Agenda Constructiilor
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Sustenabilitate - CCE: Alocarea gratuita a 40% din certificatele de emisii trebuie urgent actualizata
CCE: Alocarea gratuita a 40% din certificatele de emisii trebuie urgent actualizata
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 16 Sep 2020 11:05
Certificatele gratuite reprezinta si in ziua de azi peste 40 % din totalul certificatelor disponibile in cadrul sistemului UE de plafonare si comercializare a emisiilor de dioxid de carbon (ETS). Aceste certificate gratuite, distribuite sectoarelor industriale, aviatiei si, in unele state membre, sectorului energiei electrice, nu au fost bine directionate. Pe langa aceasta, viteza decarbonizarii in sectorului energiei electrice a fost semnificativ redusa. Comisia trebuie sa isi actualizeze procedura de directionare a certificatelor cu titlu gratuit, astfel incat sa reflecte Acordul de la Paris si evolutiile recente.
In principiu, in cadrul sistemului EU ETS, se stabileste un pret al emisiilor de dioxid de carbon si certificatele de emisii sunt scoase la licitatie. Incasarile obtinute din aceste licitatii reprezinta venituri alocate inclusiv pentru actiuni in domeniul climei. Sistemul ETS al UE utilizeaza certificatele gratuite pentru a descuraja delocalizarea activitatii intreprinderilor din UE in tari terte cu standarde de mediu mai scazute, dat fiind ca aceasta ar reduce investitiile in UE si ar creste emisiile la nivel mondial. Acest fenomen este cunoscut ca „relocarea emisiilor de dioxid de carbon”.
Sectoarele industriale si aviatia beneficiaza de certificate alocate cu titlu gratuit, spre deosebire de majoritatea operatorilor din sectorul productiei de energie electrica, intrucat se considera ca acestia pot transfera costurile emisiilor de dioxid de carbon direct catre consumatori. Cu toate acestea, in opt state membre in care PIB-ul pe cap de locuitor se situa sub 60 % din media UE, sectorul energetic a primit certificate gratuite pentru a permite modernizarea productiei.
„Certificatele gratuite ar trebui sa fie directionate catre sectoarele industriale cel mai putin capabile sa transfere costurile emisiilor de CO2 consumatorilor”, a declarat domnul Samo Jereb, membrul Curtii care a condus auditul. „In realitate nu se intampla insa asa. Sectoare care reprezinta peste 90 % din emisiile industriale sunt si ele considerate a fi expuse riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon si beneficiaza de volume importante de certificate gratuite. Daca alocarea de certificate cu titlu gratuit nu este mai bine directionata in viitor, UE nu va profita de toate beneficiile pe care sistemul ETS le-ar putea aduce in ceea ce priveste decarbonizarea si finantele publice.”
Curtea a constat ca sectoarele producatoare de energie electrica care au beneficiat de certificate alocate cu titlu gratuit pentru a face investitii in vederea modernizarii au inregistrat progrese mult mai lente in decarbonizare decat alte state membre. Investitiile au fost utilizate adesea pentru imbunatatirea centralelor electrice pe lignit si carbune superior deja existente si nu pentru a se trece la combustibili mai putin poluanti, in special in Bulgaria, in Cehia, in Polonia si in Romania. Curtea recunoaste ca, pentru perioada 2021-2030, Comisia a inasprit regulile care se aplica sectorului energiei electrice.
Alocarea de certificate cu titlu gratuit pentru sectoarele industriale se bazeaza pe valori de referinta corespunzatoare instalatiilor celor mai performante din fiecare sector. Aceste certificate vor fi eliminate treptat pana in 2030, dar nu si in cazul sectoarelor considerate a fi expuse riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon, pentru care alocarile nu vor fi reduse. Aceasta abordare incurajeaza intr-adevar imbunatatirea eficientei energetice, dar Curtea considera ca este necesara o mai buna directionare. Sectoarele industriale considerate a fi expuse riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon reprezinta in continuare peste 90 % din emisiile industriale din UE si nu se face nicio diferentiere intre diferitele niveluri de risc, ceea ce permite tuturor acestor sectoare sa continue sa beneficieze de numarul total de certificate gratuite. Curtea recomanda Comisiei sa directioneze alocarea de certificate cu titlu gratuit pe baza expunerii la diferitele niveluri de risc.
Mai mult, sectorul aviatiei beneficiaza de certificate gratuite, desi este in masura sa transfere costurile emisiilor de CO2 clientilor. Curtea avertizeaza ca acest lucru ar putea sprijini transportul aerian cu emisii ridicate de dioxid de carbon, in detrimentul transportului feroviar.
Din cauza directionarii deficitare, dispozitiile actuale inseamna ca majoritatea certificatelor gratuite nu vor fi reduse la zero pana in 2030. Curtea sustine ca o distribuire mai bine directionata ar fi combatut riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon, ar fi redus profiturile neasteptate si ar fi imbunatatit finantele publice prin cresterea proportiei de certificate scoase la licitatie.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGhiltiABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
rigips
noark
quadratum
concelex
leviatan
viarom
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
FRONTALE
ness project
strabag nivel 1
Ubitech
MAKITA
CDS
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016
econet
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander