KONECRANES si TEREX fuzioneaza si creeaza un grup cu afaceri de 10 miliarde USD |
Utilaje & Echipamente Publicat de Elena Icleanu 11 Aug 2015 17:49 |
Grupul nord-american Terex, unul dintre cei mai importanti competitori ce activeaza pe piata internationala a macaralelor si instalatiilor de ridicat si furnizorul finlandez de macarale si poduri rulante Konecranes au anuntat ca vor fuziona, urmand a crea o noua companie, care se va numi Konecranes Terex si va avea venituri totale anuale de peste 10 miliarde USD si un profit brut anual de 845 milioane USD. In urma tranzactiei, actualii actionari ai Terex vor detine circa 60% din titlurile noii companii, in timp ce actionarilor Konecranes le va reveni diferenta de 40%. Astfel, in pofida faptului ca, practic, actionarii Terex sunt majoritari in noua companie, sediul central al holdingului rezultat in urma fuziunii va fi stabilit in Finlanda. In fapt, insa, grupul va pastra ambele sedii, atat pe cel din Westport - Connecticut (SUA) si din Hyvinkää (Finlanda). Actiunile noului grup vor fi tranzactionate pe piata Nasdaq, atat in Helsinki, cat si la New York.
Consiliul de administratie (CA) a companiei va fi compus din noua directori - cinci din partea Terex si patru reprezentanti ai Konecranes -, functia de CEO urmand a fi ocupata de actualul director executiv al Terex, Ron DeFeo, in timp ce presedintia CA va fi asigurata de actualul presedinte al Konecranes, Stig Gustavson.
Tranzactia va fi supusa aprobarii autoritatilor competente, procesul de fuziune urmand a fi incheiat in prima jumatate a anului 2016. Noul grup Konecranes Terex va avea, in total, circa 32.000 de angajati.
In Romania, echipamentele Terex sunt comercializate prin intermediul distribuitorilor, dealerul autorizat fiind reprezentat de Powertek Romania, companie ce a incheiat anul 2014 cu o cifra de afaceri de 17,7 milioane de lei si o pierdere neta de 1,4 milioane de lei. De cealalta parte, reprezentanta locala Konecranes SA a anuntat pentru anul fiscal trecut o cifra de afaceri de 15,9 milioane de lei, fiind mai mare cu 35,2% in raport cu exercitiul financiar anterior. In Romania este disponibila toata gama de echipamente din portofoliul companiei, incluzand poduri rulante, electropalane, motostivuitoare, macarale etc.
|