Agenda Constructiilor
Duminica, 02 Aprilie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - Vila Sipot - Casa Arhitectilor a intrat intr-un amplu proces de consolidare
Vila Sipot - Casa Arhitectilor a intrat intr-un amplu proces de consolidare
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 12 Dec 2022 15:06
Asociatia pentru Patrimoniul Regal Peles (APRP) a demarat, in luna noiembrie 2022, lucrarile de consolidare a imobilulului - monument istoric Vila Sipot, parte a Domeniului Regal Peles si locul unde a luat nastere proiectul uneia dintre cladirile-simbol ale Romaniei: Castelul Peles. Este cel mai important demers de conservare, restaurare si dezvoltare a patrimoniului istoric, arhitectural si natural al Domeniului Regal Sinaia din ultimii 60 de ani. Dupa incheierea lucrarilor, cladirea - monument va fi readusa in circuitul cultural si turistic al Romaniei.
Procesul de restaurare a fost demarat la jumatatea anului 2022, iar initiatorii proiectului sunt increzatori ca vor reusi finalizarea acestuia pana la sfarsitul anului 2023.
Vila Sipot, cunoscuta si drept "Casa Arhitectilor", a fost atelierul de lucru si locuinta arhitectului ceh al Casei Regale, Karel Liman, pe perioada activitatilor de proiectare a extinderilor si amenajarii Castelului Peles, pe care l-a adus, la inceputul secolului, la forma pe care o cunoastem astazi. Conform documentelor istorice, insusi Regele Carol I facea vizite dese la biroul de arhitectura pentru a supraveghea proiectarea si punerea in opera a cerintelor sale. Cladirea este amplasata pe valea paraului Peles si constituie, impreuna cu calea de acces catre Castelul Pelisor, latura de vest a domeniului de la Sinaia, langa Economat.
Vila Sipot - Casa Arhitectilor a revenit in posesia Regelui Mihai in anul 2011, dupa o lunga perioada de exploatare de catre RA APPS, care o utilizase in regim de vila turistica, fara a face insa investitii majore in restaurarea si intretinerea acesteia. In perioada instrainarii Vilei din patrimoniul regal, mobilierul original a fost inlocuit cu unul specific anilor 70-80, in contradictie cu identitatea arhitecturala a imobilului, iar interioarele s-au degradat in urma renovarilor neprofesioniste, a lipsei sistemelor de incalzire, a izolatiilor deficitare si a infiltratiilor severe din acoperis. In timp, vila a ajuns intr-o situatie de pre-colaps si nu a mai putut fi deschisa publicului.
Cu autorizarea Ministerului Culturii, lucrarile demarate in acest an vizeaza inlocuirea instalatiilor sanitare termice si electrice, refacerea terasei care acopera spatiul ce va fi destinat Galeriei Arhitectilor Pelesului, precum si lucrarile de consolidare recent incepute. Pentru anul 2023 sunt prevazute lucrari de restaurare a fatadelor exterioare ale Vilei Sipot, precum si restaurarea vitraliilor originale (care reprezinta un element de o valoare arhitecturala aparte, asociat direct identitatii regalitatii romane).
 
 
Dupa modelul marilor monumente istorice ale lumii, Vila Sipot va putea fi valorificata ulterior prin deschiderea sa ca obiectiv turistic, spatiu multifunctional pentru evenimente, spatiu inspirational de lucru pentru tineri arhitecti sau cu alte profesii creative s.a.
"Inca din anul 2019 am lansat un amplu program de revigorare a Domeniului Regal Peles, cuprinzand edificii simbolice, patrimoniul natural dar si comunitatea din Sinaia, program care are, deja, reverberatii la nivel national. Acest vast program de restaurare a monumentelor regalitatii ne ofera sansa ca,  impreuna parteneri inspirati de aceleasi valori si de pasiunea pentru arhitectura, cultura si istorie, sa scriem urmatorul capitol al dezvoltarii Romaniei", a declarat Ion Tuca, Director Executiv al APRP.
Toate lucrarile sunt executate de specialisti autorizati de Ministerul Culturii pentru monumente istorice. Din echipa de specialisti coordonatori ai proiectui fac parte ing. Mihai Biris - proiectant rezistenta, arh. Smaranda Baciu - proiectant general, arh. Matei Badea - proiectant, ing. Marilena Malai - diriginte de santier, ing. constructor Catalin Bianga, dar si specialisti din cadrul UAU "Ion Mincu", USAMV Bucuresti si UTCB.
Restaurarea Vilei Sipot se realizeaza exclusiv prin finantari obtinute in urma unei campanii nationale de fundraising, derulata de APRP. Numeroase companii dar si donatori individuali s-au alaturat deja demersurilor de restaurare a Vilei Sipot, sponsorul principal fiind CEC Bank.
Valoarea totala a investitiilor necesare pentru readucerea monumentului la starea de stralucire initiala, asa cum a fost proiectat de arhitectii vremii, se ridica la peste o jumatate de milion de euro, iar termenul de finalizare este prevazut pentru finalul anului 2023.
Asociatia pentru Patrimoniul Regal Peles este singura entitate non-guvernamentala si non-profit creata cu misiunea de a salva si valorifica potentialul domeniului Peles, ca element - cheie al culturii, turismului si identitatii Romaniei in lume. Revalorizand acest patrimoniu, APRP promoveaza, pe plan intern si international, cultura si valorile istorice ale Romaniei.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
man and machineALLBIMTERAPLASThiltiVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
CDS
CELCO 2020
theda mar
leviatan
leviatan
BALTIC
rigips
FRONTALE
BMI_Icopal
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
viarom
MAKITA

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
econet
ef-de-n
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023