MOREANU: Legea privind eficienta energetica, modificata prin Ordonanta de Urgenta |
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 10 Sep 2020 12:58 |
Pactul Ecologic European (Green Deal) constituie principalul obiectiv asumat de Comisia Europena, ce are drept scop transformarea U.E. intr-o zona neutra din punct de vedere al impactului climatic pana in anul 2050.
Comisia Europeana a fixat in centrul strategiei pentru sustinerea economiei U.E., ceea ce este cunoscut sub denumirea de Pactul Ecologic European (Green Deal) care se constituie intr-un set de masuri care au drept scop transformarea U.E. intr-o zona neutra din punct de vedere al impactului climatic pana in anul 2050.
In acest sens, o serie de Directive in domeniul eficientei energetice au fost amendate in anii 2018 si 2019, despre care am scris la data respectiva.
Legea romaneasca a eficientei energetice din anul 2014, care avea drept obiectiv reducerea consumului national de energie cu 19% pana in anul 2020, va fi modificata conform unei Ordonante de Urgenta a Guvernului, supusa dezbaterii publice.
Dintre principalele modificari aduse de noua ordonanta mentionam:
(i) se reglementeaza Directia Eficienta Energetica din cadrul Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, cu atributii in domeniul eficientei energetice in industrie
(ii) autorizarea persoanelor care realizeaza audituri energetice in domeniile electroenergetic, termoenergetic sau complex, se realizeaza de catre Directia Eficienta Energetica
(iii) Directia Eficienta Energetica va implica institutiile financiar-bancare in finantarea programelor de crestere a eficientei energetice.
La nivel european cladirile sunt responsabile pentru aprox. 40% din consumul total de energie, urmate de transport si industrie in proportii aproximativ egale, de 30%. Se estimeaza ca aproximativ 75% dintre cladirile existente sunt ineficiente energetic, ceea ce inseamna ca pentru atingerea obiectivelor U.E., masurile trebuie sa fie mai intense.
|