WGA: Veniturile arhitectilor din 2013 vor fi similare celor din acest an |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Cornel Dinu 27 Dec 2012 08:11 |
Arh. Adrian Cristescu, presedintele biroului de proiectare West Group Architecture (WGA), din Bucuresti, si membru in Consiliul Director al Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi, este de parere ca diminuarea accentuata a volumului de investitii din domeniul constructiilor civile a dus la situatia precara ce caracterizeaza in prezent sectorul arhitecturii/proiectarii, printr-o limitare a oportunitatilor specialistilor din aceasta breasla. Avand in vedere conditiile enuntate si contextul economic general, Adrian Cristescu estimeaza, pentru 2013, “in cel mai bun caz”, o mentinere a nivelului de dezvoltare raportat in acest an de companiile de profil. West Group Architecture s-a implicat, incepand cu anul infiintarii (1996), in diferite proiecte private si publice din Romania. La nivelul lui 2006, WGA a integrat exigentele standardului ISO 9001, ce confera o inalta calitate procesului de proiectare si de control. Printre cele mai importante obiective elaborate de companie se afla cateva cladiri de birouri reprezentative pentru portofoliul Capitalei: Bucharest Business Park, Millennium Business Center, Buzesti Tiriac, Global City Pipera, Buzesti II.
- Care sunt trasaturile distincte ale proiectelor West Group Architecture?
- Din punct de vedere tehnic, strategia firmei noastre cuprinde proceduri amanuntite in scopul dezvoltarii proiectelor cu un grad mare de detaliere. Aceasta ne permite un control riguros al executiei obiectivelor. Referitor la conceptul arhitectural, ideile dupa care ne conducem activitatea se refera la un raspuns cat mai corect la performantele solicitate de clienti, in contextul amplasamentului specific si la o configurare atenta a “designului”, pentru a genera un grad maxim de calitate estetica, in conditiile economice date.
- Ce proiecte aveti in lucru in prezent?
- In prezent, putem defini succint implicarea noastra in dezvoltarea unor proiecte cu o suprafata desfasurata de aproximativ 200.000 mp, reprezentand diverse imobile cu functiuni de birouri, hoteluri si centre de agrement.
- Ce probleme intampinati in desfasurarea activitatii? In ce fel afecteaza criza financiara sectorul de arhitectura?
- Principala dificultate o constituie prabusirea pietei de investitii in domeniul constructiilor civile, care genereaza implicit o limitare a oportunitatilor in sectorul de arhitectura.
- Cum credeti ca se va dezvolta, din punct de vedere arhitectural, mediul urban in urmatorii ani?
- Pentru dezvoltarea mediului urban, daca acest lucru se va intampla (mai ales ca situatia actuala indica un regres), este necesara o reconsiderare a traficului. De asemenea, din punct de vedere arhitectural, procesul trebuie sa includa concentrarea unor constructii inalte in zone mici, insa distribuite uniform pe tot teritoriul orasului.
- Cum credeti ca vor evolua piata constructiilor si domeniul arhitecturii/proiectarii in perioada urmatoare (2012-2013)?
- Domeniul investitiilor in constructii este strans legat de contextul economic general. Ca atare, pentru anul urmator, ne asteptam, in cel mai bun caz, la mentinerea nivelului actual.
|