii din acest domeniu, am adresat cateva intrebari reprezentantilor Wilo Romania, la care au raspuns Mariana Corlaci - Marketing Coordinator Mature Markets of Wilo, Ioan Urian - Building Services Sales Manager si Mihai Buleandra - Water Management Sales Manager.

- Cum a evoluat piata locala de pompe/ sisteme de pompare in 2023 si ce perspective sunt in acest domeniu, in perioada urmatoare?
- Piata solutiilor de pompare a avut o tendinta crescatoare, mai ales datorita sistemelor de alimentare cu apa curata si a celor de canalizare finantate prin POIM, pentru care 2023 a fost an terminal. In 2024, trendul se va mentine ascendent, prin prisma aprobarii si implementarii noului Program Dezvoltare Durabila, finantat cu fonduri de la Uniunea Europeana si cofinantat de statul roman, dar si a PNRR si a Programului National "Anghel Saligny".
Numarul pompelor vandute pentru segmentul rezidential a scazut considerabil. S-a construit mai putin in zona rezidentiala, principala cauza fiind creditarea mai scumpa, inflatia si razboiului de la granita. In anul 2024, insa, numarul investitiilor publice sunt in crestere. Proiecte pentru constructia/ extinderea/ modernizarea de aeroporturi, unitati militare, scoli, camine culturale si spitale, reprezinta o pondere mai mare, comparativ cu investitiile private.

- Care este gradul de implicare a companiei in proiectele de extindere si reabilitare a retelelor de alimentare cu apa? 
Gradul de implicare a companiei in proiectele de extindere si reabilitare a retelelor de alimentare cu apa este foarte ridicat, Wilo Romania avand o gama diversificata de solutii in acest domeniu. Mai mult, compania are capacitatea de a produce astfel de solutii in facilitatile proprii de productie, care, impreuna cu spatiile de birouri, de depozitare si de service au avut parte de o finantare de circa 7 milioane de euro pana la nivelul anului 2016.
Wilo Romania este implicata in toate proiectele la nivel national legate de alimentare cu apa potabila si sistemele de canalizare, punand la dispozitia clientilor si partenerilor sai solutii "la cheie".

- Care sunt marcile/ tipul de sisteme de pompare comercializate si ponderea acestora in totalul vanzarilor?
- Pe segmentul de cladiri, ponderea cea mai mare o reprezinta pompele pentru instalatiile de incalzire. Totodata sistemele de stingere a incendiilor aduc un aport important in cifra totala: la nivel de grup, Romania este a doua piata de desfacere pentru aceste sisteme. Odata cu productia interna de grupuri de pompare pentru ridicarea presiunii, speram ca si acest segment sa devina popular si Wilo sa fie cunoscut si in aceasta zona.
In cadrul diviziei de management al apei, intrucat vorbim de "solutii la cheie", sistemele de pompare a apelor uzate reprezinta ponderea cea mai mare din solutiile comercializate (aproximativ 65%), diferenta fiind acoperita de sistemele de alimentare si tratare a apei curate.
 
 
- Care sunt tarile de unde sunt importate sistemele firmei dumneavoastra in Romania sau capacitatile de productie de care dispuneti? Aveti in vedere, pe termen lung, investitii in extinderea activitatii in Romania?
- Compania Wilo are 15 fabrici in intreaga lume. Sediul central este de Dortmund, unde producem o mare parte a echipamentelor. Mai avem fabrici la Hof (Germania), Aubigny si Laval (Franta), Bari (Italia) si Pune (India). Restul fabricilor deservesc pietele locale, cu produse care respecta legislatia specifica zonei (SUA, China, India etc.). In Romania, majoritatea produselor comercializate provin din Europa, iar grupurile de pompare pentru ridicarea presiunii si stingerea incendiilor sunt produse local, la Bucuresti.

- Ce tehnologii noi sunt pe piata, in acest moment, pe piata de pompe, in sprijinul actiunilor de combatere a schimbarilor climatice?
- Cinci megatrenduri au definit planul strategic pe termen lung al companiei noastre. Globalizarea, Urbanizarea, Deficitul de energie, Schimbarile climatice si Deficitul de apa vor influenta semnificativ businessul Wilo in viitor si deja are un impact vizibil in dezvoltarea companiei. Un megatrend important, de sine statator, este constituit de transformarea digitala, care va avea un rol central atunci cand vine vorba de gestionarea diferitelor provocari pe care megatendintele mentionate le vor presupune pentru companie si societate, afaceri si politica.
Datorita grupului Wilo si tehnologiilor inovatoare pe care le propune pietei, peste 100 de milioane de oameni vor avea un mai bun acces la apa curata pana in 2025. De asemenea, grupul ajuta la asigurarea alimentarii cu energie, in contextul in care 246 terawatt/ora energie poate fi salvata in fiecare an prin instalarea de pompelor de inalta eficienta pentru incalzire, racire si aer conditionat.
Nu in ultimul rand, Wilo ajuta la asigurarea aprovizionarii cu alimente: 4.500 mc de apa pot fi mutati de o pompa Wilo Atmos-Tera in 24 de ore, o cantitate suficienta pentru a cultiva 80 de tone de grau. Un proiect major realizat de grup a vizat montarea unei instalatii de irigatii in Egipt, care va asigura apa pentru 56.700 de hectare de teren arabil.
Wilo se considera companie pionier in protejarea climei si aspira sa contribuie la crearea unor valori adaugate durabile pentru mediu, prin produsele, sistemele si solutiile sale inovatoare si eficiente din punct de vedere energetic.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesALLBIMABONARE REVISTEhiltiSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
rigips
Ubitech
concelex
CONCEPT STRUCTURE
DRS
CDS
Acvatot 2019
viarom
SIGM
leviatan
BogArt
VEGO
MAKITA
quadratum
ELECTROGRUP
SSAB
strabag nivel 1
Arduro
noark
ness project
konsent
theda mar
AED
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<