PCE, un birou de proiectare si consultanta tehnica aflat in plina ascensiune |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 15 Nov 2022 06:25 |
Professional Consulting Engineers (PCE), companie relativ tanara, activa pe piata de proiectare a constructiilor din anul 2015, traverseaza o perioada deosebit de favorabila, sustinuta cu precadere de cererea provenita din segmentele non-rezidentiale. Specialistii au un portofoliu variat de proiecte majore in lucru, precum o fabrica de componente auto din Timisoara sau parcul industrial dezvoltat de VGP in zona de nord a Capitalei. O mare parte din activitatea companiei este orientata catre sectorul industrial, dar sunt abordate si proiecte cu specific rezidential sau hotelier.
PCE asigura pe piata de constructii servicii complete de proiectare (arhitectura, instalatii), fiind specializata in proiectarea de structuri de rezistenta.
Interviu cu ing. Dragos Mihaila (34 de ani) - Cofondator, administrator la PCE si manager cu o experienta de 7 ani de management si administrare si cu ing. Bogdan Radu (34 de ani) - Cofondator PCE si verificator de proiecte atestat MLPAT, cu o experienta profesionala de 11 ani de proiectare si consultanta in domeniul constructiilor.
- Ce proiecte aveti in lucru? In ce stadiu de implementare sunt si ce termene de executie au acestea?
- Avem mai multe proiecte in lucru, dar vom mentiona doar cateva mai importante. Mare parte din activitatea noastra este orientata catre sectorul industrial, dar abordam si proiecte cu specific rezidential sau hotelier. In prezent, lucram la ansamblul de hale dezvoltat de VGP la marginea Bucurestiului. Ansamblul are aproximativ 100.000 mp planificati, iar proiectarea primei faze a debutat anul trecut, cand s-au proiectat fazele DTAC si P.Th. In prezent, avem in lucru faza DE (detalii de executie) pentru corpul D (in total sunt 4 corpuri). Termenul estimat de finalizare a primei faze este finalul acestui an, faza 1 reprezentand aproximativ 40% din intregul proiect.
Cel mai provocator proiect din acest an a fost extinderea unitatii de productie a unui mare producator de componente auto, in Timisoara. Este vorba despre una dintre cele mai mari fabrici de baterii auto de la noi din tara, o lucrare deosebit de complicata ca urmare a activitatii specifice pe care o va gazdui (productie de baterii). Cladirea are regim de inaltime P+2E, cu o inaltime de nivel de aproximativ 6-7 metri. Structura principala, ce preia incarcarile gravitationale, este din beton armat prefabricat, actiunile seismice sunt preluate prin nuclee din beton armat monolit, iar fundarea este realizata pe piloti. Proiectarea a durat aproximativ 3-4 luni, iar in acest moment este finalizata, intrucat startul proiectului a fost la inceputul anului. In cadrul acestui proiect, asiguram si serviciile de asistenta tehnica, care se vor intinde pana la finalizarea lucrarilor de executie, care este estimata pentru finalul acestui an.
In sectorul hotelier, am realizat structura de rezistenta pentru cel mai mare hotel realizat in ultimii 10 ani in zona Sovata. Proiectul are o suprafata desfasurata de aproximativ 10.000 de mp si include un centru SPA cu diferite facilitati de tratament si relaxare. Lucrarile sunt in curs de finalizare, iar proiectarea a durat aproximativ 4-5 luni.
- Cum a evoluat activitatea biroului in 2022 si ce tendinte se prefigureaza pentru anul urmator?
- Activitatea din prima parte a anului 2022 a fost comparabila cu cea din anul anterior, chiar in usoara crestere. Pentru finalul de an si inceputul anului viitor trendul se mentine, activitatea fiind sustinuta preponderent de segmentele non rezidentiale.
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii in 2022 si cum credeti ca se va dezvolta acesta pe termen scurt si mediu, avand in vedere noul context geopolitic si scumpirile din ultima perioada?
- Cererea pentru serviciile de proiectare a fost ridicata in 2022, cel putin pe segmentul proiectelor industriale. Inca exista nevoie in piata pentru spatii logistice si de productie, ceea ce face ca acest segment sa fie mai putin afectat de situatia economica actuala. Totodata, finalizarea anumitor investitii si demararea unor noi proiecte de infrastructura contribuie la dezvoltarea de noi proiecte pe segmentul industrial. Ne asteptam ca acest trend sa se mentina pana la finalul anului si sa continue si in 2023, chiar daca anumite segmente ale pietei constructiilor dau semne de incetinire.
In domeniul rezidential ne asteptam la o scadere a cererii pentru serviciile de proiectare. Accesul publicului de larg consum la achizitia de imobile noi va fi limitat in urmatoarea perioada, ca urmare a cresterii preturilor la materiale si a inaspririi conditiilor de creditare, lucru care se va resimti atat in vanzarea imobilelor deja finalizate sau in curs de finalizare, cat si in dorinta dezvoltatorilor de a incepe proiecte noi. Desi suntem relativ putin expusi pe acest segment, observam o scadere accentuata a cererilor de oferta pentru proiecte rezidentiale.
- Cum se resimte, in cadrul companiei, cresterea preturilor din domeniul constructiilor si energiei?
- Cresterile de preturi la materiale si la energie nu au influentat semnificativ cererea pentru serviciile noastre, insa se resimte o presiune si o insistenta mai puternica a investitorilor pe partea de costuri. Astfel, solutiile tehnice ce duc la consumuri optime de materiale sunt cautate.
- Ce investitii aveti in plan in sensul digitalizarii activitatii? Care considerati ca sunt cele mai utile instrumente pentru arhitectura/proiectare, in acest moment?
- Din punct de vedere al proiectarii, consideram ca programele de modelare 3D sunt cele mai utile. Pe viitor, cerintele pentru proiectare in sistem BIM vor deveni din ce in ce mai frecvente si, chiar daca in acest moment proiectarea in sistem BIM este foarte greu de implementat intrucat nu exista niciun program care sa fie optimizat pentru toate cele 3 specialitati majore (arhitectura, structura si instalatii), consideram ca trecerea la programele de modelare 3D reprezinta un prim pas catre era BIM. In continuare, sunt foarte multe companii care lucreaza in 2D si intampinam dificultati in relatiile de colaborare pentru implementarea proiectelor din ce in ce mai complexe.
Noi am folosit astfel de programe inca de la inceput si nu regretam investitiile facute in acest sens. In prezent, folosim platforma celor de la Nemetschek (AllBIM) pentru modelarea elementelor din beton armat si Autodesk - Advance Steel pentru structurile metalice.
Tot in sensul digitalizarii activitatii, suntem in proces de implementare a unui software de urmarire si control al proceselor de proiectare. Este vorba de o platforma care ne permite sa urmarim in timp real progresul serviciilor de proiectare, al termenelor si al cheltuielilor aferente fiecarui proiect in parte.
- Care considerati ca sunt potentialele riscuri pentru domeniul proiectarii civile in urmatoarea perioada?
- In prezent, cel mai mare risc pentru domeniul proiectarii civile il consideram a fi lipsa personalului calificat. Interesul pentru facultatea de constructii a scazut drastic in ultimii ani si acest lucru se resimte in piata muncii. In acelasi timp, o buna parte din personalul calificat din domeniu alege sa migreze din sectorul proiectarii catre alte segmente ale pietei sau chiar IT.
|