Agenda Constructiilor
Joi, 21 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Sustenabilitate - Deloitte: Sustenabilitatea se mentine in top trei prioritati ale companiilor
Deloitte: Sustenabilitatea se mentine in top trei prioritati ale companiilor
Sustenabilitate & CSR Publicat de AG&F 29 Oct 2024 11:34
Sustenabilitatea se mentine in top trei prioritati ale echipelor de management la nivel global, la mica distanta dupa inovatie si integrarea inteligentei artificiale (AI), respectiv dupa preocuparile legate de contextul economic, si depasind subiecte precum instabilitatea politica, presiunea reglementarilor si competitia pentru atragerea de profesionisti, arata studiul Deloitte CxO Sustainability Survey 2024. Un indicator important in acest sens este si faptul ca 85% dintre executivii participanti la studiul din acest an – fata de 75% in 2023 – declara ca organizatiile lor au crescut in ultimele 12 luni investitiile in tranzitia "verde”, in timp ce jumatate dintre respondenti afirma ca au inceput sa utilizeze solutii tehnologice pentru atingerea obiectivelor climatice, iar 42% au in plan sa o faca in urmatorii doi ani.
Impactul schimbarilor climatice asupra strategiilor si operatiunilor companiilor este si el in crestere, 70% dintre liderii de business – fata de 61% in 2023 – declarand ca se asteapta la efecte majore in urmatorii trei ani, iar aproape jumatate (45%) aratand ca lucreaza la transformarea modelului de afaceri in sens sustenabil. Principalele actiuni intreprinse deja tin de utilizarea de materii prime mai sustenabile (51%), eficienta energetica (49%) si proiectarea de produse si servicii ecologice (48%). Zonele in care companiile participante la studiu au implementat sau au in plan sa implementeze solutii tehnologice sunt monitorizarea performantei furnizorilor din perspectiva factorilor de mediu, sociali si de guvernanta (environment, social, governance - ESG), mentionata de 57% dintre participantii la studiu, cresterea eficientei operationale (54%), monitorizarea indicilor interni ESG (54%), dezvoltarea de produse sau servicii sustenabile (52%) si raportarea (52%).
Liderii de business mentioneaza in premiera profitul si rezilienta lanturilor de aprovizionare (37%) in top cinci beneficii ale initiativelor de sustenabilitate, alaturi de satisfacerea asteptarilor consumatorilor (38%) si ale angajatilor (37%).
"O tendinta notabila identificata de studiu este convingerea tot mai raspandita in randul echipelor de management ca actiunile pentru combaterea schimbarilor climatice pot fi si un catalizator al inovatiei, inclusiv prin folosirea tehnologiei, devenind evident ca ele functioneaza impreuna si se pot potenta reciproc. De altfel, organizatiile incep sa asocieze beneficii financiare tangibile initiativelor din sfera sustenabilitatii, care, in editia de anul acesta a raportului, le surclaseaza in premiera pe cele legate de brand si reputatie, ceea ce denota o noua etapa de maturitate in cadrul tranzitiei”, a declarat Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte Romania si Moldova.
Studiul atrage atentia asupra faptului ca investitiile in sustenabilitate si progresul real al tranzitiei sunt repartizate inegal. Cele mai multe companii (56%) actioneaza moderat (moderate middle), urmarind sa faca progrese in directii-cheie, cu beneficii rapide, si doar 17% pot fi incadrate in categoria „liderilor tranzitiei” (change leaders), care au o abordare complexa si de profunzime a sustenabilitatii, cu investitii si masuri constante si coerente. La polul opus, peste un sfert dintre businessuri (27%) au intreprins actiuni minimale sau nu au actionat deloc pana in prezent, desi, din randul lor, peste jumatate (63%) admit ca schimbarile climatice au efecte care se resimt deja in strategia si operatiunile lor.
 
"Din perspectiva obiectivelor strategice asumate prin Acordul de la Paris si Green Deal, angajamentul real pentru sustenabilitate, materializat in actiuni de mare impact, asa cum sunt transformarea durabila a modelului de business sau implementarea unor criterii robuste ESG de-a lungul lanturilor valorice, trebuie accelerat. In Romania, transpunerea Directivei privind raportarea corporativa in materie de sustenabilitate (CSRD) marcheaza intrarea intr-o noua etapa a efortului de conformare: mii de companii care activeaza in tara noastra sunt vizate de raportarea non-financiara obligatorie, care are primele termene in 2025, asadar educarea eficienta a stakeholderilor si dezvoltarea capacitatilor de colectare de date si de raportare sunt esentiale pentru mediul de business”, a declarat Ovidiu Popescu, Partener, Deloitte Romania, si Lider al practicilor de energie si sustenabilitate.
Printre obstacolele pe care le intampina in demersul de a transforma sustenabil businessul, respondentii mentioneaza lipsa sau insuficienta materiilor prime sustenabile care sa le sustina actiunile (21%), precum si nevoia de a aloca resurse mai degraba catre provocari imediate (18%), asa cum sunt inflatia, efectele de piata ale pandemiei si ale tensiunilor geopolitice s.a. 
Studiul Deloitte CxO Sustainability Report 2024 a fost realizat in randul a peste 2.100 de executivi de top din 27 de tari de pe toate continentele, cu scopul de a analiza evolutiile in atitudinea si actiunile organizatiilor din industrii diverse legate de combaterea schimbarilor climatice si tranzitia sustenabila. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMhiltiRAWLPLUGALLBIMTotalEnergiesABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ELECTROGRUP
quadratum
konsent
CDS
viarom
CONCEPT STRUCTURE
SSAB
EDIT-Structural
ness project
rigips
Arduro
SIGM
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
DRS
MAKITA
theda mar
BogArt
VEGO
noark
strabag nivel 1
leviatan
concelex

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<