Agenda Constructiilor
Vineri, 22 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - MF: Avem 5.000 de santiere de investitii deschise finantate din fonduri europene
MF: Avem 5.000 de santiere de investitii deschise finantate din fonduri europene
Actualitatea interna Publicat de AG&F 18 Ian 2024 12:22
Deficitul bugetar pentru 2024 va fi in jur de 5% din PIB, realist vorbind, a declarat ministrul Finantelor, Marcel Bolos.
"Noi acum inchizand in jurul valorii de 5,7% deficitul bugetar, de aici se vor pune bazele noului Program de Convergenta pe care il vom avea in relatia cu Comisia Europeana. Realist discutand, trecand prin masurile consecutive pe care le-am luat pentru reducerea deficitului bugetar, va fi (deficitul in 2024, n..r) in jur de 5% din PIB. Am vorbit cu ministrul polonez al Finantelor si mi-a spus ca si ei au inchis anul cu 5,8% din PIB si ca pentru anul 2024 au prevazut un buget cu 5% din PIB, prevazut realist", a spus Bolos, la Digi24.
Ministrul a subliniat ca Romania se afla printre tarile care au deficitele "destul de consistente" si ca un grup de 10 tari vor intra in procedura de deficit excesiv.
"In ultima perioada ni s-a adaugat Polonia. Franta are, de asemenea, astfel de probleme si suntem un grup de peste 10 tari care vor intra in procedura de deficit bugetar excesiv. Tocmai de aceea trebuie sa continuam masurile si ati vazut ca proiectele care tin de digitalizare, care tin de o mai buna colectare, de combaterea evaziunii fiscale, sunt o prioritate pentru noi acum. Si procesul de ajustare fiscala nu este unul care se face peste noapte. Este unul care se face pe termen lung si ar fi nedrept ca noi sa stam pasivi, sa nu adoptam masuri de combatere a evaziunii fiscale si din nou sa ne adresam mediului de afaceri pentru impozite si taxe noi. Am spus ca anul 2024 este anul cu zero impozite si taxe, deci ar fi nedrept, total nedrept....", a explicat ministrul Finantelor.
El a mai semnalat ca la reuniunea ECOFIN, Romaniei i s-a atras atentia in ceea ce priveste continuarea procesului de ajustare fiscala.
"Am fost plecat, astazi e prima zi de munca la birou. Am fost plecat la Consiliul ECOFIN si din nou ni s-a atras atentia asupra continuarii procesului de ajustare fiscala si a demersurilor pe care le-am facut anul trecut prin masurile fiscal-bugetare care au fost aprobate prin lege, a continuarii masurilor de combatere a evaziunii fiscale si planului pe care il avem pentru ca sa putem sa respectam disciplina bugetara impusa la nivelul Uniunii Europene. Nu e o munca usoara si o misiune usoara a Ministerului de Finante, pentru ca noi trebuie sa dam asigurari ca suntem pe traiectoria corecta de reducere a deficitului bugetar", a mai spus Marcel Bolos, mentionand ca inca nu a fost luat in discutie deficitul pe anul trecut.
Potrivit ministrului, comunicarea oficiala se face catre Comisia Europeana in aprilie, dupa care Comisia este obligata ca in luna iunie sa intocmeasca raportul privind situatia financiara a statelor membre pe anul 2023.
"Si atunci este momentul crucial pentru noi. Pana atunci, sigur ca nici noi nu stam. Si intalnirile noastre pe care le-am avut si discutiile informale pe care le-am avut au fost cele in care am prezentat situatia de ansamblu a tarii noastre si masurile pe care le-am luat pe toate palierele", a punctat Bolos.
Intrebat de ce nu s-a facut rectificare bugetara in 2023, ministrul Finantelor a precizat ca "era o greseala foarte mare".
"Eu cand am ajuns ministru al Finantelor in luna iunie, pe data de 15 iunie 2023, am avut documentele cu deficitul bugetar estimat de 6,87% si aveam perspectiva aceasta ca acest deficit bugetar sa se realizeze, eram singura tara din Uniunea Europeana cu deficit de peste 6%. Aveam toate conditiile si ofeream toate argumentele necesare Comisiei Europene ca sa adopte masurile care nu erau dintre cele mai fericite, pana la suspendarea fondurilor. Faptul ca rectificarea bugetara a fost inlocuita cu Fondul de rezerva bugetara si am plafonat cheltuieli - ne aducem aminte ce razvratire a fost din partea primarilor - de la 6,87% pana la 5,7% inseamna 1,1% din PIB, deci o asa-zisa economie de cheltuieli de peste 16 miliarde de lei, care a contat foarte, foarte mult si conteaza, pentru ca in momentul de fata sunt tari care au peste noi: Ungaria are 5,8% deficitul bugetar, Polonia 5,8%", a mentionat a explicat ministrul.
Bolos a adaugat ca situatia primarilor era ca si fermierilor, "fiindca, daca noi nu eram atenti cu aceste masuri de folosire rationala a banilor, exact impotriva dumnealor se intorcea aceasta decizie, pentru ca tot dumnealor erau si mai nemultumiti".
"Daca santierele, pe care s-au angajat pe foarte multi bani europeni, si sunt foarte multi bani europeni in joc, ramaneau goale fiindca nu mai aveam surse de finantare? Nu vreau sa ma gandesc la peste 5.000 de santiere pe care le avem, fie pe seama Planului National de Redresare si Rezilienta, fie din Politica de Coliziune. Ce ar fi insemnat ca aceste santiere sa ramana goale si sa ramanem fara banii in plin an electoral, cand toti si-au asumat proiecte pentru oameni?", a subliniat Marcel Bolos.
 
ABONARE REVISTESISECAMhiltiRAWLPLUGALLBIMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
Arduro
MAKITA
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
quadratum
Acvatot 2019
SIGM
viarom
SSAB
concelex
DRS
theda mar
ness project
ELECTROGRUP
konsent
BogArt
noark
rigips
VEGO
CDS
Ubitech
AED

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<