ANCPI isi propune inregistrarea tuturor imobilelor in sistemul integrat de cadastru |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 29 Dec 2021 06:25 |
Obiectivul major al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) il constituie inregistrarea imobilelor din Romania in sistemul integrat de cadastru si carte funciara, prin implementarea Programului National de Cadastru si Carte Funciara (PNCFF), potrivit Strategiei ANCPI 2021-2026. Programul a fost instituit in scopul inregistrarii gratuite a imobilelor in sistemul integrat de cadastru si carte funciara, realizarii planului cadastral al imobilelor si deschiderii cartilor funciare la nivelul tuturor unitatilor administrativ-teritoriale. Prin PNCCF, incepand cu anul 2015 si pana la finalul lunii septembrie 2021, au fost inregistrate peste patru milioane de imobile. Anul acesta, au fost finalizate lucrari de cadastru general in 19 unitati administrativ-teritoriale (UAT). In 2021, ca urmare a procesului de inregistrare sistematica a proprietatilor, au fost eliberate peste 900.000 de extrase de carti funciare. In total, pana la sfarsitul lunii august, au fost finalizate lucrari de inregistrare sistematica in 117 UAT-uri si sunt in derulare lucrari de inregistrare sistematica in peste 1.000 de UAT-uri, cu o suprafata estimata de peste 4,23 de milopane de hectare.
PNCCF este finantat din veniturile proprii ale ANCPI si din fonduri europene, prin Programul Operational Regional (POR).
Un alt obiectiv major al institutiei, conform Strategiei 2021-2026, este reprezentat de realizarea Infrastructurii Nationale de Informatii Spatiale (INIS). Geoportalul INIS al Romaniei este un sistem informatic creat pentru inventarierea gestionarilor de date din Romania si pentru preluarea datelor spatiale aferente elementelor geografice de la acestia, sistem informatic de suport al analizei datelor spatiale care permite corelari intre informatiile spatiale furnizate, cele care urmeaza a fi furnizate, actualizari ale acestora, precum si calificarea si statusul metadatelor aferente datelor spatiale furnizate de un numar determinat de gestionari de date, sistem informatic care permite dezvoltarea de servicii de informare si corelare a informatiilor cadastrale in contextul Directivei INSPIRE.
"Crearea INIS are beneficii asupra imbunatatirii furnizarii de servicii publice de catre ANCPI privind cautarea, vizualizarea, descarcarea si transformarea datelor spatiale atat de catre autoritatile publice in vederea fundamentarii politicilor si deciziilor in domeniile in care acestea activeaza, cat si de catre cetateni in vederea unei mai bune informari a acestora, aplicatiile din site-ul special creat pentru geoportal putand fi accesate in functie de necesitati. Transpunerea Directivei INSPIRE are un rol esential pentru Romania deoarece pune bazele accesului si schimbului de date spatiale la nivel national si european, prin intermediul geo-portalului INIS al Romaniei si al geo-portalului INIS al Uniunii Europene", se arata in Strategie.
De asemenea, printre obiectivele asumate de ANCPI pana in 2026 se afla imbunatatirea calitatii serviciilor publice si a colaborarii cu principalii parteneri (notari, autorizati, institutii, asociatii profesionale reprezentative in domeniu, inclusiv Asociatia Comunelor si Oraselor din Romania, Asociatia Municipiilor din Romania etc.), facilitarea accesului cetatenilor si tuturor entitatilor de drept public si privat la informatiile despre proprietati; pregatirea profesionala continua a personalului ANCPI si institutiilor subordonate, inclusiv in ceea ce priveste inregistrarea sistematica; implementarea proiectului Imola III, menit sa completeze actiunea institutionala privind interconectarea registrelor de publicitate imobiliara etc.
Pentru a consulta Strategia ANCPI 2021-2026, click aici!
Un interviu pe larg cu Rákosi-Seiwarth Ildikó, director general la ANCPI si specialist cu o experienta profesionala de peste 29 de ani in domeniul publicitatii imobiliare, poate fi citit aici!
|