Agenda Constructiilor
Sambata, 16 Octombrie 2021
PlanRadar
Home - Stiri - Actualitatea interna - MDLPA: Fonduri prealocate si acces egal al localitatilor la programul Anghel Saligny
MDLPA: Fonduri prealocate si acces egal al localitatilor la programul Anghel Saligny
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 16 Sep 2021 11:11
Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA) a supus consultarii publice ordinul pentru aprobarea “Normelor metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului National de Investitii "Anghel Saligny", pentru categoriile de investitii prevazute la art. 4 alin. (1) lit. a) – d).
“Pentru a evita cresterea disparitatilor si pentru a asigura coeziunea teritoriala, fiecare unitate administrativ-teritoriala va avea prealocata finantarea minima pentru cel putin un proiect eligibil, in limita sumei prevazute in normele metodologice. Totodata, localitatile care acceseaza impreuna fondurile disponibile prin acest program, prin Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara, vor putea beneficia de o finantare sporita cu 10%”, a precizat Cseke Attila, ministrul dezvoltarii.
Asadar, vor fi alocate cel putin 140 de milioane de lei pentru fiecare judet, 4 milioane pentru fiecare comuna si 7 milioane de lei pentru fiecare oras. De asemenea, pentru fiecare municipiu (in afara de resedintele de judet) vor fi alocate 10 milioane de lei, iar pentru fiecare resedinta de judet - 43 de milioane de lei. Fiecare sector al municipiului Bucuresti poate accesa fonduri in valoare totala de 35 milioane lei pentru proiecte prin Programul National de Investitii ”Anghel Saligny”.
Potrivit indicatorilor minimali, prin Program vor fi finantate 12.000 km de retele de alimentare cu apa si canalizare construite/extinse, 700.000 de bransamente individuale la sistem de alimentare cu apa/racorduri individuale la sistem de canalizare, constructia sau modernizarea a 2.000 km de drumuri judetene si variante ocolitoare si 3.000 km de drumuri comunale.
Programul National de Investitii ”Anghel Saligny” prevede finantarea proiectelor pentru alimentari cu apa si statii de tratare a apei, sisteme de canalizare si statii de epurare a apelor uzate, drumurile publice clasificate si incadrate in conformitate cu prevederile legale in vigoare ca drumuri judetene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale si/sau drumuri publice din interiorul localitatilor, precum si variante ocolitoare ale localitatilor, poduri, podete, pasaje sau punti pietonale, inclusiv pentru biciclete si trotinete electrice.
In plus, normele iau in considerare componenta de mediu ca obiectiv specific pentru investitiile ce se vor finanta prin Program. Ministrul a specificat ca imbunatatirea conditiilor igienico-sanitare, a calitatii mediului si diminuarea surselor de poluare la nivel local vor fi parte a obiectivelor proiectelor locale.
Odata aprobat proiectul de ordin, care prevede normele metodologice, MDLPA pune la dispozitia beneficiarilor platforma digitala investitii.mdlpa.ro. Astfel, derularea programului va fi total transparenta, intrucat UAT-urile si subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului Bucuresti isi vor putea crea conturi individuale pe platforma digitala prin care vor fi gestionate proiectele finantate prin Programul National de Investitii “Anghel Saligny” – a adaugat ministrul dezvoltarii, Cseke Attila.
Contractele de finantare multianuale incheiate intre MDLPA si beneficiari au o durata de maximum 5 ani bugetari, fara a depasi data de 31 decembrie 2028, si se incheie in limita creditelor de angajament aprobate anual cu aceasta destinatie, fara esalonarea anuala a creditelor bugetare, care se inscriu cumulat pentru toata perioada de finantare. Executia contractelor va fi permanent monitorizata pentru a evita deturnarile de fonduri. Va fi organizata o structura speciala in cadrul MDLPA, care va asigura monitorizarea proiectelor.
Pentru evitarea situatiilor in care lucrarile recente de asfaltare sunt sparte pentru construirea retelei de apa si canalizare, se vor finanta proiecte de modernizari de drumuri doar acolo unde exista deja retea de apa si canalizare.
Proiectul de Ordin pentru aprobarea Normelor metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului National de Investitii "Anghel Saligny", pentru categoriile de investitii prevazute la art. 4 alin. (1) lit. a) – d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 95/2021.
De asemenea, pe pagina Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei se gasesc, in consultare publica, proiectele de acte normative prin care se stabilesc standardele de cost privind dezvoltarea retelelor de apa, canalizare si gaze, care sunt preluate din proiectele finantate din fonduri europene. Totodata, standardele de cost pentru modernizarea retelei de drumuri au la baza standardele adoptate in 2010, dar abrogate in 2018, ajustate, pe baza datelor oficiale ale Institutului National de Statistica, cu cresterea preturilor materialelor de constructii.
 
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
gamma_2021jungheinrichTERAPLASTVideoConfAC-iulAUTODESKALLBIM
ROCKWOOL 196
A aparut editia
SEPTEMBRIE 2021!
 
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
romania fara hospice
rigips
leviatan
hidroplasto
cv water 2021
strabag nivel 1
leviatan
hilti
Ubitech
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
CELCO 2020

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016
AHK 2018
bienala
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere