Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - CE a stabilit noile prioritati ale sistemului european de standardizare pentru 2020
CE a stabilit noile prioritati ale sistemului european de standardizare pentru 2020
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 04 Nov 2019 13:42
Comisia Europeana (CE) a dat publicitatii programul de lucru anual al UE privind standardizarea europeana pentru anul 2020. Acesta stabileste obiectivele si politicile specifice pentru standardele europene din perioada urmatoare si enumera tipurile de actiuni pe care Comisia intentioneaza sa le intreprinda in acest domeniu.
Standardele europene sunt instrumente indispensabile pentru buna functionare a pietei unice. Printre altele, acestea sprijina cresterea economica prin eliminarea barierelor in calea introducerii de produse si servicii inovatoare si competitive pe pietele existente si prin extinderea schimburilor comerciale la altele noi.
Un sistem de standardizare functional ajuta Europa sa isi pastreze avantajul primului venit si sa tina pasul cu schimbarile si oportunitatile create de evolutiile pietei.
In acest context, CE a identificat prioritatile strategice pentru sistemul european de standardizare.
Sprijinirea legislatiei europene prin standarde armonizate
Standardele armonizate ofera utilizatorilor stabilitate si securitate juridica. Totodata, producatorii pot reduce costurile, iar IMM-urile pot introduce pe piata produse conforme cu legislatia UE, fara costuri suplimentare.
In anul 2020, CE intentioneaza sa solicite elaborarea si/sau revizuirea standardelor armonizate care sprijina legislatia UE in mai multe domenii cheie, cum ar fi protectia mediului si piata unica a bunurilor.
Comisia va solicita:
- elaborarea de standarde pentru reciclarea si reutilizarea uneltelor de pescuit din plastic;
- elaborarea de standarde pentru masurarea performantei energetice a motoarelor electrice pentru masinile de spalat de uz casnic;
- armonizarea standardelor pentru proiectarea, fabricarea, instalarea, utilizarea si verificarea performantei dispozitivelor de etalonare a radionuclizilor;
- revizuirea standardelor armonizate utilizate in sprijinul Directivei 2014/34/UE privind echipamentele si sistemele de protectie destinate utilizarii in atmosfere potential explozive;
- dezvoltarea limitelor de migrare a substantelor restrictionate din materiale plastice si din cauciuc utilizate in produsele de consum, precum si revizuirea standardelor armonizate privind echipamentele si sistemele de protectie destinate utilizarii in atmosfere potential explozive;
- elaborarea de standarde armonizate in sprijinul Regulamentului (CE) nr. 765/2008 privind acreditarea si al Regulamentului (CE) nr. 1221/2009 privind supravegherea pietei;
- elaborarea de standarde armonizate pentru a sprijini respectarea cerintelor de accesibilitate aplicabile produselor si serviciilor prevazute in Directiva (UE) 2019/882.
Prioritati strategice pentru sistemul european de standardizare
Comisia va continua cooperarea cu partenerii sai in cadrul sistemului european de standardizare in domenii importante din punct de vedere strategic, cum ar fi:
- inteligenta artificiala (IA);
- securitatea cibernetica;
- internetul obiectelor (IoT);
- transformarea digitala a asistentei medicale in UE;
- mobilitatea conectata si automatizata;
- reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in sectorul siderurgic;
- cercetarea in domeniul echipamentelor si tehnologiilor de aparare.
Ca parte a legislatiei europene, standardele armonizate trebuie sa indeplineasca criteriile de calitate definite atat in ceea ce priveste forma, cat si continutul tehnic. Standardele armonizate ar trebui sa beneficieze de o atentie deosebita pentru a respecta jurisprudenta europeana.
In acest sens, Comisia Europeana va publica un document de orientare referitor la aspectele practice ale punerii in aplicare a Regulamentului european privind standardizarea.
Incluziunea si transparenta sunt principalele caracteristici ale sistemului european de standardizare. Prin urmare, Comisia Europeana va continua sa sprijine implicarea in procesul de standardizare a partilor interesate care reprezinta IMM-urile, consumatorii, interesele de mediu si sindicatele.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUGhiltiTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
konsent
AED
strabag nivel 1
ness project
Ubitech
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
SSAB
Acvatot 2019
ELECTROGRUP
DRS
Arduro
MAKITA
leviatan
viarom
concelex
BogArt
CDS
noark
VEGO
rigips
ERBASU CONSTRUCT
SIGM

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<