Agenda Constructiilor
Luni, 27 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Sustenabilitate - Raportarea de sustenabilitate, obligatie ce se extinde in mediul de afaceri romanesc
Raportarea de sustenabilitate, obligatie ce se extinde in mediul de afaceri romanesc
Sustenabilitate & CSR Publicat de AG&F 10 Oct 2024 13:08
Prin Ordinul Ministerului Finantelor nr. 85 din 2024 a fost introdusa in legislatia romaneasca asa-numita CSRD – directiva europeana de raportare a sustenabilitatii corporate – cu scopul de a masura si imbunatati impactul agentilor economici asupra mediului si comunitatii in care isi desfasoara activitatea. Reprezentantul Green Environment Support explica in ce consta raportarea si ce tipuri de companii sunt vizate de aceasta norma legislativa.
Prin publicarea in Monitorul Oficial in data de 26 ianuarie 2024 a intrat in vigoare Ordinul Ministerului Finantelor nr. 85/2024 care introducea in legislatia romaneasca a Directivei UE de Raportare Corporativa de Sustenabilitate (CSRD) cu scopul de a reglementa aspectele legate de raportarea companiilor privind durabilitatea.
"Practic, se trece de la o evaluare strict economica sau financiara a companiilor la una care analizeaza impactul pe care activitatea lor  il are asupra mediului inconjurator si a societatii. Ideea Comisiei Europene prin implementarea acestei directive este de a canaliza capitalul si, implicit, dezvoltarea mediului economic pe o directie mai durabila, mai sanatoasa pentru planeta si pentru cetateni”¸ explica Daniela Dobre, CEO Green Environment Support, companie specializata in consultanta de mediu.
Aspectele de durabilitate care sunt luate in calcul prin aceasta directiva se refera la factorii de mediu, factorii sociali si cei care privesc drepturile omului, precum si factorii de guvernanta – seturile de practici prin care respectiva companie este gestionata.
Ordinul Ministerului Finantelor cuprinde urmatorii parametri pe care CSRD ii presupune:
  • Informatiile pe care trebuie sa le cuprinda raportul  si modalitatea de prezentare a acestora 
  • Exceptiile de la raportarea informatiilor de sustenabilitate, precum si conditiile in care aceste exceptii pot fi aplicate.
  • Obligatia de a utiliza formatul de raportare electronic unic (ESEF).
  • Precizari despre raportarea privind entitatile din tari terte.
  • Responsabilitatea pentru elaborarea raportului.
  • Publicarea raportului de durabilitate.
  • Si, nu in ultimul rand, standardele de raportare privind sustenabilitatea (ESRS).
Practic, agentii economici trebuie sa raporteze si sa evalueze impactul propriilor operatiuni si procese de productie, luand in considerare si impactul activitatii furnizorilor cu care lucreaza. De asemenea, compania trebuie sa stabileasca obiective in directia imbunatatirii sustenabilitatii si sa raporteze progresul in atingerea acestora.
 
De cand se aplica prevederile CSRD in Romania?
Acelasi ordin al Ministerului Finantelor stabileste termenele de aplicare ale cerintelor CSRD, cu urmatoarea temporizare:
  • De la 1 ianuarie 2024: obligativitatea raportarii este impusa entitatilor de interes public, incluzand entitati mijlocii si mari ce depasesc pragul de 500 de angajati, precum si societatilor-mama ale grupurilor de dimensiuni semnificative ce depasesc acelasi prag de 500 de angajati. Aceste rapoarte vor fi depuse in anul 2025.
  • De la 1 ianuarie 2025: aceste prevederi se extind si asupra celorlalte entitati mijlocii si mari cu peste 50 de angajati care respecta cerintele privind cifra de afaceri peste 50.000  si active peste 25.000, inclusiv societatile mama ale grupurilor. Rapoartele aferente vor fi emise in 2026.
CSRD introduce un format standardizat de raportare, facilitand astfel comparatia performantelor in domeniul sustenabilitatii intre companii si sectoare pentru investitori si alte parti interesate.
"De asemenea, prin faptul ca aceasta directiva cere companiilor sa obtina verificare independenta a raportarii lor privind sustenabilitatea va creste fiabilitatea si credibilitatea informatiilor respective”¸ subliniaza reprezentantul Green Environment Support. In acest scop,  compania lucreaza alaturi de partenerii ei cu solutii care sa vina in ajutorul  clientilor din portofoliu cat si a celor potentiali
O componenta a raportului de sustenabilitate o reprezinta calculul amprentei de carbon asa cum adauga Daniela Dobre CEO Green Environment Support. Indicatorii de carbon ce se rapoarteaza privesc urmatoarele aspecte:
  • Scope 1 -  emisiile directe  (de exemplu emisii provenite din arderea combustibilului in punctele de lucru ale clientilor sau de la vehicule, emisii din spatiile de productie ), 
  • Scope 2 - emisiile indirecte (provenite din surse de energie, de incalzile si racire ) 
  • Scope 3 -  emisii de gaze cu efect de sera (cele generate pe lantul de productie si transport al produselor, gestionarea deseurilo, transportul angajatilor)  
  • Intensitatea emisiilor de gaze cu efect de sera 
  • descrierea principalelor riscuri privind aspecte legate de durabilitate;
  • agenda de politici durabile a companiei pentru reducerea emisiilor de carbon.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiTotalEnergiesABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
konsent
Acvatot 2019
concelex
CDS
strabag nivel 1
ELECTROGRUP
MCA
MAKITA
theda mar
DRS
AED
BogArt
EURO BUILD
SIGM
SSAB
noark
Arduro
quadratum
GEWISS
leviatan
VEGO
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<