Agenda Constructiilor
Joi, 21 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - AKCENT Development va construi 2.100 de locuinte noi in urmatorii 3 ani
AKCENT Development va construi 2.100 de locuinte noi in urmatorii 3 ani
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 28 Mar 2022 06:45
Grupul Akcent Development, activ pe piata imobiliara din Bucuresti de peste doua decenii, are in pregatire mai multe proiecte, in urmatorii trei ani urmand a construi, in total, 2.100 de apartamente, conform planurilor companiei. Bugetele necesare pentru implementarea acestor proiecte sunt in fazele pregatitoare, dezvoltatorul bazandu-se atat pe fonduri proprii, cat si pe atragerea de finantari. Dupa un an 2021 de care conducerea companiei se declara multumita, anul 2022 vine cu noi provocari, dar si cu accentuarea tendintelor inflationiste din 2021. "Preturile materialelor de constructii cresc, dar puterea de cumparare afectata de cresterea costului vietii nu mai permite majorari de pret de 10%-15% anual, asa cum s-a intamplat in ultima perioada. Pe acest fond si pe baza faptului ca oferta de locuinte noi este din ce in ce mai limitata, preturile locuintelor cu livrare in 2023 vor creste. Probabil ca, in cele mai multe cazuri, dezvoltatorii isi vor sacrifica marjele de profit, pentru ca sunt constienti de faptul ca nu mai pot sa creasca preturile ca in ultimii ani", spune Laurentiu Afrasine, CEO la Akcent Development.
Akcent Development a construit circa 7.500 de apartamente in Bucuresti, in prezent avand in pregatire doua proiecte, in zona de nord a Capitalei. Pe segmentul de birouri, compania s-a concentrat pe proiecte boutique, precum Mendeleev Office 5, Eminescu Offices, Rosetti Tower si Oscar One.
Interviu cu Laurentiu Afrasine, CEO la Akcent Development din 2020 si manager cu o experienta profesionala de peste 14 ani in domeniul juridic.
 
- Ce evolutie a avut activitatea companiei in 2021 si ce provocari si oportunitati prevedeti pentru anul in curs?
- Ne declaram multumiti de evolutia companiei in 2021 pe cele doua componente - atat de rezidential, cat si pe planul inchirierilor de birouri. Pe plan rezidential, am continuat trendul ascendent in ceea ce priveste vanzarea de apartamente in proiectul Cloud9. In anul 2021 am tranzactionat peste 270 de unitati, iar imbucurator pentru noi este faptul ca s-au vandut unitatile mai scumpe. De asemenea, anul 2021 a fost decisiv in ceea ce priveste stabilirea strategiei pe termen mediu si lung a companiei. Asa cum am mai declarat public, avem un buget de investitii de 300 de milioane de euro cu ajutorul caruia vrem sa dezvoltam ambele directii: rezidential si birouri. In 2021, am adaugat in portofoliu un alt teren pe care intentionam sa dezvoltam un proiect imobiliar. Pe partea de inchirieri, desi nu am avut tranzactii foarte mari ca dimensiune, avand in portofoliu cladiri cu suprafete reduse, am reusit mai atragem doi chiriasi si, cel mai important, sa ne pastram intact actualul portofoliu, prin prelungirea colaborarilor care se apropiau de scadenta. Cred ca este notabil faptul ca am reusit sa pastram un service charge extrem de mic in conditiile actuale, de 3,5 euro/mp. Este un lucru pe care ne bazam in atragerea de noi clienti. Provocari importante vor ramane, pe de o parte, cresterea costului cu utilitatile pentru segmentul de birouri, si pe de alta parte majorarea preturilor materialelor de constructii pentru rezidential.
 
 
- In ce fel v-au influentat majorarile de preturi din ultima perioada planurile de investitii?
- Este un proces in desfasurare care ne afecteaza vital modul in care ne planificam bugetele. Suntem mai prudenti in planificarea proiectelor viitoare, dar consider ca lucrurile se vor indrepta usor. Mai multi producatori europeni se asteapta sa isi majoreze si mai mult preturile de productie. In luna iulie, conform unui sondaj al Comisiei Europene, aproximativ 40% dintre furnizorii de beton, ciment si caramizi au declarat ca se asteapta sa isi majoreze si mai mult preturile. Probabil ca inainte de o ieftinire a preturilor la materiale, furnizorii trebuie sa constate o imbunatatire a stocurilor lor, deoarece o crestere a stocurilor creste concurenta si pune presiune in jos asupra preturilor. Prin urmare, trebuie sa vedem mai intai o imbunatatire a stocurilor, inainte ca preturile acestor materiale de constructii sa se stabilizeze. Din pacate, problematica razboiului din Ucraina este de natura sa puna o presiune si mai mare pe aceste preturi. Transportul este si va fi o mare problema.
 
- Referitor la dezvoltarile nZEB: ce impact au avut asupra preturilor si cum sunt primite noile proiecte de clienti?
- Cu siguranta ca si aceste standarde au fost si vor fi un factor de crestere a pretului final. In esenta, este o reglementare buna si trebuie sa aduca un plus valoare proiectului, dar cred ca beneficiile nu sunt foarte apreciate de clienti, ei nefiind inca foarte preocupati de aceste aspecte, la fel cum vedem, de exemplu, pe segmentul de birouri. Evident ca, in acest context, cu cresteri de preturi la utilitati, implementarea normelor ar trebui sa aduca beneficii clientilor. Pentru dezvoltatori este o cheltuiala in plus, pe care vor trebui sa o puna in pretul final al apartamentului. Daca recupereaza aceasta investitie depinde doar de fiecare in parte si de felul in care isi face bugetul. As mentiona insa ca adoptarea acestor standarde se va regasi in costurile de locuire, astfel ca pe termen lung cumparatorii care sunt dispusi sa plateasca pentru cladiri care respecta normele noi de sustenabilitate, vor avea beneficii care se traduc prin costuri mai mici.
 
 
- Ce obiective aveti pe termen mediu si lung pe piata din Romania?
- La nivelul grupului Akcent avem o strategie foarte bine definita si avem proiectii care se intind pe maximum cinci ani. Ca o concluzie a acestora, ne pastram apetitul investitional si dorim sa construim pe toti cei 100.000 mp de teren pe care ii avem in portofoliu la nivel de Bucuresti si nu eliminam nici eventualele oportunitati de achizitie de terenuri noi. Totodata, speram ca autoritatile sa deblocheze situatia creata de suspendarea PUZ-urilor de sector, care ingreuneaza foarte mult activitatea de constructie.
 
- Care sunt principalele dificultati si provocari pe care le intampinati in activitatea curenta?
- Cresterea preturilor la materiale si lipsa de predictibilitate generata de blocarea PUZ-urilor sunt cele mai mari provocari. De asemenea, razboiul din Ucraina afecteaza piata imobiliara din Romania sub doua aspecte: pe de-o parte contribuie la cresterea de pret a unor materiale (fier, lemn si pulberi, care erau importate din Ucraina) si, pe de alta parte, insufla un sentiment de teama in randul populatiei, fapt de natura sa afecteze in mod direct apetitul de achizitie al clientilor din piata rezidentiala. Totodata, cred ca si cresterea costurilor la utilitati, in principal la energie electrica, este un factor foarte important pentru perioada aceasta marcata de incertitudini. Doar ca titlu, de exemplu, cresterea pretului la caramida este direct proportionala cu aceasta majorare a energiei electrice. Acest fapt ne-a facut sa ne uitam la furnizori de materiale din alte tari UE unde pretul la electricitate este plafonat sau subventionat partial. Totusi, cel mai mare impediment pentru o dezvoltare sanatoasa a pietei imobiliare o reprezinta lipsa de predictibilitate generata de deciziile luate la nivelul Primariei Generale a Capitalei.
 
SISECAMhiltiALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTETotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
DRS
strabag nivel 1
VEGO
BogArt
leviatan
theda mar
quadratum
ELECTROGRUP
CDS
SSAB
ness project
konsent
Ubitech
SIGM
EDIT-Structural
rigips
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
concelex
Arduro
MAKITA
noark
viarom

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<