Agenda Constructiilor
Duminica, 25 Octombrie 2020
GRUNDFOS
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - MOREANU: Executia fara autorizatie de constructii a devenit simpla contraventie
MOREANU: Executia fara autorizatie de constructii a devenit simpla contraventie
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 26 Aug 2020 12:50
Parlamentul trebuie sa intervina urgent pentru remedierea unei legi toxice, intrate in vigoare de curand pentru a salvgarda siguranta publicului, in conditiile in care construirea sau desfiintarea unui pod sau a unui baraj a devenit o simpla contraventie.
Prin modificarile legislative intrate in vigoare la jumatatea lunii august 2020 statul incurajeaza executarea unor lucrari de construire in domenii vitale pentru interesul general, precum cai de comunicatii (autostrazi, drumuri etc.), instalatii de infrastructura (poduri etc.), producere, distributie sau transport energie electrica, imbunatatiri funciare sau lucrari hidrotehnice (baraje etc.) care nu mai sunt considerate infractiuni, ci au devenit simple contraventii.
Spuneam intr-un articol precedent, recent publicat, ca executarea unor lucrari de construire in lipsa autorizatiei emise conform legii, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 100.000 de lei, in timp ce nerespectarea prevederilor autorizatiei de construire se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 20.000 de lei.
Totusi, pana de curand, executarea fara autorizatie (de construire sau desfiintare) sau cu nerespectarea acesteia a anumitor categorii de lucrari care prezinta importanta generala deosebita pentru interesul public, era considerata infractiune, tocmai pentru a se sublinia importanta respectarii legii in domenii de importanta speciala, precum acelea mai sus enumerate.
O initiativa legislativa toxica din anul 2018, care a primit aviz negativ de la Guvern si a fost transmisa de catre Presedintele Romaniei spre reexaminare, a intrat in vigoare de curand, incurajand executarea fara autorizatie sau cu nerespectarea acesteia, a unor lucrari care pot pune in pericol viata cetatenilor.
In opinia initiatorilor legii, care in expunerea de motive fac o serie de afirmatii elucubrante si nedovedite care nu au legatura cu realitatea, spre exemplu, construirea sau demolarea unui pod sau baraj fara autorizatie de construire sau desfiintare, trebuie sa fie o simpla contraventie, iar nu infractiune, desi in mod evident, interesul public este pus in grav pericol.
In forma initiala noua Lege prevedea chiar si dezincriminarea penala a executarii fara autorizatie de construire sau desfiintare, sau cu nerespectarea acesteia, a monumentelor istorice. Din fericire, in versiunea intrata in vigoare, aceasta a scapat modificarii. In contextul in care patrimoniul imobiliar cu caracter de monument istoric din Romania este distrus in mod sistematic, initiatorii legii au considerat ca sanctionarea penala potentiala a celor care, spre exemplu, demoleaza un monument istoric fara autorizatie este mult prea drastica.
 
*** Articol de Daniel Moreanu, avocat si doctor in drept
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMAUTODESKCOVID-19VideoConfAC-iulelmas_1oct
ROCKWOOL 196
A aparut editia
OCTOMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Acvatot 2019
rigips
CELCO 2020
hilti
ssab ag antrepriza generala
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
AHK 2018
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere