Agenda Constructiilor
Luni, 22 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Punct de vedere - OAR condamna initiativa „Proiecte gratuite pentru case” a Primariei Braila
OAR condamna initiativa „Proiecte gratuite pentru case” a Primariei Braila Imprimare Email
Punct de vedere Publicat de Elena Icleanu 22 Sep 2020 09:40
Am aflat cu surprindere despre initiativa Primariei Braila de a pune la dispozitia cetatenilor „planuri arhitecturale gratuite”, cu mentiunea explicita ca astfel nu ar mai fi nevoie sa se apeleze la „un proiectant” si indicand costurile care s-ar economisi, lasand sa se inteleaga ca o constructie poate fi autorizata si edificata pe baza unor „planuri arhitecturale” descarcate de pe internet.
Atragem atentia ca acest tip de mesaj reprezinta o grava neintelegere a legii si a responsabilitatilor pe care o administratie publica le are fata de societate, cetateni si mediul construit. 
„Planurile arhitecturale” propuse sunt in cel mai bun caz studii, similare celor care se gasesc pe paginile de internet dedicate proiectelor tip, a birourilor de arhitectura sau a altor platforme care promoveaza arhitectura de calitate. Ele nu sunt, in nici un caz, proiecte de autorizare si, cu atat mai putin, documentatii de executie. Aceste studii pot fi folosite strict ca un punct de plecare, ca referinte si surse de inspiratie. Mai departe, ele trebuie adaptate terenului, vecinatatilor, dorintelor, aspiratiilor si personalitatii celor care vor trai in aceste case, regulamentelor de urbanism specifice acelui amplasament. Nu in ultimul rand, ele trebuie adaptate conditionarilor impuse de institutiile de avizare si normelor tehnice. Un proiect de arhitectura trebuie elaborat si asumat de cel putin sapte specialisti. Pentru a putea fi executat corect, un proiect trebuie detaliat, urmarit in santier si la final receptionat de catre echipa de proiectare.
Toate aceste aspecte sunt bine cunoscute de catre orice autoritate publica, motiv pentru care recomandam tuturor primariilor interesate de aceasta directie de sprijin sa promoveze practicile legale si corecte care asigura un mediu construit sanatos si calitativ, in folosul intregii societati. Masuri de sprijin pentru diverse categorii sociale sunt intotdeauna de apreciat si se pot acorda prin multe alte cai – de exemplu, terenuri oferite gratuit sau la un pret redus, locuinte sociale construite de Primarie, subventii, utilitati, infrastructura, accesibilitate, spatii publice de calitate, dotari etc. - fara a afecta calitatea spatiilor in care cetatenii urmeaza sa locuiasca.
 
*** Punct de vedere semnat de arh. Alexandru Gavozdea, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR).
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SIGM
SSAB
concelex
BogArt
siniat
konsent
Ubitech
EDIT-Structural
ness project
CDS
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
viarom
strabag nivel 1
Arduro
noark
rigips
MAKITA
Acvatot 2019
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
theda mar

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
econet
ef-de-n
top 500
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander