Agenda Constructiilor
Joi, 28 Mai 2020
Home - Stiri - Actualitatea interna - CSIC: Normativul de siguranta la incendiu este neschimbat de 20 de ani
CSIC: Normativul de siguranta la incendiu este neschimbat de 20 de ani
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 09 Oct 2019 14:29
Coalitia pentru Siguranta la Incendiu a Cladirilor (CSIC) atrage atentia, cu ocazia Zilei Internationale pentru Prevenirea Incendiilor, ca Romania trebuie sa-si actualizeze legislatia pentru a asigura un nivel ridicat de protectie a cetatenilor sai in fata hazardului focului.
"In Romania am avut peste 40.000 de incendii in locuinte intre 2012 si 2018, soldate cu peste 3.400 de morti si raniti, conform statisticilor oficiale. Din pacate, perspectivele sunt ingrijoratoare, pentru ca folosim tot mai multe materiale inflamabile in cladirile in care traim, lucram, invatam sau ne tratam. Daca acum 50 de ani un incendiu cuprindea intreaga camera in 25 de minute, acum este nevoie de doar 3 minute", spune Dorin Beu, presedintele CSIC.
Aceasta structura incurajeaza autoritatile sa isi imbunatateasca politicile si actele normative, unele dintre ele fiind depasite.
"Normativul de siguranta la incendiu, P118/1999, esential pentru constructii sigure la foc, este vechi de 20 de ani. Nu cred ca mai avem o asemenea situatie in Europa. Spre exemplu, Bulgaria sau Serbia au legislatii privind incendiul aduse la zi. Ministerul Dezvoltarii ar trebui sa revizuiasca acest act, preferabil in doua etape: o revizuire rapida, in partile unde e nevoie de interventie urgenta, si una de substanta, care sa fie elaborata in timp. De altfel, Ministerul chiar a transmis semnale ca aceasta este directia pe care o urmareste, insa trebuie sa se si tina de cuvant, promisiuni am tot auzit in ultimii ani", a adaugat Dorin Beu.
Coalitia considera ca Romania trebuie sa foloseasca revizuirea Directivei Europene pentru Performanta Energetica a Cladirilor, care mentioneaza pentru prima data siguranta la incendiu intr-un asemenea act, ca prilej pentru a-si imbunatati legislatia in domeniu.
"Faptul ca avem siguranta la incendiu trecuta drept conditie in cazul renovarilor ne arata ca aceasta este directia pe care trebuie sa mergem, directia europeana. Incurajam autoritatile sa foloseasca, de asemenea, Strategia de Renovare a Cladirilor, obligatorie conform acestei directive, pentru a stabili directii clare pentru a avea imobile mai sigure", a mai spus Dorin Beu.
***
Coalitia pentru Siguranta la Incendiu a Cladirilor este o platforma care isi propune sa imbunatateasca siguranta la incendiu a cladirilor din Romania ORIUNDE ESTE POSIBIL, prin intermediul unui dialog sustinut cu autoritatile, cu scopul imbunatatirii legislatiei si a politicilor, precum si prin intermediul informarii publicului pe aceasta tema. Membrii CSIC sunt Romania Green Building Council, EfdeN si EASA Romania, iar Fire Safe Europe, cea mai importanta organizatie care promoveaza siguranta la incendiu in cladiri la nivel european, este partenerul sau extern.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ACADTeraSteelALLBIMCOVID-19
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere