Clean Recycle: Romania recicleaza numai 30% din plasticul folosit |
Sustenabilitate & CSR Publicat de Elena Icleanu 29 Iun 2023 12:01 |
Raurile, marile si oceanele de la nivel global ar putea fi poluate cu 44 milioane de tone de plastic pana in anul 2060 - o cantitate dubla fata de nivelul din prezent, potrivit unor estimari ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Desi in Europa au fost luate masuri drastice pentru a scadea producerea si utilizarea in exces a cantitatilor de plastic, aceste deseuri de ambalaje inca reprezinta o provocare pentru multe tari din UE, potrivit unei analize a Clean Recycle, una dintre cele mai mari companii de pe piata locala a transferului de responsabilitate privind deseurile de ambalaje (OIREP).
Plasticul se numara printre ambalajele cel mai des folosite de romani, dar rata sa de reciclare este de doar 30,05%, arata datele analizate de Clean Recycle. Cele mai reciclate deseuri de ambalaje in Romania sunt cele din metal (51,12%) sau sticla (42,67%).
In Romania, rata de reciclare a deseurilor de ambalaje a scazut cu 5%
Romania se afla pe ultimul loc in Uniunea Europeana privind reciclarea deseurilor de ambalaje, procentul scazand in 2020 la 39,87%, cu aproape 5% mai putin fata de anul 2019, arata ultimele statistici europene. Comparativ, campionii UE la acest capitol sunt Belgia cu 79,2%, Olanda cu 74,7% si Luxemburg cu 71,9%. Tintele de mediu au crescut in 2023, astfel ca deseurile de ambalaje ar trebui reciclate intr-o proportie de 65%. Din 2025, acest procent va urca la 70%.
Deseurile de ambalaje puse pe piata din Romania trebuie raportate autoritatilor de mediu prin intermediul OIREP-urilor (Organizatiile care Implementeaza Obligatiile privind Raspunderea Extinsa a Producatorului). La nivelul primelor cinci luni din 2023, Clean Recycle a gestionat o cantitate de peste 55.000 de tone de deseuri reciclabile (hartie/ carton, plastic, PET, sticla, otel, aluminiu, lemn) pentru cele 700 de companii din portofoliul sau. Din aceasta cantitate, 3.600 de tone au fost deseuri de plastic de tip PET, iar 11.400 de tone - deseuri de alte tipuri de plastic.
"Inca ne situam mult sub media europeana la capitolul reciclare a deseurilor de ambalaje si departe de tintele de mediu impuse de Comisia Europeana. Ne confruntam cu o impredictibilitate a legislatiei, cu o lipsa de constientizare si educare a populatiei spre un comportament eco-responsabil, dar si cu lipsa infrastructurii. Plasticul este probabil cea mai mare provocare, dar probleme sunt cu toate tipurile de deseuri de ambalaje, daca nu oferim populatiei un cadru propice prin care colectarea selectiva sa nu mai fie considerata un efort", declara Cosmin Monda, fondator si CEO Clean Recycle.
Romania poate rata obiectivele de reciclare pentru 2025
Recent, Comisia Europeana a inclus Romania in randul tarilor din Europa expuse riscului de a nu indeplini obiectivele pentru 2025 nici in ceea ce priveste deseurile municipale, nici in ceea ce priveste deseurile de ambalaje, alaturi de Bulgaria, Croatia, Cipru, Grecia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia si Ungaria.
Clean Recycle este unul dintre primii 5 jucatori pe piata locala a transferului de responsabilitate privind deseurile de ambalaje (OIREP), preluand obligativitatea raportarii, colectarii si valorificarii ambalajelor si deseurilor din ambalaje puse pe piata de producatori si importatori. Clean Recycle gestioneaza un portofoliu de peste 700 de companii care produc si pun pe piata deseuri de ambalaje, active pe intreg teritoriul Romaniei, din domenii precum FMCG si retail, agribusiness, automotive, distributie, productie industriala, farmaceutice etc.
|