Raportarea de sustenabilitate, obligatie ce se extinde in mediul de afaceri romanesc |
Sustenabilitate & CSR Publicat de AG&F 10 Oct 2024 13:08 |
Prin Ordinul Ministerului Finantelor nr. 85 din 2024 a fost introdusa in legislatia romaneasca asa-numita CSRD – directiva europeana de raportare a sustenabilitatii corporate – cu scopul de a masura si imbunatati impactul agentilor economici asupra mediului si comunitatii in care isi desfasoara activitatea. Reprezentantul Green Environment Support explica in ce consta raportarea si ce tipuri de companii sunt vizate de aceasta norma legislativa.
Prin publicarea in Monitorul Oficial in data de 26 ianuarie 2024 a intrat in vigoare Ordinul Ministerului Finantelor nr. 85/2024 care introducea in legislatia romaneasca a Directivei UE de Raportare Corporativa de Sustenabilitate (CSRD) cu scopul de a reglementa aspectele legate de raportarea companiilor privind durabilitatea.
"Practic, se trece de la o evaluare strict economica sau financiara a companiilor la una care analizeaza impactul pe care activitatea lor il are asupra mediului inconjurator si a societatii. Ideea Comisiei Europene prin implementarea acestei directive este de a canaliza capitalul si, implicit, dezvoltarea mediului economic pe o directie mai durabila, mai sanatoasa pentru planeta si pentru cetateni”¸ explica Daniela Dobre, CEO Green Environment Support, companie specializata in consultanta de mediu.
Aspectele de durabilitate care sunt luate in calcul prin aceasta directiva se refera la factorii de mediu, factorii sociali si cei care privesc drepturile omului, precum si factorii de guvernanta – seturile de practici prin care respectiva companie este gestionata.
Ordinul Ministerului Finantelor cuprinde urmatorii parametri pe care CSRD ii presupune:
Practic, agentii economici trebuie sa raporteze si sa evalueze impactul propriilor operatiuni si procese de productie, luand in considerare si impactul activitatii furnizorilor cu care lucreaza. De asemenea, compania trebuie sa stabileasca obiective in directia imbunatatirii sustenabilitatii si sa raporteze progresul in atingerea acestora.
De cand se aplica prevederile CSRD in Romania?
Acelasi ordin al Ministerului Finantelor stabileste termenele de aplicare ale cerintelor CSRD, cu urmatoarea temporizare:
CSRD introduce un format standardizat de raportare, facilitand astfel comparatia performantelor in domeniul sustenabilitatii intre companii si sectoare pentru investitori si alte parti interesate.
"De asemenea, prin faptul ca aceasta directiva cere companiilor sa obtina verificare independenta a raportarii lor privind sustenabilitatea va creste fiabilitatea si credibilitatea informatiilor respective”¸ subliniaza reprezentantul Green Environment Support. In acest scop, compania lucreaza alaturi de partenerii ei cu solutii care sa vina in ajutorul clientilor din portofoliu cat si a celor potentiali
O componenta a raportului de sustenabilitate o reprezinta calculul amprentei de carbon asa cum adauga Daniela Dobre CEO Green Environment Support. Indicatorii de carbon ce se rapoarteaza privesc urmatoarele aspecte:
|