IASI: Proiecte cu finantare europeana de peste 200 milioane euro aflate in derulare |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 25 Feb 2019 14:39 |
Stadiul proiectelor cu finantare europeana elaborate de Primaria Municipiului Iasi este unul avansat, graficul de realizare si valoarea acestora fiind trecute in revista de catre primarul Mihai Chirica in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Palatul Roznovanu cu ocazia semnarii contractului de finantare europeana a proiectului de reabilitare a Muzeului de Stiinte Naturale. Alaturi de edilul Iasului, la intrevederea cu presa au participat Cristian Gheorghe Zama si Nicolaie Burghelea, directori in cadrul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord - Est (ADRNE).
In preambulul prezentarii stadiului implementarii proiectelor europene ale municipalitatii, primarul Mihai Chirica a facut unele precizari privind evolutia lucrarilor la proiectul de reabilitare si refunctionalizare a Palatului Braunstein.
„Valoarea proiectului Palatului Braunstein este de 19 milioane de lei, cu TVA, finantarea lucrarilor facandu-se prin fonduri europene in proportie de 98%. Lucrarea este in desfasurare, pana in momentul de fata s-a reusit depasirea unui procent de 17% din totalul lucrarilor care vor fi executate, indreptandu-ne astfel spre respectarea termenilor din contract. Au fost executate lucrarile de consolidare a infrastructurii, acum lucrandu-se in zona parterului, unde s-a ajuns la un stadiu de 70% realizat. Prognozam finalizarea acestui contract spre sfarsitul anului 2020”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Edilul a precizat ca in cadrul Palatului Braunstein o parte a spatiilor vor fi dedicate expozitiilor si functionarii institutelor culturale francez, britanic si german, iar ca element de noutate in subsolul cladirii va fi amenajat un laborator de restaurare a operelor de arta.
Proiecte de aproape 200 de milioane de euro
Apoi, primarul Mihai Chirica a facut o succinta enumerare a principalelor evolutii inregistrate in domeniul proiectelor cu finantare europeana finantate prin Programul Operational Regional.
„Pe Axa 4.1 sunt in valorificare pe finantare europeana circa 143 de milioane de euro, prin doua ramuri: una in care municipalitatea aplica direct, impreuna cu Ministerul Dezvoltarii Regionale, prin intermediul ADRNE, iar cealalta ramura in care municipalitatea si Ministerul Dezvoltarii Regionale, fara ADRNE, pentru achizitia de mijloace de transport, tramvaie si autobuze electrice.
Pe Axa 5 sunt 15,9 milioane de euro care vizeaza proiectele Manastirea Frumoasa, Palatul Braunstein, Baia Turceasca si Muzeul de Istorie Naturala. In cursul saptamanii viitoare, finalizam documentatiile de achizitie pentru toate proiectele cuprinse in Axa 4.1, ma refer aici la mobilitate urbana, reabilitarea liniilor de tramvai pe tronsoanele care au ramas de modernizat, cum ar fi zonele Dancu, Padurii, Tutora si tronsonul spre fosta fabrica Ceramica, alaturi de achizitionarea a 16 tramvaie noi. Celelalte proiecte sunt si ele intr-un nivel de maturizare destul de evident, ma refer la cele de pe Axa 3, care in momentul de fata sunt finalizate, depuse si urmeaza sa intre in evaluare”, a precizat primarul Mihai Chirica.
Acesta a subliniat faptul ca municipalitatea deruleaza proiecte cu o valoare mai mare cu circa 25 de milioane de euro fata de perioada anterioara de accesare a fondurilor europene.
Ce proiecte are municipalitatea
Pe Axa 4.1 a contractarii fondurilor europene, un pas concret se va produce pe 12 martie 2019, cand va avea loc licitatia pentru achizitionarea a 16 tramvaie cu lungimea de circa 30 de metri destinate transportului public urban de calatori. Valoarea totala estimata a contractului este 184.000.000 lei, fara TVA (aproximativ 38,73 milioane de euro), adica circa 2,42 milioane de euro, fara TVA, de fiecare tramvai. Durata contractului este de 24 de luni. Pe langa acestea, pe aceeasi axa de finantare, Municipiul Iasi va beneficia si de 44 de autobuze electrice, pentru care vor fi construite 13 statii de incarcare rapida si 44 de statii de incarcare lenta.
Totodata, municipalitatea ieseana va achizitiona inca 16 tramvaie noi in cadrul aceleeasi axe de finantare, prin proiectele Reabilitarea infrastructurii de tramvai in Municipiul Iasi”, „Reorganizarea circulatiei pe bulevardul Tudor Vladimirescu” si „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iasi - Dancu si a podului Ciurchi II”.
Tot in vederea finantarii prin POR - Axa 4.1, municipalitatea a finalizat si depus proiectul „Sistem e-ticketing pentru imbunatatirea mobilitatii in Zona Metropolitana Iasi”. Al treilea proiect admis de ADR Nord Est este cel numit „Sistem alternativ de mobilitate urbana utilizand statii automate de inchiriere a bicicletelor - Iasi VeloCity”.
De asemenea, in cadrul Axei 4.2 sunt prinse proiectele „Oaza de verdeata din cartierul nostru - program comunitar de revitalizare a spatiilor publice abandonate/degradate de mici dimensiuni” si „Reabilitare si modernizare zona de agrement C. A. Rosetti”.
Axa 4.3 include „Proiectul integrat de regenerare urbana si sociala in zona Cicoarei - Centrul multifunctional „Cicoarei”, iar in Axele 4.4 si 4.5 sunt cuprinse proiecte ce se refera la construirea si reabilitarea de gradinite, respectiv modernizarea campusului scolar al Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi”.
Valoarea totala a proiectelor aferente Axei 4 este de circa 155 de milioane de euro.
Pe Axa 3, Proiectul „Reabilitarea, modernizarea, extinderea, eficientizarea retelei de iluminat public in Municipiul Iasi” a fost declarat eligibil pentru accesarea de fonduri europene. Valoarea totala a proiectului se ridica la 21.868.648,10 lei - circa 4,6 milioane euro, inclusiv TVA.
In ceea ce priveste Axa 7.1, Municipiul Iasi, in calitate de beneficiar, implementeaza contractul de proiectare si executie lucrari pentru obiectivul: Reabilitarea retelei de termoficare primare (de transport), respectiv contractul de proiectare si executie lucrari pentru obiectivul: Reabilitarea retelei de termoficare secundare (de distributie) in cadrul proiectului: “Reabilitarea sistemului de termoficare in municipiul Iasi, in vederea conformarii cu standardele de mediu privind emisiile poluante in atmosfera si pentru cresterea eficientei energetice in alimentarea cu caldura urbana” - etapa a II-a, cofinantat in proportie de 85% din fonduri europene, 13% din fonduri de la Bugetul de stat si 2% din fonduri de la Bugetul local. Valoarea proiectului este 86.689.943,46 lei (circa 18,1 milioane euro).
Valoarea totala a fondurilor europene accesate de catre municipalitatea ieseana este de circa 197,6 milioane de euro. Pana la aceasta data, au fost semnate contracte vizand proiecte europene in suma de 34 milioane de euro, totalul rambursarilor cifrandu-se deja la 8,7 milioane de euro.
|