GUVERNUL a revocat CL Sector 5 dreptul de proprietate asupra terenului Antiaeriana |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 20 Iul 2020 13:20 |
Guvernul a aprobat in sedinta de joia trecuta o hotarare prin care a revocat dreptul de administrare de catre Consiliul Local (CL) al Sectorului 5 din Bucuresti asupra unei suprafete de 87 de hectare, in zona Ghencea - Antiaeriana, unde administratia locala avea in plan dezvoltarea unui proiect de regenerare urbana in valoare de 1,8 miliarde euro. Terenul a fost trecut in administrarea Ministerului Apararii Nationale (MApN).
"Este vorba despre un proiect imobiliar aprobat printr-o HG in 2015 in cartierul Ghencea din Bucuresti, in suprafata de 87 de hectare. La vremea respectiva, autoritatile s-au angajat ca vor dezvolta un proiect imobiliar din care aproximativ 50% dintre locuinte vor reveni angajatilor din structurile MApN, de aparare. Din 2015 pana in prezent proiectul nu a avansat. A fost realizat un singur studiu de fezabilitate, pentru aproximativ 24 de locuinte pentru angajatii Primariei Sectorului 5", a declarat Ionel Danca, joi, la finalul sedintei de guvern. Avand in vedere ca obiectivele acestui proiect de HG adoptat in 2015 nu au fost respectate si nu s-au inregistrat progrese in realizarea acestuia, Guvernul a decis restituirea dreptului de administrare asupra acestei suprafete catre MApN", a declarat seful Cancelariei premierului, Ionel Danca, la finalul sedintei de joi a Executivului.
Primarul Sectorului 5, Daniel Florea, sustine ca decizia Guvernului este ilegala si ca administratia nu a renuntat la investitia de 1,8 miliarde euro planificata in zona Antiaeriana. Intr-o conferinta de presa organizata ieri, edilul face referire la o suprafata de 110 hectare.
"Somez public Guvernul PNL sa revoce hotararea de guvern prin care a luat samavolnic, ilegal si neconstitutional, in totalitate, din administrarea Sectorului 5, 110 hectare de teren pe care se dezvolta cel mai mare proiect de regenerare urbana si de dezvoltare urbana din Europa Centrala si de Est din ultimii 30 de ani. Valoarea proiectului este de 1,8 miliarde de euro si intreaga strategie este facuta in colaborare cu Banca Mondiala. Avem un parteneriat semnat in martie 2018, unul dintre punctele parteneriatului este exact dezvoltarea zonei Antiaeriana si transformarea acesteia intr-un pol de dezvoltare cu locuinte, sala polivalenta, maternitate, bazin olimpic de inot, cladiri de birouri si cu un drum, care este prima parte a inelului median de circulatie a Capitalei", a declarat Daniel Florea intr-o conferinta de presa la sediul PSD.
Edilul a precizat ca dezvoltarea megaproiectului a inceput deja, cu prima sectiune de drum, care va face legatura dintre Bd. Ghencea si Sos. Alexandriei (2,12 km), plus alte avize obtinute pentru viitoarele constructii.
"In zona Antiaeriana, am dat acum doi ani 14 hectare catre MApN pentru a putea sa faca in aceasta zona un Campus Universitar pentru Academia Tehnica Militara, am inceput drumul - avem studiul de fezabilitate pentru drum, aprobat, avem PUZ aprobat pentru drum, avem PUZ aprobat pentru construirea acestor locuinte, avem de la ANL predata documentatia din 2018-2019 pentru construirea a 14.700 de locuinte pentru tineri, ordin aprobat de Ministerul Dezvoltarii. Avem din 2019 aprobat sa facem in aceasta zona (n.r. in partea de sud a zonei Antiaeriana) maternitate, avem aprobat sa facem sala polivalenta, bazin olimpic de inot si, prin PUZ-ul pe care l-am aprobat in luna iunie a acestui an, un parc de 50 de hectare", a mai aratat primarul Daniel Florea.
El a mai precizat ca MApN detine in zona peste 300 de hectare de teren, complet liber, pe care nu a construit nimic.
Pe terenul de 110 hectare din zona Antiaeriana, Primaria Sectorului 5 avea in plan dezvoltarea proiectului Bucharest Centenary Project, unde avea planificat sa dezvolte aproape 25.000 de locuinte, 300.000 mp de spatii pentru birouri, o sala polivalenta cu 5.500 de locuri si un spital/ maternitate.
Momentan, acest proiect este blocat de Hotararea de Guvern adoptata joi.
PROIECTUL PROPUS DE PRIMARIA SECTORULUI 5 IN ZONA ANTIAERIANA
|