ANUALA: Cele mai frumoase cladiri din Romania, premiate in cadrul editiei din 2016 |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 11 Aug 2016 09:32 |
Cea mai frumoasa cladire rezidentiala realizata anul trecut a fost desemnata o casa traditionala din Alexandria (judetul Teleorman). Biroul ADNBA, care a proiectat ansamblul Urban Spaces (castigator al sectiunii "Locuinte multifamiliale" in 2014), a primit anul acesta o nominalizare pentru proiectul Batistei Apartments, un bloc amplasat pe strada Aaron Florian, din Bucuresti. Cel mai reusit proiect de arhitectura inclus in categoria "corporate" a fost desemnat sediul companiei Blum Romania, in timp ce sediul biroului Capitel Avangarde, situat pe str. Caimatei nr. 10 (langa cladirea Bursei de Valori Bucuresti) a fost desemnat cel mai bun proiect de restaurare. Un proiect de amenajare a Parcului Natural Vacaresti a primit premiul sectiunii "Viziuni si cercetari prin arhitectura", iar Lama Arhitecture, birou care a amenajat cladiri din Centrul Istoric al Capitalei, precum cluburile Alt Shift si Control sau restaurantul Pukka Tukka, a primit in 2016 doua premii, pentru amenajarea interioara de la VanFruct si pentru o casa realizata pe un teren cu o latime de doar 4,5 metri.
La sectiunea "Arhitectura rezidentiala - locuinte individuale", a fost premiat proiectul denumit "Casa de amintiri", realizat de arh. Simona Pribeagu Schmid, care a propus un proiect de casa traditionala amplasat pe locul unei cladiri mai vechi. La sectiunea "Arhitectura socio-culturala" a fost premiat proiectul "Eco Chilia", semnat de biroul Beros Abdul+. Acestia au propus cinci constructii in localitatea Tataru - Chilia Veche (judetul Tulcea), intr-un proiect denumit "Stabilirea unui mecanism ecologic de reintegrare a detinutilor". In acest proiect accentul nu cade pe constructiile in sine, ci pe modalitatile prin care arhitectura poate contribui la construirea unei societati sanatoase, responsabile si ecologice. Premiul sectiunii "Arhitectura si spatiu public" a fost acordat lucrarii "Spatiu exterior VL173", semnata de cra-de.studio, o amenajare amplasata pe strada Vasile Lascar, nr. 173, din Bucuresti. Trofeul sectiunii "Arhitectura si spatiu public - interventii si actiuni in spatiul public" a fost adjudecat de studioBASAR, pentru "Sufrageria Garleanu", o etapa din proiectul "Spatii Urbane in Actiune". Proiectul readuce la viata o biblioteca pentru copii si tineri din zona Timpuri Noi.
La sectiunea "Viziuni si cercetari prin arhitectura" au fost acordate trei premii, unul dintre ele pentru modul in care echipa de la Save or Cancel a gandit amenajarea Parcului Natural Vacaresti. De asemenea, biroul Atelier Ad Hoc a fost premiat pentru "Dosar Bucuresti - ipostaze de locuire a strazii", un proiect social care vizeaza persoanele fara adapost. Initiativa participativa "Bucurestiul Nefolosit", gestionata de calup.ro, a primit, de asemenea, un premiu in cadrul acestei categorii.
Premiul sectiunii "Diplome de arhitectura" i-a fost acordat lui Lucian Tofan pentru "Centrul de Cercetare Ecologica", iar premiul sectiunii "Carte de arhitectura" i-a fost inmanat dr. arh. Miruna Stroe, pentru lucrarea "Locuirea intre proiect si decizie politica. Romania 1954-1966". Nu ]n ultimul rand, restaurantul Simbio Kitchen & Bar a fost premiat la sectiunea "Beneficiarul de Arhitectura".
Distinctiile au fost acordate cu prilejul organizarii Anualei de Arhitectura Bucuresti 2016. Juriul competitiei din acest an a fost constituit din arhitecti straini si romani apreciati in mediul international al constructiilor, dezvoltarii urbane si designului. In afara competitiei de arhitectura, Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) - filiala Bucuresti, a intreprins lucrari de salvare a gradinii Casei Universitarilor, prin redescoperirea unor alei vechi ingropate in pamant, refacerea altora, precum si reabilitarea unor dispozitive de loisir originale ale vechii gradini bucurestene. Printr-o serie de interventii efectuate la nivelul dalajului, arhitectii au transformat acest spatiu intr-o Gradina Alfabet inedita, unde pot fi descoperite 11 alfabete diferite din cultura universala traduse in cel latin, pornind de la limbajul semnelor Braille si pana la alfabetele chirilic, hindus, arab sau hieroglific.
Pentru a consulta toate lucrarile premiate in cadrul Anualei de Arhitectura 2016, click aici!
|